Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný válečný film mapuje osudy tankové posádky na nejtěžším úseku bojové cesty První československé samostatné brigády. Sledujeme i osud jejího velitele - četaře Juraje Klimku. V době krvavých bojů o Dukelský průsmyk se mu nevyhne láska a ukáže se, že za maskou suveréna je ve skutečnosti plachý a citlivý člověk. Ve válečných scénách účinkovali tři tisíce příslušníků Československé lidové armády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Události druhé světové války se staly logickým privilegiem poúnorového filmu, jehož vedoucí představitelé získali neomezenou moc manipulovat s historickými fakty podle vlastního zkreslujícího náhledu. K desátému výročí osvobození byla připravována pod záštitou tehdejšího ministra obrany Alexeje Čepičky i všech armádních složek velkolepá (barevná) rekonstrukce vojenských operací z konce války. Historické události od bojů o Dukelský průsmyk po vstup sovětských vojsk na Moravu jsou ovšem tendenčně zkresleny pomocí vedlejších dějových linií, v nichž je vykresleno pletichaření členů londýnské exilové vlády, které ve filmu jde pouze o udržení mocenského aparátu a nikoli o podporu českých vojáků. Stejně schematické jsou všechny postavy, hrané plejádou vynikajících herců a předních členů činohry pražského Národního divadla (Krejča, Boháč, Dohnal, Vejražka, Nedbal...). Několik záběrů, v nichž hraje prim dobová vojenská technika, stojí za pozornost, včetně toho, že na jejich realizaci se podílel František Vláčil, tehdy začínající filmař-dokumentarista. Objektivně se ale jedná o prolhaný blábol. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

To se ten náš stát pořád někam orientuje. Myslím, že by se orient mělo říkat nám a ne zemím na dálném východě... My to prostě asi sami za sebe neumíme. Ten film vlastně ani není moc o válce jako o tom, že je tam velitel, který se straní jakýchkoliv politických počinů a prostupů do jeho života a jednotky. A po celý film je přesvědčován, že politika, levicové smýšlení a družba se Sověty je to nej, pro co může žít. No a voila, na konci filmu je přesvědčen. Je to kvalitní agitka. A dneska se točí to samý, ale na druhou stranu. Jen jsou lepší možnosti, jak si s tím pohrát... ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Jednostranne a velmi zavadejici valecne dilo z nasich luhu a haju. Temer kazdy rozhovor je skutecna " perla ", o to vice jsem ale presvedceny o budouci hodnote tohoto snimku. Je to totiz dvousecna zbran, ktera ukazuje nejen pohled na dejiny konce druhe svetove ( i kdyz z casti zkreslene ), ale take pohled na propagandu komunismu v letech padesatych ( zde uz plne autenticke ). Vykony hercu jsou jake jsou, ve valecnych filmech malokdy nekdo vynikne a neni to tolik naskodu jako treba u dramatu. Sceny na bitevni pole jsou ale pastvou pro oko fanouska tohoto zanru. Je jasne, ze tomu dost pomohl rok nataceni, i tak film pripomina svou vypravou filmy sovetske. Povinnost videt, nazor at si udela kazdy svuj. Zabery z Ostravy mi udelaly radost. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Bojové scény mohly být trošičku propracovanější,ne jenom střelba tanku na dálku a neustálé popojíždění.Bojové scény z dobívání Ostravy však nemaj chybu a odvaha J.Valy byla doslova ukázková.Takoví lidí si zaslouží uznání a čest a né naparující se důstojníci co veleli operacím někde z bunkru a zbírali za jednotky pouze metály.Vím že to nebylo pravidlem ale bohužel bylo.jinak o propagandě se radči bavit nebudu,byla prostě taková dobatak to tak musíme brát.Růžek za postavení proti komunismu byl vylíčen jako největší slizák:-))) ()

ripo

všechny recenze uživatele

„Tanková brigáda" je prvým filmovým dílem, které oslavilo hrdinně boje našich jednotek po boku Sovětské armády. A přestože jde o úplně novou thematickou oblast, v které náš film nemá žádné zkušenosti, vyšlo z rukou tvůrců tohoto filmu dílo dobré. Autoři zvolili formu široké historické fresky a tomuto záměru podřídili celkovou komposici díla. Mohli tak ukázat nejen hrdinství vojáků a jejich osudy, ale i celé politické pozadí bojů brigády, intriky londýnské vlády i boj Komunistické strany Československa za konečné vítězství nad fašismem na všech frontách. Vznikl tak film politicky úderný a umělecky přesvědčivý. Filmový přehled 36/1955 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Sovětské a české jednotky používají zbraně: Těžký kulomet Maxim 1910, PPŠ-41 Špagin, Děgťarjov DP, Mosin-Nagant a další sovětské zbraně. (ArthasKarfa)
  • Ve válečných scénách účinkovaly tři tisíce příslušníků Československé lidové armády. (ArthasKarfa)
  • Němečtí vojáci jsou kromě jiného vybaveni kvalitní útočnou puškou Sturmgewehr 44. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama