Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

(více)

Zajímavosti (60)

  • Při natáčení scény v bistru s jídlem, když se Bill Murray (Phil) přejídá, mu byl štábem nabídnut kbelík na plivání, to ale odmítl a vše opravdu snědl. Následně po natáčení scény, zejména po dortu, se mu udělalo špatně. (DJMaroko)
  • V čase 01:17:00, když Phil (Bill Murray) přivede staršího muže do nemocnice a hovoří k němu sestra, můžeme v pozadí vidět chlapce se zlomenou nohou. Je to ten samý chlapec, který později ve filmu spadne ze stromu, ale tentokrát ho Phil chytí. (DJMaroko)
  • Cher v jednom rozhovoru uvedla, že jí fanoušci posílali dopisy, v nichž chválili píseň, kterou vytvořila pro film, aniž by si uvědomili, že píseň byla skutečně nahrána už v roce 1965. Uvedla také, že jí film pomohl zvýšit prodej alba s touto písní. (DJMaroko)
  • K filmu byla také natočena scéna, ve které Phil (Bill Murray) ničí svůj pokoj, trhá polštáře, posprejuje stěny, oholí si hlavu a tak dále. Ale Haroldu Ramisovi se nakonec tato část nelíbila a místo toho scénu nahradil zlomením tužky. (DJMaroko)
  • Phil Connors (Bill Murray) se každé ráno v 6:00 probouzí na skladbu „I Got You Babe“ od interpretů Sonny & Cher. (honzista)
  • Píseň, která hraje během montáže, kde se Phil (Bill Murray) pokouší o Ritu (Andie MacDowell), je „You Don't Know Me“ od Raye Charlese. Samotná píseň je o jednostranné lásce, podobně jako Philova neopětovaná láska k Ritě. (sator)
  • Osobní vztahy mezi režisérem a představitelem hlavní postavy se v průběhu natáčení tak zhoršily, že spolu už vůbec nemluvili. Bill Murray chtěl „zlepšit“ komunikaci s Haroldem Ramisem, a proto si najal asistentku. Hluchoněmou. (raininface)
  • Natáčelo se od 16. března do 10. června 1992 v amerických státech Kalifornie a Illinois. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. února 1993 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)
  • Snímek obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších fantasy filmů sestaveném Americkým filmovým institutem 8. příčku. (TheDude)
  • V době natáčení procházel Bill Murray (Phil) rozvodem. Navázal zde vztah s kostymérkou filmu Jennifer Butler, která se později stala i jeho ženou a matkou čtyř dětí. (Alfréda)
  • Režisér Harold Ramis byl velmi překvapen, že si film získal pozornost několika náboženských skupin, guru léčitelů a skupin zajímajících se o metafyziku. (Alfréda)
  • Po odvysílání filmu se ozvalo několik tvůrců, jež se dušovali, že příběh o opakování se jednoho dne byl jejich nápad a byl jim ukraden. Jednalo se konkrétně o autora sci-fi Richarda Lupoffa a Kena Grimwooda. (Alfréda)
  • Z oné restaurace ve Woodstocku v Illinois, kde se natáčely některé scény, je dnes kavárna Starbucks. (Alfréda)
  • Ve Woodstocku ve státě Illinois, kde se film natáčel, se nachází obrubník, na kterém je plaketa s nápisem "Zde stál Bill Murray". (Alfréda)
  • Vizuálně je ve filmu zobrazeno přibližně 50 opakování, sám hlavní hrdina však několikrát zmiňuje mnohem delší dobu. Například naučit se házet karty do klobouku trvalo údajně půl roku. (tomeek)
  • V městečku Punxsutawney, ležícím asi 100 km severovýchodně od Pittsburghu, skutečně existuje tradice, kdy punxsutawnský svišť Phil předpovídá příchod jara či delší zimu. Tradice, stejně jako městečko, přišla do širšího povědomí až díky filmu. (myloush)

Související novinky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

31.08.2019

Čas od času se začne chystat film, který má tak bizarní námět, že jej zkrátka nelze ignorovat. Zatím nepojmenovaný snímek od studia Blumhouse je přesně tím případem. Film bude vyprávět příběh… (více)

Na Hromnice o pár projektilů více

Na Hromnice o pár projektilů více

03.06.2012

Joemu Carnahanovi se sice nepovedlo rozběhnout úspěšnou sérii s A-Teamem, ale letošním Mezi vlky dokázal, že jako filmař má co říct a ví, jak to říct. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s… (více)

Reklama

Reklama