Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď vedľa seba postavíte túto verziu a tú s Johnom Malkovichom, tak ide prekvapivo o dosť iné poňatia. Zápletka samozrejme zostala a i scenáre sú si dosť podobné, ale rozdiely sú nemalé. Verzia s Malkovichom mala „rúhaciu“ (ale skvelú!) flashbackovskú pasáž a temnú, drsnú a depresívnu atmosféru. Malkovichovo vyšetrovanie ABC vrážd pôsobilo (nielen po vizuálnej stránke) filmovejšie. A bolo dlhé. Miestami až príliš. Verzia so Suchetom je povedzme klasickejšia, vizuálne predsa len o dosť chudobnejšia, samozrejme podstatne kratšia a tak nejako, ehm, veselšia? To je asi silné slovo, ale kým u Malkovicha by ste sa humoru ledva-ledva dorezali max. v pár scénkach s Rupertom Grintom, Suchetovo poňatie je, ako skoro každý diel, v ktorom David účinkoval, tak akosi feel good paradoxne napriek všetkým tým drsným vraždám a chladnokrvným, psychopatickým vrahom (za čo séria môže vďačiť predovšetkým postavám suchý Japp a jemne pomalší Hastings). Ako pri Malkovichovom spracovaní, i tu musím zopakovať, že identita vraha je perfektne premyslená. Krokodíl! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další, výborně zpracovaný Poirot. Vraždy podle abecedy rozhodně patří k jednomu z nejrafinovanějších poirotovských opusů Agathy Christie a tomu odpovídá i jeho převod do filmové podoby. Kromě tradičních kladů, jakými je opět naprosto bezchybný herecký výkon Davida Sucheta, Hugha Frasera či Philipa Jacksona (pět na ně ódy jest nošením sov do Athén), skvělé režie, přesně zachycených reálií, výtečné kamery, skvělých vtípků (zvláště ten s umýváním talířků je geniální, i když krokodýl co je ve skutečnosti kajman a trochu zapáchá rozhodně také není špatný ;o), je nutné ocenit především herectví Donalda Sumptera. Ten je jako A. B. Cust naprosto famózní a herecky Vraždám podle abecedy suverénně kraluje. Custův rozhovor s Poirotem ve věznici by se nepochybně neztratil ani na velkém plátně... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: woody, genetique, gjjm ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší TV Poirot. Vygradovaná atmosféra, čitelné vedení případu, kdy je opravdu možno se při sledování dobrat z náznaků i faktů výsledku společně (nebo i před) Poirotem. To u ostatních dílů není zvykem. Zamrzí možná poněkud nevěrohodné nebo spíše málo nenávistné chování usvědčené osoby. Tam bych čekal více patosu a psycho jednání, krátký útěk se schovkou mi neseděl. Jinak ale brilantní detektivka ze staré školy. Ani Japp a Hastings tentokrát nebyli jen směšní příštipkáři, ale skutečně přispěli k zdárnému vedení případu. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Filmársky a príbehovo funguje od A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z. Poirot: The ABC Murders je absolútnym vrcholom zo všetkých častí, ktoré BBC ponúka. To aj povedia verný fanúšikovia tohto detektíva. Miami, Las Vegas, New York, si môže len s povzdychom pozrieť na túto detektívku a nie je na túto, aj na ďaľšie časti. /90 %/ ()

Spike86 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrá Poirotovka. Zde je zápletka konečně trochu originální, zajímavá a oprostěná od klasických klišé příběhů s Poirotem Agathy Christie. Vrah je velmi rafinovaný a zachováno je napětí a výborná atmosféra po celou dobu příběhu, i když částečně opadne na chvíli, kdy je poměrně okatě ukazován údajný vrah, což je ale pouhé zdání a rafinovaný tah scénáře. Je zde na Poirotovky docela rozmanité, rozlehlejší prostředí a hlavně se tentokrát u mě nedostavilo zklamání v konečné rozmotávací fázi případu a všechno do sebe logicky zapadlo a bylo viditelně jasné. Je to dobře natočené a zpracované a výsledný dojem je tak dobrý, o to víc, že jde "pouze" o TV film s omezenějším rozpočtem. 86% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama