Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Cože, já nenapsal ke Smrtící epidemii ještě komentář? A to byla na mém osobním žebříčku řádku let na předním místě v žánru thriller, když jsem to viděl před více než dvaceti lety poprvé. A výborná napínavá dramatická podívaná je to i dnes. Však byl taky jednoznačně první volbou z thrillerů o epidemiích, které jsem si v letošním březnu za nouzového stavu kvůli Covid-19 hezky masochisticky naservíroval :) Až to vzhledem k současné situaci dostalo mrazivě realistické společné prvky. >85% (viděl jsem: možná i více než desetkrát, kdo by to počítal) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mějte soucit, ale jenom z globálního hlediska." Byl jednou jeden vir a ten měl kamarádku opičku, se kterou se vydal na výlet do USA. Kam taky jinam. Je to přece jenom film a svět je v bezpečí. Vlastně byl. V globálním světě už v bezpečí není nikdo, takže jak to vyřešíme? Mě tedy dost bavilo armádní bombový řešení. Armádě já prostě věřím. Taky politikům věřím, protože ti páchají veřejný dobro. Ale mám v případě nemoci věřit i doktorům? Nevím. Ale plukovníkovi Danielsovi bych asi věřil. Patrně proto, že mě bavil a já mám zarputilý zábavný týpky docela rád. A rozhodně nikdy nechci být postavenej mezi volbu, kdy zabitím míň lidí zachráním víc lidí. Takový rozhodování není nic pro mě. Já budu radši chytat opici v lese. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým výborné herecké obsadenie - nosatý Hoffman, rozvedená manželka Russo, slizký Sutherland, pohoďáci Cuba Gooding Jr a Kevin Spacey a General Morgan Freeman, ktorý sa nakoniec postavy na správnu stranu barikády. Fajn je tu podaný aj príbeh o víruse, ktorý sa snažila vláda zamiesť pod koberec a o 30 rokov sa im to vrátilo aj s úrokmi. Film stojí predovšetkým na dobrých postavách, ktoré s omrviniek skladajú skladačku, aby vynašli protilátku. Niekedy je to pritiahnuté za vlasy a trošku americké, ale slušná výprava (všade sama armáda, obleky, nakazený občania), hudba a hlavne príbeh s vynikajúcimi hercami ma bavil viac ako som čakal. 80% - 4* ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní akční epidemiologický film od Wolfganga Petersena. Obsazení je neskutečně nadupané, prostě jedna hvězda za druhou. Divím se, že není vyšší hodnocení. Když tomu člověk odpustí pár chyb, tak je to super podívaná. Do USA se díky jedné opici dostane smrtící virus z Afriky. Začne se rychle šířit a vedení musí jednat. Dustin Hoffman se jako vojenský lékař proti svému rozkazu vydává spolu se svou bývalou ženou Rene Russo tento virus léčit. Nemají to jednoduché, protože jim velení neustále hází klacky pod nohy. Vše vyvrcholí ve skvělou honičku helikoptér spolu s Cubou Gooding Jrem. Zrovna v tuto chvíli jsou podobné snímky dost aktuální. Určitě stojí za vidění. "Vystřel do těch stromů." ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Malá veselá opička se přepravila z Afriky do USA a jako správný přenašeč si s sebou neopomněla vzít smrtící virus. Protože nebyla lakomec, tak se o bacil podělila s milými lidmi jednoho ospalého městečka, které se díku tomu dostalo do centra pozornosti médií i ozbrojených složek. Armáda obkličuje město a dva generálové, kteří si už vyzkoušeli v Africe léčení nákazy shozením napalmu na infikovanou vesnici, se opět připravují na konečné řešení. Zkušený bakteriolog Sam Daniels oproti tomu považuje nalezení protilátky za lepší řešení než masové vyvraždování civilního obyvatelstva, ale v cestě mu stojí sprintující čas, neznámý vir, jeho hbitý nositel i léty řádně zkostnatělé armádní postupy. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • V úvodu filmu je řečeno, že se děj odehrává v Zairu v roce 1967. Země se jmenovala Zair pouze v letech 1971–1997. V roce 1967 se země jmenovala Demokratická republika Kongo, což byl také název, ke kterému se vrátila po roce 1997. (Marek06)
  • Na začátku filmu je zmínka, že se vesnice nachází v údolí řeky Motaba v Zaire (dnešní Demokratická republika Kongo). Ve skutečnosti řeka Motaba teče státem Kongo a na hranicích s bývalým Zairem se vlévá do řeky Ubangy. (veronikajel)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama