Reklama

Reklama

Elita

(seriál)
Trailer
Španělsko, (2018–2023), 46 h 34 min (Minutáž: 40–61 min)

Hrají:

Miguel Bernardeau, Miguel Herrán, Danna Paola, María Pedraza, Itzan Escamilla, Mina El Hammani, Shani Atias, Irene Arcos, Ester Expósito, Ainhoa Santamaría (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(56)

Obsahy(1)

Tři studenti z chudých poměrů nastoupí ve Španělsku na exkluzivní soukromou školu a jejich střet s bohatšími vrstevníky skončí vraždou. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (77)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Je to hodně zvláštní, ale po 2 sériích nedokážu říct, jestli se mi seriál líbí, nebo ne. Jsem spíš nasranej. Krimi část celkem dobrá - vyšetřuje se vražda, jejímž pachatelem mohl být ten, nebo tamten. Větší část ale zabírají vztahy, které se řeší furt dokola, což je až únavné, až si jeden říká, do jakého času a prostoru to je situovaný. Všichni se chovají jako hovada, zoufalci, hlupáci. Přitom jsou vzhledově sympatičtí (dobrej casting). Ale to, jak se strašně snaží tvářit cool a tvrdě, je prostě trapné. A obávám se, že tohle je moc i na ty, jimž je seriál určen. Ačkoli tak vysoké hodnocení....nevím....buď prostě nejsem cílovka, nebo se rybičky chytily na červíka. Update po 3. sérii: O krimi prakticky už nejde, z 99% se řeší jen kdo s kým, všichni se tváří ještě víc drsňácky, celá série má nádech trapnosti a nesmyslů. Update po 6. sérii: Prakticky vztahovka, telenovela, vraždí se už tak nějak běžně, čím dál větší trapárna. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co napsat k celému seriálu... Vše jsem detailně napsal v recenzích k jednotlivým sériím. Zajímavá koncepce, styl vyprávění a hlavní zápletka (zločin), což seriál povyšuje nad obyčejný seriál o milostných radostech a slastech dospívajících, byť z vyšší třídy. Bez toho by to byla opravdu kombinace Beverly Hills a Školy zlomených srdcí. Daří se to dobře skloubit, i když milostných scén by mohlo být mnohem méně. První dvě série velmi dobré, třetí slabší a ve čtvrté je tam zločin jen tak mimochodem a to hlavní je co nejvíce milostných scén. Ta už neměla vzniknout. Howgh! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chytlavý příběh z prostředí studentů, kteří řeší svůj sexuální život i sociální rozdíly (a ještě k tomu vážný zločin), si představuju jinak. Za mě jen přehlídka všemožných (hlavně nezajímavých) lidských charakterů. Hodně postav, jedna nosná linie: na prestižní školu pro zbohatlíky nastupují tři studenti z veřejné školy. Stipendia sponzoruje stavební společnost, která stojí za zřejmě špatně odvedenými zásahy na školní budově. Sympatických postav je pomálu, zajímavých zrovna tak. A jak je v případě první série pozvolný rozjezd, stejně takový je i dojezd. Nevím, zda je to tím, že mi není šestnáct, ale celá první série představuje hodně průměrné klouzání po povrchu. Nějaký ten zadeček, nějaké to prso, ale Netflix zdá se šlápnul vedle. Vrahem mohl být klidně zahradník. Druhá série určitě nebude stát za tu námahu ji sledovat. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

V podstatě velmi zajímavý exkurz do života bohatých spratků španělských papalášů chodících na jednu vskutku elitní školu a jejich obvyklé starosti jako nevázaný sexuální život, drogy a uvědomění si sexuální orientace, to vše krásně rámováno nějakým tím zločinem navíc, který doprovází každou sérii, aby to mohlo být řádné španělské krimi, jak je ostatně v této zemi populární. Relativně zajímavý (ale asi ne úplně originální koncept) se může zdát po několika sériích opakování vyčpělý, proto je jenom dobře, že třetí série příběh krásně uzavírá a zbytečného (a násilně naroubovaného) pokračování se snad nedočkáme. Protože, přiznejme si, v konečném důsledku šlo o kvalitně napsaný příběh, který vyvolával emoce, se zajímavými a sympatickými postavami a se správnou mírou dekadence, který poněkud kazily jen časté vykonstruované momenty, které stačilo napsat jen trochu důvěryhodně a tam to či ono nedorozumění by se nestalo. Navíc vzhledem k tomu, že seriál mírně reflektuje skutečnost (zmínka požáru Notre-dame ve třetí sérii), musela by být čtvrtá série speciálně covidová a ruku na srdce, filmy, kde teenageři chatují a někdo je u toho zabíjí, již máme. edit: Čtvrtá sezóna covidová nebyla, ale snobství dotáhla na maximum (ledaže by byl v příští nějaký císař nebo Donald Trump ml.), přibyla jedna twisted rodinka s El Director, který připomíná El Profesor a vyšetřování tam zase bylo nějak navíc... Drazí tvůrci, už z toho klidně tu soap operu udělejte, stejně už vytrvávám jen kvůli pevným prsům a nasvaleným borcům. edit: Oni tam (v pátej sezóně) tu císařovnu fakt dali! De facto! Protože šestka se prý skutečně připravuje, tak fakt nevím, zda tam budou muset vymyslet nějakého emíra, šejka nebo císaře Dalmatína. A byť je to ještě větší, teplejší a víc sexy, tak musím se sklopenou hlavou přiznat, že mé setrvávání u této série je skutečně jen setrvačnost, protože víc než krásná těla, obstojné tváře, neonové barvičky a růžové hadříky Élite už dávno není. Kdo se o této sérii troufá tvrdit, že otevřela vážná témata, ať si dá pohlavek a podívá na vůbec začátek celé této teen soap opery, kde se řeší sociální rozdíly a muslimská komunita v Madridu, či klidně jen ten předchozí škvár, kdy je sexuální zneužití též načrtnuto. Asi největší problém zde mám se zcela iracionálním přístupem Benjamina k vlastní škole, kdy z něj tvůrci for no reason dělají španělskou profesorku Umbridgeovou a nechávají ho rádoby vzdělanými studentíky nazývat náckem a dost možná je tam i nechají zmínit 1984 (ale to bych na ně možná byl moc tvrdý, to si už nepamatuju). V předstírání, že jde o chytrou show, jdou tvůrci ještě dál a nechají všechny žáky jít na festival Almodóvarových filmů, asi aby ukázali, jak jejich vymaštěné postavy mají umělecký smysl. I přes tuhle snůšku hoven jsem to však shlédl a obávám se, že se těším i na pokračování. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě chytl od počátku. Jednak ta drzost těch dětí, které se chovají jak hotové dospělé osoby. K tomu ta tolerance rodičů, vůbec společnosti - k jejich sexualitě, orientaci, bohémství. Mazec prostě tato doba... Kromě toho má Élite perfektní soundtrack a kostyméry, neb to, co tam ta děcka nosí, je tak šílené, až geniální. Naprosto nezkombinovatelné, a přec bych si to sama oblékla. Pozlátka v Lacoste. Brože na košili. Čelenky ze zicherek, erotické spodní prádlo a trojka k tomu. Já v jejich letech nosila tanga s dalmatinem v kovbojském klobouku :-D ()

Galerie (280)

Zajímavosti (9)

  • Po vydání 5. série se ve Španělsku strhla vášnivá diskuze mezi fanoušky a diváky o potírání sexuálního násilí v diskuzích a kritikách v pojmu „Blanqueo a la violación“ (natírání problému na bílo). Už tak se jedná o další kontroverzi seriálu, který je kritizován za silnou propagaci homosexuality, užívání drog a násilí mezi mladistvými. (Aleix)
  • Na halloween párty se objeví lidé převlečeni v Dálího kombinéze, které využívala parta zlodějů v La casa de papel (od r. 2017). Právě v seriálu La casa de papel hrál Nano (Jaime Lorente) hlavní roli Denvera, představitelka Mariny (María Pedraza) zde ztvárnila roli Alison Parker. (zrpi)

Reklama

Reklama