Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro někoho zřejmě velmi zajímavý film s depresivní atmosférou, ale já jsem byla osobně zklamaná. Asi jsem to dnes vzala za špatný konec, ale skutečně mně tady pointa nějak unikla. Podle mého laického názoru tomu chyběl ten správný potenciál a trochu rychlejší tempo bych taky unesla. A to jsem na pomalu plynoucí filmy docela zvyklá, ale tady bylo až ubíjející. Jinak vizuálně to bylo velmi dobrý a výkon Johna Tuturra v roli Harryho přesvědčivý. Suma sumárum dnes nad trojku určitě nejdu. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Mám-li to shrnout jedním slovem v obou polaritách, tak po prvním shlédnutí: plus - atmosféra, mínus - zbytek. Čekal jsem trochu více. Inspirace mistrem Lynchem je zřejmá z hlediska mysteriózního nádechu. Co mi poněkud nejvíc pokulhává je scénář, protože film povětšinou nemá tah na branku a v podstatě krom atmosféry a napětí nic jiného zajímavého nenabídne. Pokládá řadu otázek, které vlastně zůstanou nezodpovězeny, aniž by nabídnul aspoň nepatrné indicie. A nejde nutně o indicie, které vám jasně vyloží karty, ale o ty, co poskytnou prostor pro vlastní interpretaci. Tohle Lynch zvládá na jedničku a Refn z Fear X spíš udělal jalovou "rádoby lynchovinu". Navíc u Lynchových filmů po dokoukání zjistíte, že máte brouka v hlavě a začnete se pídit, zde se tomu vůbec nestalo a celkový zážitek vyšuměl do prázdna. Možná to chce dát ještě jednu šanci, kdo ví, ale z hlediska pohledu diváka, by vás už na první měl film něčím výrazným oslovit a přinutit vás k opakované projekci. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak se Refn po dvou skvělých filmech rozhodl, že si zahrá na Lynche a vyzkouší si Lynchův styl mysteriózních filmů... povedlo se mu to, ale jenom vizuálně a prosakující ponurou atmosférou podivných prostorů. Vše ostatní nefunguje, včetně snahy o pomalé tempo, které se s posunutím do natahovaného extrému pro mě často míjelo účinkem. Hlavně Lynch si podobný styl mohl ve svých pozdních filmech o to víc „dovolit“, když nabízel detailně propracovanou vizi a děj plný znepokojivých indicí a zvratů... a hlavně když měl tak skvělé herečky, jako třeba Lauru Dern v Inland Empire. Refn má zde vykutáleného Turturra, z jehož výkonu jsem pobral, že střídá dvě polohy mírného udivení s kamennou mimikou a velkého udivení s vypoulením očí v takové míře, až jsem se bál, že mu za pár vteřin vylétnou oční bulvy. Emoce navzdory motivu ztráty manželky naprosto žádné. Zbylé herecké výkony mi až na drobné výjimky (Gene Davis – policista Ed) připadaly podobně mizerné, nezáživné a obsah jako jedno velké ponuré nic bez rozumného završení. Několik vizuálně silných momentů, mezi něž rozhodně počítám závěrečný pohled na krajinu (rozhodně však nikoliv epilepticky problikující červené animace) si víc, než 1 hvězdu nezaslouží. [25%] ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Refnův zahraniční debut a hlavně finanční propadák, kterým se zadlužil natolik, že se rozhodl natočit pokračování PUSHER, aby dluhy umořil. Samotný film oplývá napjatou atmosférou jak kšandy. Lehce hitchockovský koncept inspirovaný také očividně Lynchovým LOST HIGHWAY předznamenává Refnův pozdější neonový fetiš. Hlavně závěr v hotelu připomene scénami ve výtahu a na chodbách současnou formální podobu Refna. První polovina filmu se věnuje posedlostí hlavní postavy, kdežto druhá zas neuspokojivě vysvětluje, co se vlastně stalo. Závěr vyšumí do ztracena. Nedivím se, že film propadl. Neví totiž, pro jaký publikum je určen. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů na podobné téma, které jsem už za svůj dlouhý život viděl. Na jedné straně nevyřešená vražda , která se stane tak trochou záminkou v rozehrání tajemné a naprosto mysteriózní hry, v čele s báječným Johnem, kterému jsem toho nejistého hrdinu zbaštil i s navijákem. Na začátku možná lehčí nuda, na konci parádní jízda, kterou si bude muset asi každý vyložit po svém. A právě za tenhle (ne) konec nakonec pálím do plných. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečné titulky doprovázejí záběry bezpečnostních kamer, které Harry Cain (John Turturro) sledoval. (vojacekr)

Reklama

Reklama