Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

giallo 

všechny recenze uživatele

Velice průměrný slasher o pracovitém zahradníkovi, na kterém se bohužel, podepsal zub času. Nejvíce je to vidět na efektech, které mi přišly hodně odfláknuté. Docela se i divím, protože byl pod nimi podepsaný exceletní Tom Savini. Jinak jako obvykle u podobných filmu pokulhává logika (vor s mrtovala), ale na jedno zkouknutí se to dá.... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nad "The Burning" by Carol Clover hodně zaplakala. Vlivná filmová teoretička přišla s dnes široce používaným konceptem final girl a etablovala slasher jako subžánr pozitivně se nabízející feministickému pohledu. Na ni navazující studie, jako třeba práce Richarda Nowella dokládají, že i producenti slasherů v reakci na dobový trh vyloženě počítali s ženským publikem a žánr tak záměrně zabydlovali aktivními hrdinkami i dílčími motivy rezonující s ženskou částí publika. Oproti tomuto dobovému kontextu představuje "The Burning" fetišisticky násilnický a sveřepě misogynní protipól. Film se při tom vzpírá kauzalitě a vnitřní logice, ale právě že drží pohromadě svým opovrhováním ženami a jejich objektivizací. Dívky na smíšeném letním táboře jsou nahlíženy šmíráckou optikou a z jednotlivých situací vycházejí především jako coury, které dělají cavyky, ale při tom všechny myslí jen na sex. Samotného ústředního vrahouna pak má pohánět touha po pomstě za to, že mu parta namistrovaných kluků způsobila děsivé popáleniny, což tedy řeší tím, že místo aby likvidoval šikanující macho borce v táboře, tak radši primárně zabíjí dívky. Že by to vše nějak souviselo s tím, že tenhle biják produkoval i napsal Harvey Weinstein? ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Presná kópia PIATKU 13teho. Niekoľko podarených gore scén však situáciu nezachráni, ale pravdepodobne keby film vyšiel skôr ako PIATOK 13teho, bol by to práve on, ktorý by sa stal milovaným kultom. Fakt je tu rozdiel len medzi hlavným mäsiarom. Pre fandov však povinnosť, meno Tom Savini im určite niečo povie. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je bomba, ještě před tím než začal Jason kuchat omladinu, byl tu Cropsy. Tahle vyražďovaná se povedla, gore je perfektní, postavy sympatický, prostředí tajuplný a je vidět že někomu, krásná příroda nesedla. Jenom je škoda, že to neni delší a taky, že tam neni víc mrtvol, pač tenhle horor je takovej dědeček všech letních táborů, ve kterých se vraždí. Navíc vidět film v dnešní hd kvalitě, to je fakt něco krásného. Cropsy vypadá neskutečně hrůzostrašně a je neskutečně sebejistý, vraždí i přes den a nebere na nikoho ohled. Ten soundtrack, mi trochu připomínal Věc, ale neberu to jako vykrádačku. V podstatě nelze nic vytknout, snad jen, že nevzniklo víc pokračování, ten potenciál ten byl. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady slasherů 80 let. A já jsem jako vždy spokojen. Vrah tady je poměrně zajímavý a je to pěknej hajzl kterej zabije s čímkloiv co mu přijde pod haksny. Atmosféra filmu je výborná a hudba klasicky slasherovská. Partička kamperů jsou celkem příjemný ale někteří jsou pěkný svině. Scéna na lodi nemá chybu, masakr. Jen škoda že tenhle film nemá pokračování, takovýhle typ slasheru by mě nepřestával bavit. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Film byl řadu let ve Velké Británii zařazen na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných pro zobrazování násilných scén a brutality. (Flipnic)
  • Většina kritiků prohlašuje, že tento film nestydatě kopíruje Friday the 13th. Ve skutečnosti Harvey Weinstein napsal scénář ještě před uvolněním Friday the 13th do kin. (Chatterer)
  • Herci Jason Alexander, Fisher Stevens a Holly Hunter zažili v tomto snímku svůj celovečerní filmový debut. (Chatterer)

Reklama

Reklama