Reklama

Reklama

Bonnie a Clyde

  • USA Bonnie and Clyde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký film režiséra Arthura Penna Bonnie a Clyde patří dnes již do zlatého fondu světové kinematografie. Příběh dvou sympatických lupičů se odehrává v Americe třicátých let a je založen na skutečných událostech a skutečných postavách. Bonnie Parkerová se narodila v Roweně v Texasu roku 1910. Roku 1931 pracovala v kavárně. Pak se dala na dráhu zločinu. Clyde Barrow pocházel z rodiny nájemce půdy. V mládí vyloupil benzínovou pumpu. Byl odsouzen na dva roky, ale roku 1931 byl propuštěn za dobré chování. V tomto okamžiku začíná vlastní filmový příběh zločinecké dvojice, který je pojat spíše baladicky a s jistým nadhledem, aby pak nakonec gradoval v závěrečné orgii krutosti, v dnešním kontextu kinematografie ovšem množstvím krve dávno překonané. Film v době svého vzniku vzbudil velký ohlas a sklidil pochopitelně také mnoho cen. Jmenujme např. Oscara za vedlejší roli Estelle Parsonsové a kameru Burnetta Guffeyho, film měl ovšem ještě dalších osm oscarových nominací! V hlavních rolích pochopitelně zaujali Warren Beatty a Faye Dunawayová. Ta si vedle oscarové nominace odnesla za film i Cenu Britské akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (326)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co jsem se donutila k projekci této povinnosti a ještě dýl, když jsme se na toto téma pohádali na Karlovce, jak moc přeceňované to je. Ale nadinterpretaci se přece meze nekladou. Proč by se to celé nemohlo odehrávat jen v představách Bonnie, když jsou ty klíčové scény setkání s Clydem tak subjektivizované? Aha. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Dohromady koupili 81 kulek, jejich kára (Ford V-8) zhruba 217.__ Bláhově jsem si myslel, že v 60. letech mohla být nejakčnější scéna (či nejkontroverznější) ta, kde hlavní postava zapálí auto či žena neuvaří svým dětem pravidelnou dávku přesnídávek (čest Silvii Plathové, která šoupla hlavu do trouby). Nějak jsem si nedokázal představit film, který by zvedl puritánské američany ze židlí. Bonnie a Clyde to dokázali a nejen-že zvedli zaprděné konzervativce, ale i mě, což považuji za mamutí klad. Příběh o dvojici, která kradla pro radost a následně si uvědomila, že chtějí mít vlastní akvárko, vlastní balkón, je nejvděčnějším tématem pro lidi, kteří si chtějí užívat. Užívat v mezích. Ta dvojka nebyla nijak výrazná ve svém chování, ale jejich naivní a do jisté míry dětinský uvažování jim zaslepilo mysl, což je nakonec dokopalo k činům, které by se i v dnešní době daly považovat za "ulítlý". Moc se mi líbila ta atmosféra bezstarostnosti. Takový to: "Hele, támhle stojí auto, šlohneme ho, abychom si zvedli adrenalin.", je prostě lahůdka a pochybuju, že se dožiju podobné. Arthur Penn se vykašlal na konvence, natočil to tak, jak chtěl a já jsem šťastnej, což dokazuje i to, že jsem si po konci filmu musel zatančit po bytě (což je docela paradox vzhledem k tomu, jak to dopadlo :D) Fíííha!!!! ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

NÁDHERA! Tímto bych chtěl poděkovat České televizi, že jsem si po takových letech mohl připomenout snímek, který mi v mládí učaroval ( byla to láska na první pohled ), abych na něj na DLOUHOU dobu zapomněl a teprve dnes ( 19.10.2009 ) si mohl oživit tehdejší krásné vzpomínky a prožíval vše opět znovu s hlavními hrdiny, držet jim palce a užívat si to snad ještě více než tenkrát. Kdo by čekal nějakou přeslazenou love story, nenechte se mýlit. Clyde Barrow a Bonnie Parkerová nebyli žádní andílci, ale bankovní lupiči, kteří se rozhodně nebáli na člověka vytáhnout zbraň a následně ji bez mrknutí oka použít! Během dvou let ( až do svého úmrtí ) měli na svědomí 15 lidí. Tvůci snímku museli samozřejmě na BRUTALITĚ NOTNĚ UBRAT, ale stejně na tu dobu šlo o dosti odvážné scény. Přestože snímek oplývá výbornou akcí, brilantní kamerou a dobře napsaným scénářem, tak hlavní podíl na výsledné podobě celého snímku mají bezesporu oba hlavní představitelé v podobě EXCELENTNÍHO Warrena Beattyho coby Clyda Burrowa a NÁDHERNÉ a zároveň FANTASTICKY hrající Fay Dunaway jako Bonnie Parker. Tady jsem se do ní poprvé zamiloval :o) Tvůrci snímku udělali obsazením obou hlavních představitelů obrovské TERNO. Oba se svých rolí zhostili s takovou noblesou, že jim musíte držet palce i při scénách, kdy se zrovna moc sympaticky nechovají a kulky létají všemi směry. Více než zdatně jim sekundují Gene Hackman, Michael J. Pollard a Estelle Parsonová. To vše pod taktovkou Arthura Penna. Nemůžu jinak ( byť vím, že po filmařské stránce existují " kvalitněší snímky " ), ale za ty pocity, které ve mně snímek vyvolal i po tolika letech, za tu lehkost, svižnost, vtipnost, parádní přestřelky ( které ani po tolika letech nepůsobí směšně ), za NÁDHERNOU Fay Dunaway, za tu ústřední melodii provázející nás napříč celým snímkem a za ten NÁDHERNÝ KONEC ( smekám PANE kameramane ) nemůžu jinak a sahám dodatečně do své TOP -ky! p.s. tento snímek bych chtěl vidět ( kdybych mohl vrátit čas ) poprvé v autokině na velkém plátně s krásnou holkou vedle sebe...... ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Romeo a Julie třicátých let? Ne tak docela. Milenecký pár jezdí po světě a se svým gangem přepadává banky. Je to přeci tak snadné zvednout pistoli a vzít si peníze. Je to zábava. Je to fajn. Rockové hvězdy své doby… Film nám jejich životní příběh ukazuje jako jednu rychlou jízdu, jeden velký nádech před smrtícím výstřelem. Prostě Bonnie a Clyde. Lascivní Faye Dunaway a štramák Warren Beatty. Chvilkami je to až příliš podbízivé, na efekt a prostě jednoduché. Měla bych být ohromená? Fandit partičce, která jen tak zabíjela lidi a utíkala před zákonem? Prostě... Bonnie a Clyde. Žili, milovali a umřeli. Tečka. Teď je z nich legenda, inspirace pro stovky hudebníků, filmařů i obyčejných lidí, kteří chtějí bojovat nějakým způsobem proti systému. Osobně mě ta fascinace děsí, ale s tím nic nenadělám. A okouzlena nebudu rozhodně nějakou dvojicí flákačů, ale spíše filmem samotným. Z nějakého zvláštního důvodu. Vlastně ani nevím proč. A někdy je možná lepší nevědět. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„This here's Miss Bonnie Parker. I'm Clyde Barrow. We rob banks.“ Ona po něm touží a on má problémy s erekcí - chybějící vzrušení tak kompenzují vykrádáním bank, útěkem před muži zákona a medializací svých činů. Vaše sympatie se budou odvíjet od toho, jestli na ně budete pohlížet jako na hospodářskou krizí zrozené Natural Born Killers a nebo v nich jen vidíte dětinské rebely bez příčiny.. Pennův film svou formou, líbivou kamerou a nakonec snad i tím "romantickým" závěrem silně připomene Hillův western Butch Cassidy a Sundance Kid a taky není rozhodně bez zajímavosti, že Faye Dunaway jako Bonnie dokonale posloužila módnímu průmyslu, když naučila ženy zase nosit baret. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (48)

  • Ve filmu si zahráli také dva hudebníci Lester Flatt a Earl Scruggs, kteří složili hudební motiv pro televizní film Beverly Hillbilles. (Novalinda)
  • Najviac si na svoje prišiel majiteľ závodu na výrobu baretiek vo francúzskom mestečku Pau, kde sa týždenná výroba zvýšila z 1 500 kusov na 20 000. (marlon)
  • Bonnie a Clyde byl první film, jehož tvůrci zkombinovali kapsle naplněné červeným barvivem s výbušnými roznětkami a uvedli tak do praxe tzv. squibs, dnes běžně používanou techniku pro vizualizaci zásahu živé tkáně vystřelenou kulkou. [Zdroj: časopis Film a Doba 3/2017] (Hnacik)

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

27.07.2011

Je zvláštní říct to o filmu, který byl ve své době kritizován za amorálnost a drsnost (zejména krvavé finále diváky v roce 1967 doslova šokovalo), ale je to tak – Bonnie a Clyde Arthura Penna nabízí… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama