Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je mně zcela jedno, jestli tento seriál měl politický podtext. Stejně se polovině uživatelům líbil, nahrávají si ho nebo si mezi sebou vyměnují jednotlivé díly, ale jenom to odmítají přiznat, aby se mimoděk náhodou neztrapnili. Hodnotím ho hlavně z diváckého hlediska a rozhodně má nepopíratelné kvality. Sešla se tady tehdy herecká elita a řada dílů byla opravdu poutavá, po technické a řemeslné stránce velmi kvalitně udělaná, až mám chut napsat, že dodneška se neobjevil seriál, který by mu konkuroval. Dnešní hrozní tvůrci mohou Sequensovi a spol. jen tiše závidět, protože by nebyli schopní natočit k Zemanovi ani titulky. Takže je to špičkový seriál a basta. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

30/30 Nejradši mám prvních deset dílů, pak už je to čím dál tím větší nechtěná sranda, vrcholící bohužel nijak zvlášť oslnivým finále. Top díly: Vyznavači ohně, Loupež sladkého i, Rubínové kříže, Hon na lišku, Loď do Hamburku a Pán ze Salcburku. Miluji ještě Inge Schellerovou, ale na Kubě bylo vždycky moc horko... Nicméně bych si přála, aby byl natočen Zločin na zámku, onen slavný 31. díl. ()

Reklama

Omnibus

všechny recenze uživatele

Nehodnotitelné...Tak, samozřejmě že je to jako celek propagandistický škvár nejhrubšího zrna. Ale třeba takové Mimikry? Tak tady tvůrci dílu mohli jak lvové bít o mříže svými vysokými čely - "kdepak jsme, soudruzi, asi udělali chybu... ?" :-D Prvoplánová agitka mající za cíl zúčtovat s vlasatými hašišáky a podobnými rozvratnými živly,a jejich hnusnou, zavrženíhodnou a socialistické zřízení podkopávající muzikou se poněkud minula účinkem. Ba hůř. Zdařilou píseň "A červi se rozlezou... bič boží je vyžene !" si nadšeně notovali u táborových ohňů i po hospodách čtyřkách všichni „pionýři“ od Šumavy k Tatrám! Já samozřejmě taky :-) A hašišák Lábus byl boží... A Studna? Darmo mluvit... Taky jste pak ve škole strašili holky kýváním ruky před tělem, jako my ? Ale pak večer doma, to už mi bylo ouvej, při bedlivém sledování otce, jestli nezačíná být poněkud neklidný ... ;-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud neklidný otec Brůna a jiní... Já jsem malý komoušek, český Honza Brabeček. Vaše "pravda" časem zhyne, ta má stranou diktovaná, však v zapomnění neupadne! Třicetkrát vám jí předložím, stejněkrát vás přitom pobavím. Mimo jiné na Kubu zavítáme, i ve Studni se ochladíme. Elita herecká tu je, dějinné události zdatně kamufluje. Emigranti kradou, vraždí i lžou, na oprátku za to právem jdou. PRAVDU hlásám cestou jistou, už jsem velkým komunistou. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Za socialismu chránil Honza Zeman (v různých hodnostech) můj klidný spánek před imperialistickými agenty, živly rozvracejícími republiku i obyčejnými kriminálníky. Dnes se o mne již nikdo takto svědomitě nestará a proto spím s jedním okem otevřeným a nabitou brokovnicí pod polštářem. Co se týká historického lhaní (oblíbená forma pohledu na dějiny očima amerických filmařů), tak předsametový a posametový pohled na jednotlivé případy se liší natolik radikálně, že mne životní zkušenost nabádá opatrně hledat pravdu někde uprostřed. Vzhledem ke zdejšímu častému topení Honzy v odpadech jsem si chvíli pohrával s myšlenkou pětihvězdičkového hodnocení, ale nakonec jsem zvolil jsen lehce nadhodnocenou trojčičku. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Diel "Vyznavači ohně" (1946) nevychádza z konkrétneho prípadu. Tvorcovia sa ale inšpirovali výbuchom muničného skladu v Ústí nad Labem, ktorý sa odohral 31. júla 1945. Pripisuje sa skupine wehrwolfov, ktorá mala výcvikové stredisko na zámočku v Krásnom Březne. Po výbuchu došlo v Ústí k lynčovaniu miestnych Nemcov českými obyvateľmi. (Raccoon.city)
  • Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991). (Kaleidoskop)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama