Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města - Série 2

(série)
Drama / Psychologický
Československo, 1981, 6 h 43 min (Minutáž: 54–59 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Dana Medřická, Ladislav Pešek, Eliška Balzerová, Ladislav Frej st., Josef Abrhám, Jana Štěpánková, František Němec, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Andrea Čunderlíková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Zajímavosti (23)

  • Autor seriálové hudby Jan Klusák zde použil i jeden hudební motiv z úvodu filmu Farářův konec (1968). Jediný rozdíl je v orchestraci. Zatímco původně hrát tento motiv smyčcový orchestr, v seriálu jej hrají především flétny (i když i zde se zapojí místy smyčce). Jde o leitmotiv spojený s postavou Iny (Andrea Čunderlíková). V plné síle se objevuje v epizodě Reoperace (1981) hned na několika místech, kdy se Ina s dr. Blažejem (Josef Abrhám) během nočních začínají znovu sbližovat – stopáž 28:46–31:55, pak 37:46–40:25 a nakonec 55:45–56:35). Pak opět třeba v epizodě Procento hnisavých komplikací (1981), kdy Ina odjíždí do porodnice (stopáž 11:08–11:58) a následně ji tu pak navštěvuje doktor Blažej, který definitivně odejde od rodiny. (HonzaBez)

Nemocnice na kraji města (1977) (seriál)

  • Ona slavná glosa doktora Štrosmajera na paní Dobiášovou "Vy krávo nebeská" nebyla ve scénáři. Šlo o soukromou dohodu mezi Milošem Kopeckým a Stellou Zázvorkovou, kteří dialog o zdravotním stavu pana Dobiáše (Ferdinand Krůta) zakončili právě touto větou. Členy štábu včetně režiséra to šokovalo. Jaroslavu Dudkovi se v první moment toto zakončení nelíbilo, nicméně nakonec replika na konci 18. dílu (Oponentura) skutečně zůstala. (Dinsberg)

Nemocnice na kraji města - Gravidita (1981) (epizoda) (S02E02)

  • V epizodě zazní slovo „culifinda“. Jedná se o černou kávu z náhražky, například z melty či cikor­ky. Původ slova je z německého „cikorikafe“, odtud cikorikafinda – zakončení -nda podle brynda (nekvalitní nebo nechutný nápoj). (sator)

Nemocnice na kraji města - Oponentura (1981) (epizoda) (S02E05)

  • Štrosmajer (Miloš Kopecký) říká: „Já tedy nejsem žádný inženýr lidských duší.“ Jednak je toto úsloví spojováno s románem Josefa Škvoreckého – „Příběh inženýra lidských duší“, ale už se neví, odkud jej čerpal on. Škvorecký v tomto názvu ironicky cituje slovní spojení ze stati komunistického ideologa Alexandroviče Ždanova „Jak se stát inženýrem lidských duší“ z roku 1934. Inženýry lidských duší byli míněni všichni umělci a vědci, kteří měli pomoci přebudovat svět podle představ ruské revoluce. (sator)

Nemocnice na kraji města - Oponentura (1981) (epizoda) (S02E05)

  • Gentamicinový řetězec, který je zmíněn v souvislosti s léčbou, se používá při úporném hnisání, těžce léčitelné hnisavé píštěle apod. Do svalu okolo okostice se zavádí tzv. gentamicinový řetězec – známý také jako gentamicinové kuličky. Takto vpravené antibiotikum napomáhá zamezení kultivaci bakterií a v lepším případě je i hubí a přispívá k urychlení procesu hojení. (sator)

Nemocnice na kraji města - Oponentura (1981) (epizoda) (S02E05)

  • Hrad Potštejn, o kterém mluví Dr. Fastová (Dana Medřická), je rozsáhlá zřícenina hradu na zalesněném kuželovitém návrší jihovýchodně od obce Potštejn v okrese Rychnov nad Kněžnou ve východních Čechách. Filmaři však ve skutečnosti použili hradu Kokořín. (sator)

Nemocnice na kraji města - Odečítání (1981) (epizoda) (S02E07)

  • Poslední operace, která proběhne, je odborně nazývána osteosyntéza. Jedná se o operační léčbu otevřených a komplikovaných zlomenin. Ke spojení kostních fragmentů je nutno použít kovové implantáty. (sator)

Reklama

Reklama