Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně promyšlená detektivka a hlavně první film s Herculem Poirotem, co jsem kdy viděl. Vždycky jsem dával spíše přednost Sherlocku Holmesovi, Poirot mě zkrátka ničím nepřitahoval. A to se ostatně nezměnilo ani po tomto filmu. Zápletka je poněkud překombinovaná (takový ten příběh, který se v reálném světě nikdy nestane), ale všechno to do sebe zapadá, je to prostě dobře vymyšlené. Něco mi v tom ale chybělo, něco, čím by příběh výrazněji vybočil z řady. Možná chci moc, ale tohle byla jen "obyčejná" dobře zvládnutá detektivka. 80%. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standardní televizní zpracování, čímž neříkám, že špatný - na TV poměry dobrý. Ale davat filmu 5* jen proto, že předloha je prostě skvělá (jedna z mých nejoblíbenějších Christieovek) mi přijde trochu nadsazené. (Ale možná kdybych neznal knížku a koukal na příběh poprvé, tak bych třeba také hodnotil pod vlivem zajímavého příběhu.) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když tenhle film není tak napínavý jako knížka, řadí se k těm lepším. Poirot, který lítá po celé Anglii, tentokrát čelí zdánlivě mnohem silnějšímu protivníkovi, který malé šedé buňky několikrát převeze. Suchet opět exceluje a jsou ti i Hastings a Japp. Výborný film, stejně jako většina z devadesátých let. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další, výborně zpracovaný Poirot. Vraždy podle abecedy rozhodně patří k jednomu z nejrafinovanějších poirotovských opusů Agathy Christie a tomu odpovídá i jeho převod do filmové podoby. Kromě tradičních kladů, jakými je opět naprosto bezchybný herecký výkon Davida Sucheta, Hugha Frasera či Philipa Jacksona (pět na ně ódy jest nošením sov do Athén), skvělé režie, přesně zachycených reálií, výtečné kamery, skvělých vtípků (zvláště ten s umýváním talířků je geniální, i když krokodýl co je ve skutečnosti kajman a trochu zapáchá rozhodně také není špatný ;o), je nutné ocenit především herectví Donalda Sumptera. Ten je jako A. B. Cust naprosto famózní a herecky Vraždám podle abecedy suverénně kraluje. Custův rozhovor s Poirotem ve věznici by se nepochybně neztratil ani na velkém plátně... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: woody, genetique, gjjm ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší díl skvělé série. Nejrafinovanější struktura a nejpřekvapivější pointa (a to jsem četl knihu). Samozřejmě skvělé herecké výkony, vynikající atmosféra, režie, scénář... P. S. Jak dokázal Dürrenmatt, vražda bez motivu (nebo zdánlivě bez motivu) se nedá dokázat. Agatha Christie ji přesto dokázala vyřešit a literárně zpracovat. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama