Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Garch 

všechny recenze uživatele

a) Zelenohnědé tlumené barvy severských krimi? Zapomeň. Přítmí se střídá s temnotou. Dle seriálu žijí Islanďané prakticky bez světla. Musí mít kočičí zrak. ...b) Je třeba unést zdlouhavost. Není to naštěstí tupá pomalost ani natahování slabého scénáře do stopáže osmi epizod. Jen když něco hledají v potemnělém archívu, můžu si být jitý, že otočí velmi mnoho stran... ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Velmi očekávané severské (či západní) sypání popela na hlavu. Téma je přirozeně zneužívání nebohých chlapců z pasťáku bílejma a mocnejma chlapákama, hlavní hrdinkou je silná žena, která se jich nejen nebojí, ale je i milující a zásadovou matkou samoživitelkou. Její kolega je, jak jinak, homosexuál, s traumatem z dětství v křesťanské sektě. Standardní klišé může člověk přijmout s nadějí, že půjde o překvapivou a temnou detektivku v duchu dobrých (a sociálně podobných) severských počinů. Jenže hlavní záporák se v posledních dílech ukáže jako břídil, seriál se ponoří do vod béčkových thrillerů, je to bez překvapivého zvratu a vlastně i bez napětí (pokud se ale v pohádkách bojíte o život prince či princezny, ukoušete si i tady nehty). Velmi ideologické, žánrově špatné, ale za skvělou kameru, nádherně nasnímané exteriéry i věčnou islandskou tmu...** ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Úplně nejásám, ale šlo to. Mrazivá nebyla jenom islandská příroda, což je naprosto v pořádku, ale i ti studení lidé byli o kapánek ledovější, než by bylo zdrávo. U severských detektivek se sice jaksi očekává, že hlavní vyšetřovatelé budou bezemoční a málomluvní roboti s totálně posraným (pardon, ale jinak to nazvat nelze) osobním životem, ale tady to hnali až do extrémů, což už bylo spíš směšné než dramatické. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vydarená severská kriminálka so sympatickou dvojicou detektívov ktorá miestami prekonáva aj populárny True detective z produkcie HBO. Obrovskou škodou je stereotyp o tom, že zneužívanie detí kryjú policajti či sudcovia a chcelo by to konečne reálnejší seriál, v ktorom deti znásilňujú vedúci táborov, rodinný príslušníci či hviezdy z Hollywoodu či novinári z BBC tak ako sa to bohužiaľ odohráva v skutočnosti. Oceniť treba aj vyváženosť krokov mužských a ženských postáv v seriály. Mrazivá severská kriminálka s množstvom chýb ale sympatickými postavami, skvelou hudbou a príjemnou atmosférou. ()

Meijin 

všechny recenze uživatele

Vycházíme-li z faktu, že na Islandu se moc vražd nestává a se sériovým vrahem se setkali vyšetřovatelé poprvé, pak se dá pochopit, proč jim vyšetřování moc nešlo a museli povolat zkušenějšího Ragnara z angažmá v Norsku. Překvapilo mě ale, jak dostávali pořád přes držku od zločinců, protože pistolí ozbrojený policista na Islandu, to je příliš barbarské a násilnické. Příběh je založen na silném námětu 30 let starých událostí v chlapeckém dětském domově Valhalla. Kata a Ragnar jsou detailně vykresleni včetně jejich problémů v soukromém životě. A přes malé polevení uprostřed série se to od 6.dílu znovu skvěle rozjíždí a divák se dočká pár zvratů. Ano s těmi skandinávskými těžko zapamatovatelnými jmény mám taky problém a v závěrečném rychlém tempu událostí by se mi občas nějaké okomentování situace hodilo, ale celková atmosféra a sympatie s postavami to přebyly. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Detektívi nenosia zbrane, pretože väčšina islandských policajtov pri svojej každodennej práci nenosí zbrane. Všetci sú vyškolení v strelných zbraniach a policajné vozidlá majú strelné zbrane v špeciálnych skrinkách pre prípad, že by boli potrebné strelné zbrane. Existujú aj špeciálne tímy polície, ktoré pri bežnom výkone svojich povinností nosia strelné zbrane. (Arsenal83)
  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)

Reklama

Reklama