Reklama

Reklama

The Night

  • Írán Aan Shab
Trailer 1

Obsahy(1)

Po menším večírku s přáteli se manželský pár Iránců žijící v USA ještě téhož večera rozhodne jet i s malou dcerkou autem domů. Muž je však mírně opilý, a tak ho žena během jízdy přemluví, aby přespali v nedalekém hotelu po cestě. Na místě je však něco temného nutí, aby vzájemně čelili svým tajemství a na místě zůstávají uvězněni v noci, která nikdy nekončí... (Eliott)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (33)

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak to bola teda noc. "The Night" bude na tento rok asi jeden z hororových highlightov. Skvelá atmosféra, perfektné vizuály, vynikajúca hudba a hlavne po celú dobu som nemal tušenie ako to celé nakoniec dopadne. Miestami dostaneme nejaké indície, ktoré však reálny význam začnú dávať až ku koncu. A hoci neviem ako to celé na konci dopadlo, tak viem povedať, že mi tá záverečná scénka skutočne zanechala silný dojem. Ako hľadí Babak na seba do zrkadla. Možno je pravda, že by som si asi predstavil nejaké skutočné rozuzlenie ako pre bežného diváka, no tento koniec mi príde oveľa viac fascinujúci. Neviem, ktorú scénku by som v tomto filme reálne vypichol, lebo je ich tu podľa mňa celkom dosť, čo urobili dojem, no najviac ma asi dostalo, keď policajt hovorí, aby otvorili dvere, že tam bude jeho kolega. To bolo vynikajúce. Najväčší problém s filmom som asi mal s jeho stopážou, ktorá mohla byť podľa mňa o trošku kratšia. Miestami som mal pocit, že sa točíme okolo toho istého. Zvuky na streche, nejaké to klopanie, kde nikto pred dverami nie je a podobne. Ale myslím si, že herecky a režijne je to skvele zvládnuté, film si drží svoju atmosféru a ku koncu skutočne prináša záver, ktorý ostane ešte nejaký čas v pamäti. Noc, ktorú by som rozhodne nechcel zažiť. Hodnotenie: A- ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Americký počin s iránskymi koreňmi: “The Night” tí starší relatívne chvália, mladšia generácia zas otvára ústa po páde do polospánku. Koniec koncov je to pochopiteľné, a Ja sa vôbec nečudujem, že je tomu tak. Vývoj deja je pomalý, ponúka minimum adrenalínových scén, po ktorých mladí tak bažia. Je vyslovene atmosférický, než “akčný” v pravom slova zmysle a tak sa niet čo diviť, prečo iných baví a druhých nie. Za mňa ide o solídny, “boogey” snímok, akurát by mohol obsahovať viac scén, po ktorých by hrozil “heart atack”, inak veľmi vydarená vecička, ktorá si zaslúži rešpekt i pozornosť. Ľahučký nadpriemer, ktorému rád prihodím. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Strašne nezáživný iránsko-americký (!) horor. Pritom na prvé počutie to znie fajn: prostredie tichého nočného hotela, divný recepčný, komorný kasting, vcelku sympatickí herci. Ale tvorcovia z toho vydestilovali neskutočnú nudu s fajn atmosférou, ktorá ale nezachráni všetko. Nie, ani omylom nezachráni všetko. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Íránská kinematografie si v posledních letech vydobyla celosvětové renomé zásluhou Babaka Anvariho, jednoho z nejlepších hororových režisérů současnosti, jehož snímky zajistily Íránu pozornost producentů, nákupčích filmů, distributorů či dramaturgů filmových festivalů. Bylo tedy jen otázku času, než se íránský horor opět přihlásí o slovo, což jako první učinil nadějný Kourosh Ahari se svým psychologickým hororem The Night. Snímek vyniká pohlcující atmosférou (některé scény navozují opravdu mimořádnou tenzi), sebevědomým provedením a skvěle zvládnutými technickými disciplínami. Oceňuji zejména zvukový design a způsob, jakým Ahari nakládá s temnotou, stíny a prázdným prostorem. Leč scénář působí až příliš derivativně, kdy mnoho prvků Ahari doslova opisuje z Håfströmova 1408, děj snímku lze poměrně lehce předvídat a všechna přítomná symbolika je velmi snadno dešifrovatelná. Jakožto zdejší hororový expert rozhodně Aharimu nemohu upřít talent, ale pokud se chce přiblížit fenomenálnímu Anvarimu, tak má před sebou ještě pořádný kus práce. Snímku The Night uděluji čtyři slabší hvězdy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zíííív a MEH! Tady budu muset jít proti proudu, ale the Night je atmosférický, laicky řečeno zdlouhavý, nudný, nezajímavý, úmorný a nezáživný Horor? Spíš Mysteriózní drama. Film představí Iránský pár u večeře s kamarády, kde stráví zbytečných 20 minut kecání o ničem, dialogy nezajímavé, postavy tím tuplem a jestli jsem si myslel, že se něco změní s přesunutí do Hotelu, tak jsem byl na omylu. Atmosféru má pro mě hřbitov, hrad, zámek, klášter, sanatorium, márnice, jeskyně či podzemní kobky, ale opravdu nevím, co je atmosférické na levném 2 hvězdičkovém Hotelu, kde ještě k tomu nikdo není a nic zajímavého se tam neděje. Třeba zmínit, že typické hororové propriety zde chybí. Gore nula, lekačky nula, napětí nula, mrazení i husí kůže nula, znepokojení nula, zjevení o ničem a postavám žádné nebezpečí nehrozí. Líbil se mi trend strašit nahými starými lidmi ( Zdravím the Visit a The Dark and the Wicked), ale děsit malým klukem a relativně pěknou ženskou, kterou jsem si představoval spíš v posteli než abych se bál? To je absurdní. Kamera nepůsobí levně, vizuál chválit nehodlám, jelikož nic zajímavého zde tvůrci ukázat nehodlají, postavy jsou nesympatické, především manželka je otravná až to bolí a finální rozuzlení vídám v každém druhém filmu, takže ani tam body připsat nemohu. Nemluvě o tom, že film má téměř 2 hodiny a svým uspávajícím tempem radost taky nedělá, aby toho nebylo málo, tak ke konci filmu má divák víc otázek než odpovědí, což je opět nechválihodné. Opravdu nevím, co se mi zde mělo líbit, jelikož vše, co v hororech i filmech vyhledávám zde absentuje. Dnes se považuje za horor už i film, kde se zhasnou světla. Né tak dobré jako čaj z Persie. Asi nejsem dostatečně intelektuálně vývojově nadřazen, abych se u takového filmu mohl bavit. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost**, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí*. 4/10. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • The Night obdržel licenci pro promítání v íránských kinech, což se snímku americké produkce naposledy podařilo roku 1979. (Psychor)

Reklama

Reklama