Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Jazyk, kterými mluví hlavní hrdinky, není klasická italština, ale neapolský dialekt. Neapolština je natolik odlišná od italštiny, že i na italské televizi se seriál vysílal s italskými titulky. (ČSFD)
  • I když se seriál odehrává na předměstí Neapole, ve skutečnosti se v Neapoli netočilo vůbec. Vše, co v seriálu vidíme – od ulic, po domy, jsou filmové kulisy, které byly postaveny ve filmovém studiu Cinecittá v Římě. Dokonce není pravý ani most po kterém jezdí vlak, i ten byl postaven pro účely seriálu. (ČSFD)
  • Seriál natočila italská veřejnoprávní televize RAI a americká kabelová televize HBO. Je to jejich první velká spolupráce, ale ne úplně jediná. V minulosti se RAI podílela produkčně na seriálu Řím (od r. 2005) od HBO. (ČSFD)
  • Pro dětské představitelky Elisa Del Genio a Ludovica Nasti je to vůbec poprvé co stály před filmovou kamerou. Děvčata byla vybrána dlouhým a náročným castingem, kde se vystřídalo na 500 dětí. Podmínka také byla, aby děti mluvily neapolským dialektem. (ČSFD)
  • Prvá séria získala hlavnú cenu Zlatú nymfu na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle (2019) v kategórii Najlepší televízny seriál. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • Celú štvrť, v ktorej sa odohráva príbeh, postavili filmári v priestoroch opustenej továrne 35 km severne od Neapolu. Filmovacia plocha zaberala 20 000 metrov štvorcových. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • V seriáli účinkuje približne 150 hercov a 5 000 komparzistov. Tvorcovia hľadali hlavné hrdinky v detskom aj tínedžerskom veku. Výber trval viac ako 8 mesiacov a zúčastnilo sa na ňom takmer 9 000 detí. Predstaviteľky Eleny a Lily potom čakala náročná príprava. Ako neherečky museli absolvovať kurzy herectva a zároveň sa učili rozprávať neapolským dialektom. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • Autorka Elena Ferrante píše pod pseudonymom a jej osoba zostáva v utajení. Aj napriek tomu, že patrí medzi najúspešnejších súčasných autorov Talianska, jej identitu nepoznal ani režisér seriálu Saverio Costanzo. Spisovateľka sa aktívne podieľala na TV spracovaní knihy, ale s režisérom komunikovala výhradne prostredníctvom emailu a mobilných správ. Ich komunikácia trvala približne 2,5 roka a výrazne dopomohla k autenticite a atmosfére seriálu. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)

Reklama

Reklama