Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Genero 

všechny recenze uživatele

Infekční onemocnění je prevít. Jednou jsem takhle pod klimatizací chytil chřipičku. Nakazil jsem manželku, ta poprskala v Tescu tlustou paní a jejího nevychovaného spratka a potom i řidiče automusu MHD pana Horáčka. A pak už to šlo ráz na ráz. Během pár dní už prskala a smrkala celá trasa linky číslo 3 mezi Svoboďákem a Červeným polem, během týdne už choroba atakovala hranice města. Nejžádanějším zbožím se stal Olynth, Preventan Akut a citrusové plody. A jelikož nemocenská je, jak víme, o hovně, zhoubná nákaza se pohodlně a bez jakýchkoliv překážek šířila i do okolních měst a obcí, nezastavila se ani před Prahou a do měsíce už prskal i Pavel "Poďobaná líc" Poulíček na Nově. Naprosto chápu bezvýchodnost a zmar, jež zatemňují mysl všech postav ve filmu a respektuji pohnutky činů na obou stranách barikády. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Malá veselá opička se přepravila z Afriky do USA a jako správný přenašeč si s sebou neopomněla vzít smrtící virus. Protože nebyla lakomec, tak se o bacil podělila s milými lidmi jednoho ospalého městečka, které se díku tomu dostalo do centra pozornosti médií i ozbrojených složek. Armáda obkličuje město a dva generálové, kteří si už vyzkoušeli v Africe léčení nákazy shozením napalmu na infikovanou vesnici, se opět připravují na konečné řešení. Zkušený bakteriolog Sam Daniels oproti tomu považuje nalezení protilátky za lepší řešení než masové vyvraždování civilního obyvatelstva, ale v cestě mu stojí sprintující čas, neznámý vir, jeho hbitý nositel i léty řádně zkostnatělé armádní postupy. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně schématická záležitost, která se žánrově vrací skoro až studenoválečnicky k tématu boje party slušných lidí (lékařů) proti nebezpěčnému novému viiru a proti vojenské mašinerii, která by ráda tenhle vir ještě chtěla využít. Co se týče zpracování, považuji za povedenější tématicky podobný Kmen Andromeda , natočený podle Crichtonovy předlohy v sedmdesátých letech. Jestl má Smrtící epidemie nějaký zásadní klad, je jím Dustin Hoffman, jestli má nějaký zásadní zápor, je jím nablblá závěrečná scéna, které se shodou okolností opět účastní Dustin Hoffman. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Realistický film s pôsobivou atmosférou, výbornými hercami a dokonalou dávkou napätia. Celé to fakt vyznieva veľmi uveriteľne, až som sa bál, aby sa také niečo nevyskytlo aj u nás. Ale ani Smrtiaca epidémia nie je úplne dokonalý film, asi pri štyroch pasážach je dosť nudný. Rozhodne je to však jeden z lepších Petersenových filmov. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $67,659,560Tržby Celosvetovo $189,859,560║ __"Realita: Prichádza rok 2020 z nešťastnou globálnou epidémiou a hneď doslova zabudnuté filmy o nákazách sú aktuálne ako nikdy predtým!"__ A veru musím aj ja prehodnotiť, film má nesporné kvality a dosť poctivú réžiu, ktorá berie a slušne nemotáva, necháva tápať, naplno prežívať trampoty. Herecky skvelý výber, dramatizácia až do konca vygradovaná. /80%/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Když opice ve zverimexu zareagovala na náraz akvária a vyděsila se hluku, trenér ji pouze pobídl, aby se zasmála, což vyvolalo dojem, že se opice bojí. (Marek06)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama