Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

"Snaha ujet pelotonu je v lidské povaze. Každý z nás občas sní o úniku. O úniku samostatném, občasném či trvalém. Dnešní doba náš ale vede k tomu, abychom šetřili silami a zůstávali v řadě. Abychom dali přednost vytrvalosti před výbušnou silou okamžiku. Pouze šampión má právo uchovat si touhu po vítězství a slávě, onen pozůstatek mládí, hravého a toužícího po výbojích. Nechceme vyprávět o osudech vítězů, neboť o životech velkých mužů se můžeme dočíst v jakékoli encyklopedii. O existenci Ghislaina Lamberta nenajdete zmínku v žádné z nich. A přesto jeho životní příběh má k naší vlastní přirozenosti zdaleka nejblíže..."

Tento poetický prolog uvádí hořkou belgicko-francouzskou komedii Kolo Ghislaina Lamberta, která vypráví o aktérech tak těžkého a nevděčného sportu, jakým je cyklistika. Ten, kdo měl někdy v životě před sebou táhlý kopec, kdy se za každou další zatáčkou objevovalo jen další stoupání a on myslel jen na to, jak zahodí své kolo do příkopu a lehne si do trávy, bude tímto, na první pohled nenápadným, filmem nadšen. Protože, pod místy bláznivou komedií, nalezne hlubokou pravdu o lidském životě a o sportu. Protagonistou příběhu je ve Francii velmi známý a oblíbený komik Benoit Poelvoorde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

5150 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji nápad natočit film, který se v podstatě celý točí okolo profesionální cyklistiky. A jestliže máte alespoň hrubé znalosti tohoto sportu a víte jakými pravidly se řídí "týmová politika" nebo kdo je to lídr, domestik, vrchař či spurtér a že nejslavnější závod je přece Tour de France, bude se vám tato hořká komedie líbit o to víc! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejzajimavejsi na tomnhle filmu mi prislo to, ze jsem si az do pulky myslel, ze je to film ze 70. let... :))) Az pak jsem zjistil, ze je z roku 2001. Tu atmosferu a styl sedmdesatkovych francouzskych komedii vystihli tvurci spickove, to je bez debaty. Jinak spise usmevna (neni to zadna rachanda) komedie z cyklistickeho prostredi. 3+ ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cyklistika ma prilis nezaujima, takze je uspech, ze som film bez naznaku nudy dopozeral do konca. Skoda, ze film nebol viac v komedialnom style, lebo najviac sa mi pacili sceny v ktorych Benoît Poelvoorde predvadzal nieco komicke. Na druhej strane ale ukazal, ze sa nestrati ani v dramatickych ulohach. Vysledkom je zaujimavy film o netradicnej teme. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Černohumorná kritika vrcholového sportu dokáže nadchnout i nás, co o profesionální cyklistice víme pouze to, že existuje. Rozhodně to není komedie, při níž se umlátíte smíchy, ale pár vydařených vtípků se najde. A konečně byl natočen sportovní film, jehož hrdinou není ten první, ale jeden z mnoha ostatních. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Mrazivá komedie, jež je od začátku kritikou profesionální cyklistiky a přeneseně jakéhokoliv profesionálního sportu vůbec. Za možnost sledovat vrcholné výkony mu platíme přeměnou sportu v průmysl. Touha po úspěchu se mění v jeho nutnost bez ohledu na prostředky, kromě nutnosti navenek, mediálně zachovat kredit (kdo přesto promluví, stává se zrádcem). Hrdina začíná v nízkých kategoriích a spíše souhrou náhod, známostí a štěstí se dostává výše. S růstem jeho profesionality roste i tempo filmu. Poslední půlhodinka, kdy se hlavní aktér, zamotaný do pasti reklamy a týmové spolupráce, mění v trosku apatickou k tomu zvrácenému pozdvižení okolo své osoby a posléze v obětního beránka televizního času své firmy, mi vyrazila dech. Film nedoporučuji nikomu, kdo si nechce zproblematizovat případné iluze o kreditu profesionálního sportu. 8/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama