Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušné drama o otázce, zda má být trest smrti nebo nemá. Každý nechť si odpoví sám. Po zhlédnutí filmů tohoto typu jste jednoznačně proti. Justiční omyly se prostě stávají a nevinní lidé pak umírají za hříchy druhých či z vůle jiných lidí. U snímku "Mrtvý muž přichází" máte na konci více smíšené pocity ohledně této otázky. V případě Davida Galea je třeba vyzdvihnout herecké výkony, hudbu, zpracování i samotný děj, leč je poměrně snadno předvídatelný. Všem lidem, kteří jsou proti trestu smrti, doporučuji nastudovat případ Čubirková, Horehronský rozparovač, vraždu bezdomovců Madunického a Pastoreka, řádění Jeneje v kostele, zabijačku Dubášové, Vietnamský masakr a další případy z cyklu Najväčšie kriminálné prípady Slovenska. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi libil daleko vic nez Mrtvy muz prichazi. Zacatek sice vypadal klasicky, zase zachranovani na posledni chvily a rozhovory ve vezeni, jenze za chvily zacal Spacey vypravet svuj pribeh a film se pekne rozjel. Sice to bylo obcas krapet prehnany s tim odporem proti trestu smrti, nektery ty kecy o tom tam bejt nemuseli, ale jinak film perfektne zaujme. A konec, ackoliv jsem ho cekal, je fakt hodne silnej. K tomu tu mame solidni kameru a perfektni Winslet a Spaceyho, takze to da hezky 4*. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

K trestu smrti odsouzený zarputilý odpůrce trestu smrti Gale se rozhodne v posledních dnech života poskytnout rozhovor a tím dát námět investigativní reportérce Bitsy. Bitsy nechce Galea zachraňovat, ale on jí svým vyprávěním přesvědčuje o tom, že je nevinný. Bitsy netuší, že si s ní jenom pohrává a vše je pouze hra vymyšlená pro vyšší cíle. Musím se přiznat, že ve vyjímečně závažných případech, kdy je vina stoprocentně jistá (samotné přiznání pachatele nestačí), jsem pro obnovení trestu smrti. To však neznamená, že bych se u tohoto poměrně průhledného dramatu celkem nebavil a nechápal Galeovy pohnutky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Teorie fází umírání Kubler Rossové: zlost - popření - smlouvání - deprese - vyrovnání..... Tak jako fotbalový fanoušci mají své tvrdé jádro, také v organizaci odpůrců trestů smrti jsou lidé schopní udělat cokoliv. V životě Davida bylo mnoho dramatických zvratů a sledování proměny šťastného osudu v nešťastný není nic příjemného. Dramatických je i těch pár dní novinářky Bitsey. Ačkoliv bych to původně nečekal, závěrečných cca 15 minut bylo drama jako hrom. To vše před tím nebylo zbytečný, jen to nemělo tu pravou šťávu. A nezachrání to ani bezchybné herecké výkony. Víte že průměrná doba pobytu v cele před vykonáním trestu smrti je 9 let? A víte kolik stojí smrtící injekce? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Parkerovo očividné filmové politikum a snaha vyslovit se k právě probíhající debatě o smysluplnosti trestu smrti ve Spojených státech a o jeho úplném federálním zrušení. Profesor David Gale stejně jako režisér Alan Parker jsou zjevně proti tomuto absolutnímu trestu...a jejich argumentační rovina je...okázale přesvědčivá... Vynikající, strhující film! Podobné filmy: Mrtvý muž přichází, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Hlas moře ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama