Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Snaživý gangsterský kousek na motivy těch největších filmových "fláků" alá Scorsese od našich severních sousedů, který se rozhodně nemá za co stydět! Ideálně bych si představoval stopáž o dobrou půlhodinku kratší, jako divák jsem místy trpěl v první půlce, ale v druhé tempo nabralo velice slušné obrátky (aspoň se to vykompenzovalo). Jedná o audivozuálně stylovou žánrovku, jež sází na ty největší hudební hity minulého století. Kromě toho jsem si s těmi slow-motion chvílemi plus různým zasahováním hlavního hrdiny do děje z pozice vypravěče připadal i ve filmu jako od Ritchieho. Příběh je srozumitelný, dost lineární, což ale není na škodu. S brutalitou se taktéž ve filmu nešetří. Jsem přesně na 7/10 (hlavně díky konci!), film mohu s čistým svědomím doporučit. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Bohužial sa mi práve pri tejto gangsterke stalo, že mi nesadla táto sebavedomá, pozitívna, až veselá atmosféra a hlavné postavy márne usilovali o moje sympatie a nefandil som im, akokoľvek zlý a neetický, ale za to groteskný bol ich skutok. Jasné, že aj extrémny život skutočných gangstrov pozostáva hlavne zo zábavy, no komédia toto nakoniec tiež nebola. Viac by sa mi tu hodil konvenčnejší formát, keďže sú to predsa len vážne veci. Koniec bol ale výborný a dotiahol to na 70%. A to je už myslím za štyri. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Přestože zde nehodlám tuto podívanou hodnotit jako nějaký výjimečný filmový zážitek, tak rozhodně musím jako výjimečnou hodnotit polskou kinematografii, která skutečně patří k té nejvýraznější a nejkvalitnější filmařské špičce, a to dokonce možná nejen v rámci evropské produkce, jelikož už opravdu nemůže být jen náhoda, kolik vážně parádních a úspěšných snímků za posledních pár let vyslali do světa. Každopádně tuto svou světovou kvalitu mohli Poláci ukázat i prostřednictvím právě tohoto filmu, a nejspíš se jim to i vzhledem k většinovým oslavným reakcím povedlo, já ono nadšení ovšem příliš nesdílím, ačkoliv opakuji, pořád se v rámci minimálně Evropy jedná o velmi slušný nadstandard. Co tedy nemohu Gangsterovi upřít, je minimálně první půlhodinka, kterou nelze označit jinak než ze řetězu utrženou parádu, která mě strhla a nadchnula, hned poté ovšem nastává onen problém, a to že jak úžasně zběsilý je úvod, tak postupně únavně upadající je zbytek filmu. Nemohu tedy tvrdit, že by se poté už nic nedělo, ale spíš šlo už jen o několik silných a působivých jednotlivých scének než o celek, tvůrci prostě s vyprávěním o vzestupu ústředního gangstera začali postupně přešlapovat na místě, dokonce se začali i chvílemi opakovat, film ztratil rytmus, záživnost, a co se týče přímo závěru, tak ten vyprchal úplně do prázdna, bez koulí, bez energie, a hlavně bez jakékoliv gradace. Další výtku bych pak měl k postavám, kdy samozřejmě proti té ústřední nemám absolutně nic, je zajímavá, výrazná a i skvěle zahraná, jenže v tom zůstala až povážlivě sama, jelikož prakticky všechny ostatní se tu prostě jen objeví, zmizí, objeví a pak zase bez vysvětlení zmizí a tak se divák o osudu většiny postav v podstatě dozví prd. No a jako možná to největší negativum zmíním akci, jejíž pojetí mi hlava opravdu nebere, ale abych to nějak popsal, tak pokaždé, když se třeba schyluje k nějaké velké bitce, tak je záběr na rozzuřené postavy, které se proti sobě rozběhnou, napřáhnou a … je střih na zakrvácené polehávající figurky, z čehož logicky vyplývá, že té kontaktní akce je minimum, a těch pár přestřelek v tomto ohledu fakt už nic nezachrání. Abych ale jen nekritizoval, tak hodně fajn jsou veškeré dialogy a pobaví i monology ústředního hrdiny, doslova parádní je jinak atmosféra a vizuál filmu, casting je též výborný, a i přes jisté výtky, co se zábavnosti týče, tak lze pochválit celkově funkčnost celé zápletky, které by pomohlo určitě nemalé prostříhání, jelikož pak by jistě nabrala na mnohem větších obrátkách a záživnosti. Jak jsem se stal gangsterem je tak zkrátka určitě výrazná podívaná, která ovšem pro mě osobně po většinu svého času lape po dechu, nicméně za pozornost rozhodně stojí, na to své nepopiratelné kvality totiž jistě má. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nikdy nefandil zločincům, filmy o organizovaném zločinu mě paradoxně velice baví. Kvalitně zpracované gangsterky z doby americké prohibice u mě vždycky vedly, ale v posledních asi třech letech si mě získali naši severní sousedi. Dnes jsem si potvrdil, že kvalitní filmy z tohoto ranku netočí jen pánové Pasikowski a Vega, a užil jsem si další příběh zasloužilé svině (ač měla tento dojem zakrýt určitá obhajoba/glorifikace jeho činů). Tak či tak, bavil jsem se velice dobře a znovu jsem cítil určité zklamání nad tím, co se točí u nás... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEHLEDÁME POZORNOST, KRADEME JEN BOHATÝM, NESAHÁME NA ŽENY A DĚTI. A CELÝ SVĚT JE NÁŠ…“ ///   „Povím ti“… Kronika jednoho gangstera ve filmu, kterej ve vás vzbudí pocit gangsterský blaženosti. Přesně takovej, kterej se málokdy probuděj naši filmaři. Prostě Poláci, no… Chvilku uprostřed to sice ztratí to svoje ukrutný vypravěčský tempo, ale jinak má ten film téměř všechno, co od východoevropský gangsterky očekáváte. ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Měl jsem všechno.  /// Thx za titule „bounas“.   /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)

Reklama

Reklama