Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

Anderton 

všechny recenze uživatele

ČT niekedy pred desiatimi rokmi tento seriál znovu uviedla do svojho programu, samozrejme s ospravedlňujúcou hodinovou diskusiou pre každým dielom, aby mala akési alibi. Toľko ku komentáru Vladimíra Železného. Mne na ňom nevadil ani tak onen propagandistický aspekt, dôležité sú samozrejme prípady. No a tie ma až tak nebavili a hodina a pol na jednu časť kriminálneho seriálu je trochu veľa. To zvládne iba poručík v baloňáku. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Český divák miluje své fízly. Ty bodré fízly z lidu, s laskavou tváří a korektním postojem i vysvětlením ke všem zásadním dějinným událostem v krušných časech za rokem 1948. Český divák bez svých fízlů nemůže žít. Protože svět fízlů, to je jedna velká pohádka – je tu jasné dobro, jasné zlo. Zlo, to jsou všichni krom fízlů z lidu. Odpudivý intelektuálové. Velkosedláci. Kulaci. Umělci. Pak jsou tu ještě méně dokonalí jedinci, ne zlí, ale prostě ne z řad VB. A ti dohromady tvoří svět, v němž vládne náš fízl z lidu. Jiří Sequens natočil ztělesněnou normalizaci – tvarem i obsahem. Pod tenkou krustou rádobydetektivek (jsou to vůbec detektivky, drazí znalci?) se ukrývá dobře formulovaná propaganda, servírovaná s buranským šarmem a neobyčejnou podbízivostí. Řemeslně dobré? Ale nenechte se vysmát. Hrozné! Řidké! Neumělé! Snad ještě hudební doprovod stojí za pochvalnou zmínku... Jenže český divák miluje své fízly a je mu jedno, že Major Zeman je prvotřídní propagandistický výkal, který při hlubším pohledu jeví až zvrhle systematické sklony k překucování reality. No, přeju vám dobrou chuť, fanoušci soudruha majora z lidu... Všimli jste si vlastně, o čem z poloviny je ona opěvovaná Studna? O mordu? Ále! Zkuste znovu... Co takhle o nekorektním postoji části socialistického národa k roku 1968? Přihořííívááá... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jiří Sequens v 90. letech tvrdil, že původní představa o seriálu byla úplně jiná, mnohem civilnější a splňující znaky žánru krimi. Státní bezpečnost se ale angažovala na přípravě a výrobě seriálu do té míry, že naprosto deformovala záměry výrobního štábu. Ať už to bylo, jak chtělo, výsledkem byl projekt, který má mnohem víc politický a propagandistický rozměr než detektivní, resp. kriminalistický. Prakticky všechny díly bez výjimky deformují reálné historické procesy tak, aby odpovídaly obhajobě tehdejšího státního zřízení a vládnoucí ideologie. Některé to činí šikovněji, některé méně, ale prolhané jsou všechny. S odstupem času se na nich dá ocenit jen hudba Zdeňka Lišky a účast velkého množství skvělých herců, byť často se skřípěním zubů. Z běžných dobou poznamenaných projektů se dalo většinou vycouvat, ale takhle sledovaný projekt bylo nemožné odmítnout. Celkový dojem: 20 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se v 45´ nezastavili Rusové u Berlína a pokračovali na Londýn, měli bychom nyní možná i 30 případů Bodieho a Doyla.. Goebbels si v pekle nad tou brilantní formou propagandy mne spokojeně ruce, starej Brůna mu štípe dříví pod kotel a člověk zajímající se spíše o formu než o obsah může leda tak ocenit na svou dobu ucházející filmařinu, při které však chvílemi stejně neví, jestli se má tomu, co vidí smát a nebo brečet. Bič boží nepomáhá a rudí červi se zase rozlezou.. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za pár perfektních nezapomenutelných dílů (ikdyž ony jsou nezapomenutelné všechny, že.....). Naproti tomu některé jsou vyloženě komunistická sračka k zblíti, přesně podle jejich zaplivané ideologie. Kontroverzní, vhodné jako odstrašující případ, nebo nutno vybrat si pouze některé díly.. No tfuj! ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Jindřich Narenta, který v druhém dílu "Vyznavači ohně" ztvárnil Němce Wintera, nadaboval svým hlasem v seriálu ještě několik postáv hovořících německým jazykem nebo s německým přízvukem: umírajícího Lipinského, jehož hlas zní z magneťáku (4.díl "Rubínové kříže"), Hanse Jogera (5.díl "Hon na lišku") a číšnika ve vlaku do Berlína (18.díl "Bílé linky"). (Willy Kufalt)
  • Diel "Bestie" (1949) je natočený podľa skutočného príbehu sériového vraha Huberta Pilčíka. K procesu s falošným prevádzačom, ktorý v rokoch 1948 až 1951 zabíjal a okrádal ľudí túžiacich po živote v slobodnom svete, však nikdy nedošlo. Dňa 9. septembra 1951 sa v cele uškrtil dvoma vreckovkami. Pilčíkova hlava potom bola z neznámych dôvodov oddelená od trupu a uložená v plzenskom Ústave súdneho lekárstva, kde je dodnes. Po Pilčíkovej smrti sa objavila informácia, že bol tajným spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti v rámci akcie Kameň. Jej cieľom bolo odhalenie ľudí pokúšajúcich sa o ilegálny prechod hraníc. (Raccoon.city)
  • Legendární melodii seriálu upravila, nahrála a vydala v roce 1994 skupina Vltava na CD „Mládí i tak velkou lásku bere s humorem“. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama