Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

novoten 

všechny recenze uživatele

Herecké galapředstavení trojice Spacey-Winslet-Linney a k tomu příběh se silným poselstvím. Od absolutního hodnocení ho však odtahuje místy zmatečná režie a tempo vyprávění, kdy zvraty chvílemi přicházejí jeden za druhým a jindy se celé drama jen líně válí na místě. Nevadí to, ale z dojmu ucelenosti mě to zbytečně vytrhává. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh sám o sobě si hraje na reálný, ale je v samotném závěru až příliš přehnaně nepravděpodobný, o to víc překvapí. Kázat pravdu a mravnost to profesorovi Galeovi jde do té doby, než je sám obviněn z těžkého mravnostního deliktu. Mít na krku znásilnění to není prdel, o to hůř, že za něj hrozí trest smrti, jehož je on sám vytrvalým odpůrcem. V cele smrti se však dějí zázraky. Odsouzení klamou tělem, investigativní reportérky jsou na tak intelektuálské povolání příliš sexy a tvůrci se pouštějí do kontroverzních vod, ve kterých se dá klidně utonout. S tímto filmem nějaké chytání tonoucího se diváka za stéblo až tak nehrozí. Je totiž chytře natočen, vystavěn a v závěru se otočí o 180 stupnů. Má svoji sílu, není sice tak strhující, jak se uvádí, není však ani nijak nudný. Duo Spacey & Winslet je natolik dobře hrající dvojicí, že s nimi nelze sáhnout vedle. Rozhodně zajímavý film, který lze doporučit, pokud máte rádi dramata s nejasným a šokujícím vyzněním. 80% ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Život Davida Galea je dost solidně natočený krimi-thriller, který v průběhu celého příběhu silně graduje k překvapujícímu rozuzlení, které si bezpochyby zaslouží poklonu. Tu si ale také především zaslouží perfektní a bezchybně hrající ústřední trio Spacey, Winslet a Linney, protože tohle byl prostě herecký koncert hvězd. Zkrátka upřímný film, kde je největším poutačem aktérské obsazení a chytlavý námět. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Většinou jsem na hádání point / konce filmů tupej. Nebo si tím nechci kazit zážitek z filmu. U Života Davida Galea jsem měl asi okamžik osvícení, neb mi byla pointa poměrně záhy jasná a lhal bych, kdybych tvrdil, že mi zážitek z filmu nezkazila. A (ne)příjemná porce nihilismu na závěr... Spacey tradičně senzační... 70% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey se málokdy objeví ve špatném filmu. Už jen jeho účast se stává jakousi zárukou úspěchu, což se stalo i v případě Života Davida Galea. Spacey exceluje na každém filmovém políčku, tentokráte výborně doplňován Kate Winslet a Laurou Linney. Herecké výkony jsou však jen jednou součástí perfektně namazaného stroje, který se během sto a třiceti minut ani jednou nezadře. Na úroveň hereckých výkonů bych postavil hudební doprovod sourozenců Parkerových, kteří odvedli překvapivě nadprůměrnou práci. Film samozřejmě těží z ožehavého a kontroverzního tématu, avšak ten je tu nakonec jen jako jakási kulisa v pozadí příběhu o životu Davida Galea a o tom, jakou sviní může život býti.. Ještě před několika dny bych na otázku 'Trest smrti ano či ne' odpovědět nedokázal. Po shlédutí Davida Galea a Tance v temnotách říkám: Trest smrti ne. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama