Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na otázku, která nebude patrně nikdy zodpovězena:,,Kdo zastřelil J. F. Kennedyho?", nám Oliver Stone odpovídá touhle verzí, která působí velmi věrohodně. Docela se divím, že scénář neobdržel Oscara. Herecké výkony jsou skvělé, hlavně Kevin Coster (jaký on měl taky špatný film ze začátku 90. let?), Kevin Bacon a T.L Jones (Oscara za vedlejší roli by si jistě zasloužil). Zkrátka a jednoduše slušný kus vynikající filmařiny nám předvedl Oliver Stone, který nejen režíroval, ale i napsal scénář..... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone si opět vybral zajímavé a silné téma a nebojí se šťourat do věcí, které by radši spousta lidí viděla uklizené někde u ledu. Látka je lákavá, herecké obsazení (ať už hlavní role, nebo ty vedlejší) velice slibné, režie kvalitní a nápaditá (líbí se mi prostřihy skutečných záběrů s těmi Stoneovými) a hudba naprosto trefná. Kevin Costner podává přesvědčivý výkon a ukazuje, že je velmi kultivovaným hercem, který měl v té době skvěle rozjetou kariéru. V menších anebo úplně malých rolích, si zahrají Oldman, Pesci, Jones, Bacon, Candy, Matthau či Sutherland a všichni obstojí. Jediné, co mi na filmu vadí je jeho délka. 190 minut je opravdu dost i na takto rozsáhlý a dějově nabitý snímek, protože některé pasáže (není jich ale mnoho) jsou nudnější. Závěrečná Garrisonova rekonstrukce případu ale byla skvělá a zanechala ve mě silné dojmy. Stone opět nezklamal. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa povie poriadna facka. Udalosti okolo americkej vlády, tejto konkrétnej vraždy a celý výr podobných sračiek - v tom nemám nikdy jasno, takže ani nebudem nabádať možnosť pravdovravnosti filmu, či reálnosti výpovedí a daného príbehu, aj keď mi pár krát poriadne zovrelo žalúdok, že by sa čosi podobné naozaj mohlo stať. A aj keby dej nevychádzal zo skutočností, kašlem na to, pretože toto bol jeden z najlepších thrillerov, čo som kedy videl. Poslednú polhodinu súdneho procesu mi úplne vyschlo v hube. Množstvo faktov, dialógov, takže sledovaniu treba venovať aj poriadnu pozornosť, ale výsledok stojí za to. Herci sú namakaní a všetci hrajú akoby im išlo o život, ale najväčšia česť samotnému Stoneovi. Podať tak roztrieštené udalosti divákom na takejto úrovni chce naozaj dávku umenia. A odvahy, samozrejme. Kto vie, či aj jemu nehrozila počas natáčania nejaká konšpirácia. 95%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dlhometrážna snímka, ale nenudil som sa ani chvíľu. Zaujímavý snímok, výborné herecké obsadenie, kvalitné filmové výkony, dobrý dej. O autentickosti ani či je táto téma už klišé, diskusiu viesť nehodlám. Strhujúca dráma, v ktorej sa dá ďalší priebeh len ťažko odhadovať. To pátranie po tom, ako to skutočne bolo s vraždou JFK bolo napínavé a bavilo ma to. Faktom je, že to dodnes nikto poriadne nerozlúskol, preto ma veľmi zaujímalo, ako si s tým tvorcovia poradia. Bol som maximálne spokojný. Tiež herecké obsadenie je u tohto filmu veľkým lákadlom. Nezostáva mi len konštatovať, že už netrpezlivo očakávam rok 2029. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone natáčí filmy, které hýbou světem. Je o událostech, které hýbou námi. Udělá nám obraz, jak to bylo a jak to je. Ani se nedivím, že se vrhnul na film Comandate s Fidelem Castrem. Snažil se být co nejvíc realisický a to dokázal skutečnýma záběry, které se ve filmu vyskytli, včetně Zapruderova snímku. A jak Costner rozebírá magickou kulku, jsem viděl přesně hodinovej dokument o téhle magické kulce s rozborem, tak jak má být. Šlo mi o ten zbytek, který jsem si do poslední minuty vychutnával a potom jsem se divil, že je pozdě večer. Člověk nemusí litovat toho, že obětoval tak dlouhej čas svého života tomuto filmu a mohl se v klidu dívát na JFK. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Poslanci amerického Kongresu v roku 1992 schválili zákon o postupnom odtajnení všetkých záznamov o vyšetrovaní atentátu. Všetky dokumenty majú byť kompletne odtajnené až v roku 2029. (kacer4)
  • Po přečtení knihy Jima Garrisona zakoupil Oliver Stone práva na zfilmování z vlastních prostředků. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama