Reklama

Reklama

Nehanobte spánek mrtvých

(festivalový název)
  • Španělsko No profanar el sueño de los muertos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na odlehlé farmě experimentují místní vědci s radioaktivním přístrojem na místním poli. Jeho záření oživí mrtvé, kteří začnou napadat a zabíjet místní obyvatele a cestující. Mladík a dívka, setkávající se náhodou na benzínové pumpě, se stávají hlavními hrdiny tohoto, dnes již starého, ale klasického "zombie horroru". Na jedné straně se snaží ubránit útočícím zombiím, na druhé straně pak musí přesvědčit vědce a policii, aby zničili stroj na místním poli. Boj o holý život s nesmrtelnými zombies začíná... (Flipnic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Noc oživlých mrtvol po španělsku. Oživlí nebožtíci pod vlivem vedlejších účinků nového radioaktivního vynálezu vstávají z podzemí, z rakev a někteří i berou do ruky z vlastního hrobu velký kamenný kříz jako svůj nástroj na poražení živých. Jorge Grau se svým snímkem zdařile volně kráčí ve stopách zmíněného slavného amerického předchůdce, mimo jiné překvapivým nekompromisním závěrem a obecně kritickou metaforou směrem ke zkažené společnosti, tentokrát již s depresivní pachutí společenské deziluze po utichnutí či potlačení velkých revolučních hnutí z konce 60. let. Vedle toho si tvůrci kráčí zcela originální vlastní cestou s obohacením zombie horroru o nezvykle kriminalistickou linku vyšetřování „zombie“ vražd. Oproti zmíněné přelomové Noci oživlých mrtvol (1968) to není pro mě tolik fascinující snímek na poli žánru, ale zajímavý určitě, navíc s výbornými postavami rozporuplného policejního inspektora (Arthur Kennedy) a neprávem obviňovaného hlavního podezřelého: hippiesáckého rebela. Škoda, že řada zombie scén vyvolávala ve mě spíše dojem nechtěné srandy a kromě scény z hrobky neměla vyloženě horrorovou atmosféru. Do horrorového žánru tento film spadá díky zombie tématu a krvavými scénami, ale atmosférou to připomíná spíše standardní krimi thriller 70. let. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Eko-zombie praotec, satisfacka nakonec.“ Zajímavý výlet na anglický venkov i krchov. Též do muzea v městečku Windermere, které se pyšní vycpaninou historicky prvního anglického zombíka (královnu matku nemyslím). Pryč z Londýna plného nabobů, výfukových zplodin, otrávených ksichtů a běhajících nahých žen. Btw, kdo pochopil smysl této, byť zajímavé scény, napište. Předem děkuji. OKÉNKO MUZEA: [][] Co všechno vynalezli Angličani: ≈≈ Konzervatismus, horký čaj o páté a studené čumáky. ≈≈ Mlhu, pro Jacka Rozparovače. ≈≈ Ultrazvukombajn, v okruhu 5 mil hubící mandelinku bramborovou. Jako bonus i oživuje mrtvé a miminka očkuje vzteklinou. Ekologickému zemědělství zdar! ≈≈ Superzabedněné superintendanty. „Jsi z Londýna, ty hašišáku s dlouhýma vlasama? Vinen! Ještě nevím čím, ale něco si najdu!“ [][]  50 let starý film, zombíků jen pár, ale má to šmrnc, sympatické postavy a nakonec i diváckou satisfakci, tzv. satisfacku policajtovi. Má hippie duše plesá, v prázdných hrobech radostně tančím a do ultrakombajnu kladivem mlátím. Čtyřikrát. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní horor. Zombie horory obzvlášť ty staré příliš nemusím, přece jen notoricky bloumající mrtvola příliš nevyděsí a napětí také moc nepřinese, zde byli Zombíci vlastně jen 4, takže se jedná o velmi malý horor, který naštěstí disponuje originální myšlenkou a velmi šokujícím a smutným koncem, ale po hororové stránce spíše průměr, gore také poskrovnu. 60% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Skvelý španielsko-taliansky zombie horor z prvej polovice 70. rokov, teda z obdobia, keď bol subžáner living dead ešte v plienkach (o to viac ma ohromila kvalita tohto filmu). Oživlých mŕtvol sa tu objaví síce iba zopár, ale sú dostatočne efektívne a takmer každá z nich dokáže narobiť slušnú paseku... Sú síce namaskované len minimálne, to však neuberá nič na ich hrozivosti, práve naopak, svojím prejavom mi tak trochu pripomenuli D'Amatovho Antropophaga, ktorý vďaka svojej brutalite bez problémov sám utiahol celý film a podobne je to aj s týmito zombíkmi, ktorých surové počínanie je navyše umocnené výbornými gore efektami. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zombie horror, který výstavbou připomene Romerovu Noc oživlých mrtvol. Výborná hudba (Guliano Sorginy) v úvodu se postupně mění v nepříjemné zvuky, táhlé tóny, sirény, vzdechy a ječení. Hned na začátku tvůrci ukazují rozpor mezi civilizací (město, skládky, mrtvý pták, továrny, jaderný reaktor) a půvabnou krajinou. Zmrtvýchvstání je rovněž způsobeno lidskou technikou. Snaha zasahovat do koloběhu vpřírodě se obrací proti člověku. Policie je nepříjemná jako asi všude na světě a hlavní hrdina nechtěně, zato úspěšně zahlazuje stopy po řádění nemrtvých. Napětí visí ve vzduchu a inferno na zemi má zelenou. Nejlepší jsou scény na hřbitově, kdy se armáda zombií začne rozrůstat. Naděje přežít se pro muže s dívkou stále zmenšuje, byť oni se vzdát tak snadno nechtějí... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Film byl počátkem 80. let ve Velké Británii zařazen na seznam tzv. "videonasties" filmů - tedy zakazovaných filmů - pro svoji brutalitu, krev a násilí. (Flipnic)
  • Hudební složka filmu byla částečně vytvořena ze zvuků naříkání a těžkého dýchání. Tyto zvuky dělal režisér Jorge Grau. (Chatterer)
  • Jelikož zombie, kterou hrál Fernando Hilbeck, vznikla utonutím ve vodě, režisér chtěl mít pak v každé scéně Hilbecka mokrého, což Fernanda neuvěřitelně rozčilovalo. (Chatterer)

Reklama

Reklama