Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích... První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty... Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly... Dvoudílný televizní film vznikl podle námětu a scénáře zkušené autorské dvojice Lucie a Josefa Konášových, režisérem je Biser A. Arichtev. Projekt vznikl v koprodukci České televize (TPS Aleny Müllerové) a společnosti Rolling Media. Producentem je Vítězslav Jandák ml. – syn populárního herce Vítězslava Jandáka, který si ve snímku zahrál menší roli. V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu – Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu hrdinova morálně neústupného přítele z legií se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin, si zahrál Ondřej Malý a hrdinovu manželku hraje R. Poláková, náročnou roli jeho mladičké milenky Jolany autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Háchu ztvárnil Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Nach 

všechny recenze uživatele

Zjednodušený náhled na osobnost zrádce národa Československého. Nepříliš historicky věrný, když se tím začnete do hloubky zaobírat, navenek ale minimálně dostatečně ano (pro neznalce historie). Marián Labuda ml. navíc exceluje jak fyzicky, tak psychologicky. Trochu rušivý je dabing, ovšem za největší problém považuji přílišnou rozvláčnost a vykreslení Vlajky skoro jako obránců Českého národa. Byť šlo o nejhorší možnou stoku v naší společnosti s vlastní sítí špiclů a informátorů. Za to prostě musím strhnout jednu hvězdu. 65% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je o jednej z najkontroverznejších postáv obdobia Protektorátu Čiech a Moravy. Zaujímavý postupný prerod Emanuela Moravca z bývalého legionára, demokrata a masarykového stúpenca v osobnosť kolaborujúcej s hitlerovským nacistickým režimom (právom býva označovaný, ako český Quisling, pomenovaný po nórskom symbole zrady). Jeho aktivita sa mu vyplatila a bol menovaný ministrom školstva a ľudovej osvety, zakladal českú obdobu Hitlerjugend pod názvom Kuratórium mládeže v Čechách a na Morave. Až do konca vojny organizoval verejné zhromaždenia na ktorých nabádal k poslušnosti a lojalite k Tretej ríši. Vzhľadom k tomu, že bol postrachom pre český ľud uvažovalo londýnske velenie o možnom atentáte na neho. Nakoniec svoj život ukončil sám v deň vyhlásenia Pražského povstania, kde sa bál oprávneného hnevu ľudí. Emanuel Moravec je stelesnením hrdinu z ktorého sa stane zradca a kolaborant. Obdobne skončili aj jeho deti mladší syn člen Hitlerjugend zahynul pri nálete a starší bol v roku 1947 popravený za účasť v SS jednotkách. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Arichtev režie - i syrové věci historie zobrazené nažehleně, Konášovi scénář - historie ukázaná optikou mezilidských vztahů ... toliko teoretických obav předem. V Anatomii zrady o kolaborantovi Emanuelovi Moravcovi naštěstí tvůrci ukázali ze sebe to lepší, k čemuž pomohl solidní rozpočet, věrohodná výprava, dobré obsazení a poutavý způsob vyprávění. Po prvním dílu musím napsat o naději, že by to mohl být jeden z nejlepších tv filmu roku dle mého gusta. Přehlédnu ty vsuvky dobových záběrů, které tam vůbec nepasují a nadsadím pět hvězd, protože v dnešním koronapůstu jakékoliv nové tvorby se to zdá jako zjevení a hodně se mi líbí mladej Labuda. Po druhém díle kapku zklamání, že Konášovi přeci jen zvítězili se svou taktikou - na historii čas nebyl, tak se tři roky války přeskočili střihem, zato hnípání se ve vztazích otec a syn bylo času habaděj. Možná, že dramatickou tečkou měl být spíš lynč manželky Moravce, která si věřila, že ji nikdo nepozná ( ono mne celku překvapilo, že Dana Droppová rodící se hvězdička filmů Sviňa a Hodinářův učeň tady měla druhou největší roli ) než to kopání hrobu. Formálně bych měl srazit hodnocení, ale nechám to, ikdyž mi taky vadilo, že Labudu zbytečně předabovali, jednak má parádní hlas a jednak už v češtině i hrál. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč se největším československým zrádcem (dělí se o první místo s Karlem Čurdou) stal právě Moravec, od kterého to nikdo nečekal, jsem se úplně nedozvěděl. Anatomie se dle mého úplně nekonala, ač naznačeno bylo mnoho. Celkově mi ale film přišel takový roztěkaný, bez znalostí reálií možná i nesrozumitelný. Pochvala za dobrý casting (snad kromě pana Kňažka jako Háchy), výpravu a exteriéry. Naopak dabing pana Labudy se moc nepovedl a nějak mu nešel do huby. Po nějaké době jsem si zvykl, ale chvilku mi to trvalo ... Celkově tedy slušný průměr s dobrým tématem a velkými, bohužel nenaplněnými ambicemi. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Slušné zpracování, slušné obsazení atd., ale má to jedno velké ALE. Už nápad nadabovat ústřední postavu je blbost, ale budiž - u nás se to běžně dělá a téměř vždy to stojí za starou belu. A v tomto případě obzvlášť. Slovenští herci umí velice dobře mluvit česky, a i pan Labuda by to určitě zvládl - kdyby ovšem dostal šanci. Když už se ale rozhodli pro to ho nadabovat, tak to měli udělat pořádně a ne takhle školácky. Jediné slovo, které v tomto filmu vypustil Marián Labuda z pusy neznělo "živě", ale jako když dabuje jiný člověk ve zvukotěsném studiu - a tak nějak to asi bylo. Výsledný dojem kazí veškeré další snažení. Alepsoň pro mě. Stálo by za to udělat to znovu a pořádně. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (26)

  • Režisér se rozhodoval mezi dvěma slovenskými herečkami pro roli Jolany, a to Danou DroppovouMonikou Potokárovou, která před uvedením filmu tragicky zemřela. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Existuje více než osm verzí literárního scénáře. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama