Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Santa je na tom špatně a musí vyrábět náhradní díly pro armádu. Dvanáctiletý pomstychtivý darebák si na něj objedná nájemného vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (133)

Dale 

všechny recenze uživatele

Čierny humor mám rád, takže mi tento filmík sadol. Výborný nápad, spraviť zo Santa Clausa relatívne normálneho človeka, žijúceho medzi nami, ktorý má aj problémy ako bežní ľudia - nedostatok peňazí, lebo deti sú čoraz horšie a miesto darčekov dostávajú uhlie a on je platený vládou USA podľa počtu darčekov. Ten nápad znie šialene, ale po všetkých tých klasických Santa Clausoch (ako Christmas Cronicles), to pre mňa bola vítaná zmena. Navyše Gibson stále má svoju typickú drsňácku charizmu, takže tým dvíha kvality filmu o 20%. Aj linka s nájomným vrahom a zazobaným faganom funguje dobre, takže som sa ani chvíľu nenudil a fakt som si tento film užil. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Fatman je ukázkovým příkladem toho, že originalita ještě ani zdaleka není zárukou kvality. Nevím tedy, na čem bratři, nebo co to jsou, Nelmsovi ujíždí, ale matroš to bude asi dost hustej, když je jednak vůbec něco takového napadlo stvořit a jednak toho museli mít asi i množstevně hodně, že to i mohli rozdávat ještě i lidem, kteří jim to umožnili natočit a poměrně věhlasným hercům, kteří se v tom odhodlali účinkovat. Nicméně dost ironie, pravdou každopádně je, že se jedná, minimálně tedy co se týče ústřední zápletky, o pořádný úlet, což ovšem rozhodně nemíním jako nějakou zásadní výtku, jelikož řada ještě mnohem, mnohem větších úletů dokázalo být zatraceně zábavnými peckami, zde se onen úlet ovšem nepodařilo tvůrcům podat formou, která by oslovila, zaujala a především bavila. Krom toho, že je zde tedy hromada opravdu hluchých a nudných míst, tak ani ty alespoň na první pohled zábavnější nemají pořádný koule, či jinými slovy, ačkoliv zápletka působí jako zatraceně zábavná jízda, tak její zpracování zábavné není ani trochu, má to převelice dlouhý rozjezd, fůru dialogů, akce není příliš, a když přeci jen dostane slovo, na prdel neposadí, atmosféra se nepodařila navodit vůbec, napětí neexistuje a co se týče postav, ty lze označit jako největší zklamání, jelikož když jsou k dispozici borci jako Gibson a Goggins, tak ti si to musejí rozdat na úplně jiné úrovni, než se tomu stalo zde, ve třicetivteřinové přestřelce. Vzhledem k obsahu jsem pak očekával i mnohem více vtipnějších a opravdu odvázanějších scén, leč i zde se zřejmě Nelmsonům roztřásli kolena a prakticky ve všech ohledech se zachovali jako ukázkový přizdisráči. Zkrátka, se scénářem, se kterým tvůrci přišli, se mohli stát jen dvě věci, buď to poserou a vznikne z toho nudný průšvih, nebo se odvážou a vznikne z toho kulervoucí nářez. Bohužel, stalo se to první, Fatman se nepovedl. ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

To se tak člověk nechá zlákat svým oblíbeným hercem doufajíc v pěkně drsnou akční podívanou, avšak bohužel dostane jen podivnou multižánrovou směsici, u které se po většinu času šíleně nudí a přemýšlí, co to jako má vlastně být. Nesliboval jsem si žádnou prvotřídní podívanou, námět nezněl zas až tak špatně, nicméně zpracování je extrémně divné, absolutně bez atmosféry, hloupé, snad jen ty krvavější scénky se jakž takž povedly. Nejvíc mě zaujal Walton Goggins, tomu jeho role sedla jak ulitá, bavil mě mnohem víc, než Santa Mel Gibson Klaus, patrně jen díky němu jsem byl schopný film dokoukat a trochu si ho i užít. Jinak děs a hrůza. 2/10. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Výtečný nápad i námět, bohužel scénář a režie je naprosto v neškodném průměru. Jakoby režiséry ani nebavilo ten film točit, žádná štáva, žádné nadšení, jen rutinně vedou výtečné herce do dobrého, leč šíleně průměrného výkonu. Gibson si svého Santu užívá a Gogginsův ujetý nájemný vrah je neskutečný, ale vše kolem je tak šedivé a bez koulí, že dvojice režisérů by potřebovala nakopat do prdele. Chápu to vlažné přijetí, ono je to řemeslně naprosto v pořádku, ale je to jako sledovat Plíškovou při zápase, ona sice možná vyhraje, ale ten její znuděný výraz a povrchnost Váš začne tak srát, že bude fandit nakonec její soupeřce. Já budu smířlivější, ale že tohle mohla být monumentální kultovka asi netřeba připomínat.55%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vôbec sa mi do toho nechcelo ísť, ale nakoniec som sa celkom (svojím spôsobom) bavil, pretože úroveň faktoru WTF je fakt značne vysoká. Najlepšie je o Fatmanovi nič nevedieť a proste sa len nechať unášať nepredvídateľným (hoci občas nudným a rušivo čudným) dejom. Zvláštne je už žánrové zaradenie. Chvíľu je to drsná vianočná cynická horká komédia, následne dráma zamýšľajúca sa nad tým, aký je dnešný svet (a deti) zlý, potom je to fraška (únos kvôli prvému miestu v súťaži) a občas (ale naozaj iba občas) sa to snaží o kombináciu akčného filmu s trilerom. Divne pôsobí už to, že 99% vrážd nevidíme a keď si na tento vymäknutý prístup zvykneme, nastane finále, ktoré je vcelku drsné (tým pádom sa nehodí k predchádzajúcemu štýlu). Absolútne som nerozumel, v akom svete sa dej odohráva. Predpokladám, že šlo o umelecký zámer, ale i tak to bolo šialené. Zjavne je to normálny a reálny svet, v ktorom ale existuje Santa Claus z mäsa a kostí (!). Avšak z toho, ako vykonáva svoju prácu, nevidíme ani sekundu (a nedozvieme sa, prečo má arzenál á la Rambo). Čo robia elfovia celý rok? Balia darčeky? Alebo ich vyrábajú? Ak dieťa dostane LEGO, znamená to, že ho elfom dovezie kamión, ktorý vyexpedovala firma LEGO a oni ho len zabalia a rozpošlú, alebo toto LEGO vyrábajú? Ak vyrábajú, neporušujú tým autorské práva firmy LEGO? Rodičia tým pádom deťom žiadne darčeky nekupujú? Ak vo februári vyrobia elfovia darček pre dieťa a v októbri spácha niečo fakt fest hnusné a odsúdeniahodné, za čo si zaslúži uhlie a nie darček, čo urobia s už vyrobeným darčekom? Bizarný je Walton Goggins (Predátori), ktorý sa síce fakt snaží, ale v praxi ešte viac komplikuje celkovú neprehľadnosť, keďže hrá relatívne hlavnú rolu, ale zápornú, takže film vlastne de facto disponuje dvoma ústrednými postavami. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Filmovalo sa v januári a februári 2020 v kanadskej provincii Ontario a americkom štáte Vermont. (MikaelSVK)
  • Na stuze Christin (Ellison Grier Butler) z vědeckého veletrhu je napsáno „1. místo“ a na Billyho stuhách z předchozích let je napsáno „Best of Show“. Když Billy (Chance Hurstfield) později obdrží stuhu letošního vítěze, je na ní napsáno „Best of Show“, nikoliv „1. místo“, které měla Christine. (Untentrauer)
  • Přibližně na 55. minutě filmu vystupuje nájemný vrah (Walton Goggins) ze sámošky, která nese jméno obou režisérů: „Nelmsova sámoška“. (kowalski)

Reklama

Reklama