Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.4/10] | me: Film nie len o golfe... Je to snímok, ktorý ma svoje špecifické čaro a to hlavne vďaka výbornej réžii a Willovi Smithovi. Ako golfový laik som možno nedokázal nahliadnuť pod pokrývku a prečítať tú skrytú symboliku, ale napriek tomu mám z filmu príjemný pocit. Tento film je ako golf - ladný, kľudný a pozoruhodný. Dej je nenáročný ... proste plynie a celý čas je niečim zaujímavý, nenásilný a milý. Je to rozprávanie, je to príbeh a z časti aj rozprávka. Úplná oddychovka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podobně jako sport, který zde má hlavní roli, tedy golf je i tento snímek pomalý ale zajímavý, zábavný a občas i napínavý. Vynikající retro atmosféra, která doprovází jednotlivé turnaje, výborní herci v čele s tajemným (skoro) božím pomocníkem Smithem a skvělá Redfordova režie napomáhají k tomu, že se po celé dvě hodiny budete bavit více než při sledování samotného Tigera Woodse. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak a je to venku. Můj dávný Po návrat v ranních hodinách z víkendového nonstop dýchánku nezůstal utajen. Teď vážně. R.R. na mě vždy platil. V dřívější době svým přirozeným hereckým projevem a nakažlivým šibalským úsměvem, v pozdějších letech jeho volně plynoucí režií. Přitom tento „sladkobolný kýčovitý příběh“ byl přímo předurčen ke strhání a (ne)jeden by si myslel, že na něm nenechá jednu nit suchou. Né tak ovšem v případě Redfordovi režie, kdy i za pomocí sympatického trojlístku M. Damon-W.Smith-Ch. Theron se mu z toho daří vykouzlit příjemný snímek s lehkou dávkou životních mouder (pravd), navíc to vše naroubováno do (z mého pohledu) sympatického (sportovního) prostředí. Nic víc, ale taky nic míň. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Predošlý film Roberta Redforda Zaklínač koní ma až na sto percent nedostal, to musím povedať narovinu. No, ale týmto ma teda absolútne "odrovnal" (v dobrom slova zmysle). Legenda o slávnom návrate je neskutočne krásny a dojemný film, nielen o golfe. V dnešnej dobe preplnenej stupídnymi krvákmi a "strieľačkami" pôsobí Redfordov film ako čarovný balzam na dušu (a nielen ju). Čo sa týka hereckého obsadenia, nemám žiadne výhrady. Všetci to odohrali výborne, od príjemného Willa Smitha cez očarujúcu Charlize Theron až po rozprávača Jacka Lemmona, mimochodom pre ktorého je tento film bohužiaľ jeho poslednou úlohou (česť jeho pamiatke). Nevidel som ešte všetky Redfordove filmy, ale zatiaľ u mňa Legenda o slávnom návrate s prehľadom vyhráva. Snáď ešte stojí za zmienku výborná hudba Rachel Portmanovej, ktorá predovšetkým tú emocionálnosť krásne umocnila. Liek na depresiu... ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nastal čas opustiť svoje tiene." Mám rád ubolené filmy o ľuďoch, ktorí niečo zlé zažili a prežili a na margo LEGENDY O SLÁVNOM NÁVRATE treba povedať, že okrem kvalitného scenára ponúka tiež vynikajúce herecké obsadenie (príjemným prekvapením je mentorská rola mladého Willa Smitha, zasa raz skvelý Bruce McGill, posledná rola Jacka Lemmona atď.), starostlivé Redfordovo remeslo (doprevádzané kingovským rozprávačom o mladosti, stratenej vo víre tmy, krvi, vojny a bolesti) a magické scény (o tom, že tráva ráno a tráva na obed nie je tá istá tráva). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (18)

  • Film byl často napadám kvůli zobrazení postavy Baggera Vance jako tzv. "magical negro" (kouzelného negra). Časopis Time jej označil dokonce jako jeden z nejostudnějších filmů své doby, co se zacházení s afroameričany týče. (Sony1994)
  • Ve filmu používají plastová, červená golfová týčka, kteřá však v době, kdy se film odehrává, neexistovala. (berbis)
  • Poslední film Jacka Lemmona, jakožto i Lana Smitha. (HellFire)

Reklama

Reklama