Reklama

Reklama

Volání divočiny

  • Velká Británie Born Free (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Šelma patří do divočiny, i když je od mala vychovávána jako domácí mazlíček. Ani přítulné, lidi milující stvoření, svou podstatu a přirozenost zapřít nemůže. Lvice Elsa, kterou manželé Adamsonovi, žijící a pracující v Keni, nalezli jako bezbranné mládě, nebyla žádnou výjimkou. Byla mírná, přítulná, oddaná a poslušná. Neztratila však svou hravost a právě na její následky měla doplatit. Ortel byl jasný: lvice musí do zoologické zahrady. Joy Adamsonová si však neuměla představit, že by Elsa měla strávit zbytek života v kleci... Film, natočený podle autobiografického románu Joy Adamsonové, vypráví skutečný příběh lvice Elsy, tak jak se počátkem šedesátých let udál. Snímek, který obletěl celý svět, získal dva Oscary (za původní hudbu a za píseň Born Free). Virginia McKennaová a Bill Travers, představující manžele Adamsonovy, byli v době natáčení Volání divočiny rovněž manželé. Společně se pak objevili i v dalších snímcích podobného typu, např. Obklíčeni slony. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

progression 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný životní příběh Joy Adamsonové a mladé lvice Elsy nezestárnul ani po letech a milovníky překrásné fauny a flory opravdu potěší, takže si působivý příběh (nejenom o svobodě) patřičně vychutnají. Překrásná písnička "Born Free" je jen třešničkou na dortu. Pokud diváka "zvířecí" příběh opravdu zaujme a je to jeho "krevní skupina", může si dát jako přídavek o dvacet let novější "Gorily v mlze" se Sigourney Weaver. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

V mých filmových znalostech zela obrovská díra, protože jsem se ještě nesetkala se zfilmovanou Elsou. A jsem velice ráda, že si pomyslně můžu tuto klasiku na svém diváckém seznamu odškrtnout. Volání divočiny je krásný film. Svým způsobem jednoduchý, ale plný lásky, něhy, radosti a strachu. Málokdo se na konci za znění songu Born free ubrání alespoň lehkému dojetí. V dnešní přetechnizované době působí takový život v divočině a mazlení se se lvy jako balzám na bolavou uspěchanou duši. Z filmu čiší úcta k přírodě a toho bychom se měli držet. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasný, fantasticky bezchybný film o přírodě, ve kterém nechybí krásné i smutné, v každém případě však vždy velmi dojemné scény, které nechají chladným jan málokterého diváka. Pro člověka, který miluje zvířata (a já se mezi tyto lidi řadím) není nijak složité pochopit chování paní Adamsonové a její pohnutky, které jí vedou k rozhodnutím, jež učinila. Akorát nevím, jestli bych já měl její odvahu a její trpělivost. Každopádně krásně se na ten film koukalo a musím s radostí konstatovat, že mu absolutně nic nechybí a že ho mohu označit za dokonalý. A velice se kaji, že jsem poprvé tento film viděl až nyní ve svých 23 letech, ale bohužel zrovna tento snímek nepatří v Česku mezi často vysílané filmy, což je škoda. Ale řídím se tím, že lepší vidět pozdě než nikdy. Každopádně pořád si v hlavě musím promítat úžasné záběry z tohoto filmu a jen při vzpomínce na ně mi zase začínají vlhnout oči. Netřeba dodávat, že na konci jsem pro samé slzy už chvílemi viděl jen velmi rozostřeně, ale u tohoto filmu prostě nejde se jen tak v klidu koukat. Tenhle film se musí naplno prožít, aby divák docenil jeho kvality. Já jsem naprosto spokojený a jsem rád, že Elsa se vrátila tam, kam patří, a vyslyšela díky svým páníčkům a chráněncům volání divočiny. A já mohu jen zatlačit slzu a udělit všech pět hvězd, protože tenhle film si je plně zaslouží. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nadhodnotený film, aj keď vizuálom určite pekný, ľubezný. Levy sú k zožratiu, ešte viac ich majiteľka. Divočina je taká, aká má byť, dýcha z toho africká romantika a záver je pekne dojímavý. Oceňujem tiež naozaj skvelú prácu so zvieratami, určite nie bežná záležitosť. Škoda len, že dramatických prvkov je ako šafránu...tu je niekto chorý, tam sme rozliali mliečko, tu si ideme zaplávať a tam zasa komicky obťažuje levíča nášho šéfa. Domorodí černosi sú zasa samé...áno, pane...áno, pani. Príbeh je tvorený samostatnými mikropríbehmi a celok tvorí až k záveru. Aj kvôli tomu o chlp, ale predsa nemôžem ísť v hodnotení vyššie. Nezvyknem komentovať dabingy, ale tu si nemôžem odpustiť...český dabing používa v britskom filme mená ako Jiŕí, Jan alebo Cvalík...prišlo mi to trápne a do konca filmu som si na mená nedokázal zvyknúť. Ešteže Elsu nepremenovali na Eliška. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Romanticky natočený film, díky němuž jsme se ve své době dozvěděli, jakou také měla Opava slavnou rodačku. Když šel poprvé v České televizi, byl tento film nesmírně populární a všude se o něm mluvilo. Rád jsem si ho po desítkách let znovu připomenul a sledoval jsem ho s chutí i teď, i když leccos je v něm asi hodně zidealizované. Nicméně klobouk dolů, že se něco takového vůbec podařilo nejen s lidskými, ale hlavně lvími herci tak přesvědčivě uprostřed africké přírody vůbec natočit. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (12)

  • Hrob lvice Elsy je i místem posledního odpočinku autorky knižní předlohy Joy Adamsonové, která si přála, aby bylo její tělo po smrti spáleno a popel rozptýlen nad hrobem milované lvice. (Komi.xxx)
  • Ve filmu můžeme vidět automobil Land Rover 109 série 11a z roku 1966. (sator)

Reklama

Reklama