Reklama

Reklama

Báječná léta

(seriál)
  • USA The Wonder Years
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (1988–1993), 42 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Fred Savage, Dan Lauria, Alley Mills, Jason Hervey, Danica McKellar, Josh Saviano, Olivia d'Abo, Daniel Stern (vypravěč), Michael Landes, Juliette Lewis (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

V průběhu 115 dílů vzpomíná třicátník Kevin Arnold na své dětství, které prožil na předměstí amerického města šedesátých let. Let květinových dětí, války ve Vietnamu, dobývání Měsíce. Ve vzpomínkách se Kevin vrací ke své lásce k černovlasé Gwendolíně, přátelství s Paulem Pfeifferem i ke spolužití se svými rodiči a sourozenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

zigy 

všechny recenze uživatele

Ze života a stále aktuální.... Podle mého názoru jsou problémy dospívajících stále stejné, ať už se odehrávají v jakékoli době a na jakémkoli místě světa. Hlavní hrdina Fred Savage to hraje fakt báječně, a je podporován skvělými glosami jeho staršího "já" (dabing pana Donutila je mistrovský). Mojí oblíbenou postavou je tatínek se svými neodolatelnými grimasami....Takže celkově: Vtipné, chytré a plné životních mouder. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Inteligentní soap opera. Amerika šedesátejch let očima dospívajícího kluka. Musím se ale přiznat, že jsem to moc nesledoval. Proč taky. Kulturně je to docela jinde a zrovna jsem taky dospíval -měl jsem tedy svých starostí dost a vtipné mi nepřišly. Seriál byl spíše pro starší. Každopádně si ale zaslouží metál - společně např. s East Enders. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých dětských nejoblíbenějších amerických seriálů a zároveň také jeden z prvních který se mě nesmazatelně vryli do mé paměti, vždycky jsem chtěl vypadat jako Kevin, fandil jsem mu, chtěl jsem být také tak inteligentí a pyšný na své rodiče a vždycky jsem si přál mít i takovou okouzlující holku, moji tajnou platonickou lásku Winnie (my generation). Miloval jsem ji tenkrát (ještě dřív než Jennie Garth nebo Annu Chlumsky) miluji ji dodnes ovšem s tím rozdílem, že tenkrát jsem ještě nevěděl co je to pořádně láska, dnes to možná vím ale ona by mě zas nechtěla:-) Samozřejmě báječná hudba z šedesátek, výchova po americku, svoboda, nostalgie ze vším všudy, prostě krása a hlavně mé bezstrarostné dospívání společně s tímto dlouhým seriálem. Nevím jestli by neuškodilo zopakování ale zároveň nevím jestli by to v dnešní době mělo ještě to prvotní kouzlo a jestli by to mladého diváka tak jako mě tenkrát oslovilo... ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřila, že by se mi něco takového mohlo líbit. S nezájmem jsem zkoukla první díl a bylo jasné. Seriál si mě získal. A není to jen kvůli dokonalému dabingu, ale i kvůli všem těm situacím do kterých se Kevin dostává, jak pomalu po krůčcích dospívá ( což ukázkově vidíme i na hlavních představitelích )... všechno je to s klidem uvěřitelné, nikdo nepřehrává všichni hrají naplno. Fred Savage sympatický a v prvních dílech tak roztomilý - stejně tak jako jeho životní láska Winnie Cooperová. Pan Donutil naprosto skvěle zvládá komentování myšlenek hlavního hrdiny a já se pak jen divím, jaktože jsem tenhle dokonalý seriál neobjevila dřív. Vůbec by televizní vysílání neudělalo chybu, kdyby tento poklad vrátilo na obrazovky. Mě by tím neskonale potěšilo. Ač jsou některé díly nudné a nezáživné, napraví to hned epizoda další neboť ta vám vleze pod kůži a nikdy ji nezapomenete. S Kevinem jsem soucítila, nadávala mu, nebo mu vyvracela co říkal. Některé z částí byly tak dojemné že jsem mu chtěla pomoct. A v některých postojích které Arnold učinil jsou opravdu "klobouk dolů". Přiznávám, doprozatím jsem neviděla všechny epizody, ovšem už pomalu ale jistě finišuju ... a ani nevíte jak bych Kevinovi jeho Winnie přála ... i když vím že to tak asi nebude ;) A teď mi řekněte, která holka by nechtěla mít jen pro sebe takového chlapce jako je Kevin Arnold? A naopak který kluk by nebral Winnie Cooperovou? Tenhle seriál už nikdy nic nedokáže předčit. Báječná léta jsou opravdu báječným seriálem a vždy se k ním moc ráda vrátím. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak. Ačkoli se jedná o americký seriál, životy a vzpomínky na dětství jsou podobné. Je zde popsáno snad všechno, každičký kousek klukovských vzpomínek, od dětství po útrapy dospívání. Smích střídá slzy, slzy střídají smích. Podmanivá kombinace vybroušená do nejmenšího detailu. K tomu výborná hudba, která sice moje dětství nedoprovázela, ale moje dospívání už ano při cestách do minulosti za poznáním. A teď, když jsem dokoukal poslední díl, brečím tu jak slon. Takový je život. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (17)

  • Tvůrce Neal Marlens původně chtěl, aby prostředí bylo jeho rodným Huntingtonem na Long Islandu, kde vyrůstal. Prvky byly také převzaty z Blackova dětství z části White Oak v Silver Spring v Marylandu. ABC však trvala na tom, aby umístění zůstalo nespecifické (hovorové „Anytown, USA“). (Trajektt)
  • Každá ze škol, které postavy v seriálu navštěvovaly, střední škola RFK, střední škola Lincoln a vysoká škola McKinley, byla pojmenována po amerických politicích, kteří byli zavražděni. (Trajektt)
  • Seriál byl natočen převážně v Culver City v USA. Na krásných předměstích Culver City a Burbank. Vnitřní záběry byly pořízeny ve „Fox Studios“, také v Culver City. (Trajektt)

Reklama

Reklama