Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

*Pozor, spoilery.* Dokud se film drží (vojenských) lékařů, má poměrně solidní atmosféru. Ta je ale ve druhé polovině z nepochopitelných důvodů odstrčena stranou a ke slovu se hlásí nepovedený akčňák. Honička vrtulníků a vyjednávání s bombardérem vyloženě bolí, stejně tak nález opičky a výroba séra, které je na světě během několika (desítek?) minut a obratem, bez jakýchkoli testů, aplikováno lidským subjektům. Meh. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je otázka, jak realistický děj, tento katastrofický film ve skutečnosti má, nicméně si mě jako diváka udržel napjatého až do závěrečných titulků. Souboj epidemiologů nejenom proti zákeřnému viru, ale zejména proti soupeřům z vlastních řad. Armáda, intriky a snaha o zakrytí vlastnich pochybení to je sice oblíbená dějová šablona mnoha podobně laděných filmů, přesto se mu ale daří, hlavně díky hvězdnému obsazení udělat z filmu poutavou a hlavně napínavou podívanou. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mějte soucit, ale jenom z globálního hlediska." Byl jednou jeden vir a ten měl kamarádku opičku, se kterou se vydal na výlet do USA. Kam taky jinam. Je to přece jenom film a svět je v bezpečí. Vlastně byl. V globálním světě už v bezpečí není nikdo, takže jak to vyřešíme? Mě tedy dost bavilo armádní bombový řešení. Armádě já prostě věřím. Taky politikům věřím, protože ti páchají veřejný dobro. Ale mám v případě nemoci věřit i doktorům? Nevím. Ale plukovníkovi Danielsovi bych asi věřil. Patrně proto, že mě bavil a já mám zarputilý zábavný týpky docela rád. A rozhodně nikdy nechci být postavenej mezi volbu, kdy zabitím míň lidí zachráním víc lidí. Takový rozhodování není nic pro mě. Já budu radši chytat opici v lese. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dobre sa na to pozerá a Hoffman je tam fantastický. Ale od určitého momentu mi to prišlo ako zaujímavý diel Dr. Housea, kde sa parta doktorov vyberie vyšetrovať príčiny a nebojí sa navštevovať domovy a prekračovať pravidlá. V tomto smere je to úsmevné a hoci nezvyknem porovnávať až tak často, musím priznať že Soderberghova Nákaza si viedla v rámci témy smrtiacej epidémie trošku lepšie. Minimálne realistickejšie. Outbreak je ale typický heroický film, ktorému prepáčim nejaké to klišé a ocením napätie. Eskapády v helikoptérach sú celkom osviežujúce. V rámci toho, čo to chce povedať to funguje. Ale v súčasnej dobe to pôsobí trošku smiešne. Každopádne jedno pozretie rozhodne neurazí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Na začiatku roku 2020 zažil film opätovný záujem zo strany verejnosti vzhľadom k prepuknutiu celosvetovej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Podobne sa darilo aj filmu Nákaza (2011). (ČSFD)
  • Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona. (WalterIK7)
  • V úvodu filmu je řečeno, že se děj odehrává v Zairu v roce 1967. Země se jmenovala Zair pouze v letech 1971–1997. V roce 1967 se země jmenovala Demokratická republika Kongo, což byl také název, ke kterému se vrátila po roce 1997. (Marek06)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama