Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Držitelka Oscara Emma Stone září v celovečerním filmu Cruella od společnosti Disney. Film se odehrává v době londýnské punckrockové revoluce 70. let a sleduje vzpurné počátky nechvalně proslulé módní darebačky, Cruelly de Vil. Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella je odhodlaná se prosadit ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se Estelle podaří zaujmout pozornost ohromně šik a děsivě haute módní legendy, baronky von Hellman, jenž ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Emma Thompson. Jejich vztah však uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (367)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"The thing is, I was born briliant, born bad and a little bit mad." Emma Stone si užívá každou minutu a je to vidět. Skvělé zahrané, výborná výprava (kostýmy fakt smekám a výborně nastíněn Londýn 70. let). Naprosto boží hudba a psi. Asi jediné, co bych trochu vytknula byla na můj vkus dost přepálená délka, mohlo to být klidně o takových dvacet minut kratší. Podle traileru to vypadalo jako, že to bude našlapaná jízda a skutečně to tak bylo. Sice na tom bylo trochu vidět, že se drží zpátky, protože je to přece jenom rodinný film, ale jinak absolutně nezklamalo. Stejně jako u většiny vilan origin si pak kladete otázku, a vy se jí divíte? ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. Prodejci šicích strojů třeli bídu s nouzí a zoufale přemýšleli, jak zvýšit prodej*. A tu jim zcela náhle svitl Disney a začala velkolepá, módně hudební, lehce madly show, která kupodivu nebyla tak dlouhá, jak se při pohledu na stopáž zdálo. Očekávání jsem neměla žádná, jen jsem přemýšlela, kdo je cílovka, když je tu opět 12+ a koho nadchnou digi dalmatini. Takže se uchýlím k spolehlivému bodu, hereckým výkonům, které neměly chybu, kam až mé oko dohlédlo. Když vidíte herce, kteří odvedou kvalitně svoji práci, byť je příběh jakýkoli, musíte jim tleskat. Interiéry, exteriéry, ♥ Londýn ♥ taktéž na výbornou. A recenzentům, kteří píší o předvídavosti děje bych doporučila, aby svým talentem nemrhali zde, ale šli raději pomoct meteorologům hádat počasí. Suma sumárum to vidím na něco mezi 3 a 4, dnes se přikloním k vyššímu hodnocení, protože ve mně ještě rezonuje soundtrack. *Tímto místopřísežně prohlašuji, že svoji ďábelsky rychlou mašinu jsem si pořídila ještě před zhlédnutím tohoto filmu, na sklonku úžasného roku 2020. Spřátelujeme se pomalu, bo respekt. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Hoci som nikdy nebol človekom, ktorý by vysoko kritizoval hrané Disney remaky, je pravda, že časom som začal mať pocit, že to začali trošku preháňať. Najmä po tom, ako som mal pocit, že dopadli "The Lion King" a "Mulan". Ale napriek pozitívnejším ratingom som musel uznať za pravdu jednu vec. Načo máme dokopy všetky tieto filmy? Existujú skutočne len preto, aby Disney vyžmýkali čo sa dá zo svojho najnovšieho filmového trendu? Odpoveď na otázku je áno. No hoci som nikdy z filmov nebol tak nadšený ako z pôvodných animákov, minimálne som bol zvedavý na to, čo sa rozhodnú Disney do týchto filmov priniesť. A tak sa dostávame k ich najnovšiemu prírastku do ich kolekcie - "Cruella". Na úvod by som mal možno povedať, že "101 Dalmatians" nepatrí medzi moje najobľúbenejšie filmy. Remake z roku 1996 si pamätám asi o niečo viac. A rád som sa k nemu vracal. Minimálne už len z faktu, že bolo zaujímavé, že zvieratá po celú dobu nerozprávali. Ako to dopadlo tu? Myslím si, že odpoveď máme v ohromujúcich výkonov našich dvoch ústredných protagonistiek. Emma Stone a Emma Thompson sú obe absolútne perfektné. Vo všetkých ohľadoch zvládli svoje role, dali do toho skutočne maximum a je vidno, že si užívajú svoje temné ja. No Emma Stone vie ukázať miestami aj svoju emocionálnejšiu stránku. A pôsobí v nej veľmi úprimne. Časť ako sa rozpráva s fontánou a predstavuje si tam svoju mamu je podľa mňa veľmi dobre zachytená. Film má ale aj iné skvelé momentky. Páči sa mi, že Jasper a Horace tu majú viac osobnosti. Ich úvodné časti keď vidíme ako s Estellou začínajú kradnúť a ich techniky ma bavia. Je ale super vidieť ako sa Estella postupne začína viac nechávať unášať Cruellou, ktorá tam odjakživa v nej bola. A čím viac sa dozvieme o tom čo sa vlastne onú osudnú noc stalo, tým viac som sa posúval na stranu Cruelly. Ono je pravda, že od začiatku je tu zrejmé, kto je skutočným zloduchom filmu a že zlo porazí menšie zlo a podobne. Ale tentokrát to Disney urobili zaujímavo, uveriteľne a celkovo silne. Neviem síce či beriem fakt, že sa niekto narodí s vlasmi nafarbenými napoly na čierno a napoly na bielo... a to doslova, ale inak s filmo nemám žiadne výraznejšie problémy. Z ich remakových trendov, jeden z ich najlepších. Hodnotenie: B+ ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je to o dost lepší než jsem čekal. Je to víc glamour film než Disney film, kostýmy jsou fantastické, Emma Stone je můj kryptonit a do dobrých dvou třetin to má slušný tempo. Pak je tam ale všechno ostatní. Cruella nemá moc důvodů k obhajobě toho, že to není animovaný film. Herci hrajou jako v animáku i vnitřní logika filmu je jak v animáku: všichni mají nekonečně energie, nespí, za noc a nepozorovaně udělají věci, na kterých normálně pracují týmy lidí celé týdny a měsíce, na všechno mají protagonisté blank check, není tam kauzalita a ve světě se neodehrává nic, pokud to není v dané scéně. Prostředí jsou pa z větší části stejně CGI a kamera v nich poletuje nehledě na fyzické překážky. A kdykoli mé oko popatřilo na digitální psy, regulérně se mi natáhlo. Nejvíc mě ale zarazilo, proč ten film vypráví prakticky o boji proti Cruelle, která měla být hlavní postavou. Emma Stone tady hraje obvyklou trochu šiblou juvenilní holku s tragickou minulostí, zatímco Emma Thompson, její nemesis, má veškeré parametry klasické Cruelly. Ta postava byla přeci vždycky výlohou cynického estabilismentu, zatímco tady, kurva co?, z ní vytvářejí salónní anarchistku stojící v nějakém odporu proti systému. Proč teda Disney láká na film s klasickou záporačkou v hlavní roli, když z ní neponechá v té postavě vůbec ale vůbec nic a naopak naservíruje ten nejošlapanější, nejotravnější příběh s rodinným twistem bez mikroskopické špetky morální ambivalence? Řečnická otázka. Já vím, že protože Disney. Disney, který si může koupit práva na libovolné songy od Rolling Stones přes Ninu Simone po Stoogies a pak je bez ladu a citu solit jeden po druhém do monstrózního originu za 100-200M určeném pro tween publikum z bohatých amerických předměstí. Šmarja sem se zas nasral. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo tvrdil že Cruellu točil Edgar Wright, věřil bych mu. Z dalšího Disneyho oživení jejich klasické animované postavy je překvapivě povedená stylovka, která nemá skoro nic společného ani s originálem, ani s Disneyho obvyklými klišé, a je místo toho svižným komediálním revenge/heist filmem s rozkošně sarkastickými čubkami v hlavních rolích. Což funguje o to líp že se vše odehrává v punk rockem zmítaném Londýně sedmdesátých let kde úplně všechno uctívá odvázaný styl Davida Bowieho a písničkový soundtrack je nejlepší hudební kompilací roku. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení bylo odloženo poté, co si Emma Stone na koncertě Spice Girls roku 2019 zlomila rameno. (fiLLthe3DD)
  • Příběh je založený na pravdě. Film je natočen podle knihy „Sto a jeden dalmatinec“ od Dodie Smith. (Adi3434)

Související novinky

Návrat Cruelly je potvrzen

Návrat Cruelly je potvrzen

14.08.2021

Na přelomu letošního května a června vstoupil do kin hraný spin-off 101 dalmatinů s názvem Cruella a prakticky už pár dnů po premiéře se začalo mluvit o přípravách pokračování. Studio Disney mělo v… (více)

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama