Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že jednu hvězdičku strhávám za kvalitu DVD, což ale notně nemusí být problém společnosti URANIA, protože obraz v takovéto kvalitě jsem viděl i v polštině na youtube. Já tohle prostě nikdy nepochopím. Na ořezávání obrazu jsem obvzlášť citlivý, tím spíš pokud se jedná o film východní produkce, kde se šířka plátna plně využívá. Jak se mám sakra bavit u filmu, když se tam baví 2 postavy, které já nevidím?! Já si třeba nedovedu představit, že by se někdo pokusil oříznout třeba Starce na chmelu nebo japonského Sanjura. Co by z toho vzniklo??? Nechám už tedy tohoto problému a vrhnu se na hodnocení filmu. Každý historický film může jít dvěma cestami. Buď sledovat osudy neznámých hrdinů na pozadí historických událostí, nebo sledovat historii v celku. Nevím jaký styl si zvolili tvůrci, ale nepovedl se ani jeden. 90% filmu se skládá z pro mě nepříliš zajímavého příběhu nějakého mladého rytíře, aby pak v posledních 15 minutách náhle začala historická bitva, která tam působí úplně zbytečně. Pouze málo režisérů dokázalo dokonale spojit tyto dva druhy vyprávění. Určitě to byl Otakar Vávra ve své trilogii, ale třeba i Michael Bay v Pearl Harboru, kde mi to taky vyhovovalo, ale tady prostě ne. Takže hlavní příběh filmu byl pro mě nezajímavý a závěrečná bitva nadprůměrná. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Epicky velkofilm zo vsetkym co ktomu patri. Na ploche troch hodin sa odohrava konflikt zacinajuci relativne malou udalostou, ktora vsak postupne vyusti az do ohromneho vojenskeho stretu mnohych narodov. Intrigy, klamstva, boj o moc, boj o cest, boj o spravedlnost a k tomu kus historie. Ked som videl stovky udatnych rytierov cvalajucich do boja, v momente ma napadla ich podobnost s japonskymi samurajmi, sktorymi urcite mali mnoho spolocneho. Myslim, ze nebudem prehanat, ak film zrovnam s Kurosawovou Kagemushou, ktora je sice predsa len o niecom inom, no podobnych prvkov je tu neurekom. Kazdopadne, ak mate slabost pre historicke velkofilmy, nenechajte sa odradit vekom tohto filmu, ani jeho miernou utahanostou. Naozaj to stoji za to. (8.5/10) ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Typický produkt svojej doby realizovaný bez väčšej invencie a nadšenia, ktorý by potreboval aspoň seriál, aby sa doťahoval na svoju predlohu. Kniha je napriek svojej tendenčnosti výborná. Film je nielen pochopiteľne extrémne zhustený a skratkovitý, ale hlavne v prvej polovici pôsobí strašne umelo - ako niekoľko skupín okostýmovaných štatistov, ktorí sa presúvajú medzi dvoma-troma kulisovými lokáciami a vôbec nedokáže postihnúť rozmáchlosť predlohy odohrávajúcej sa v priebehu desaťročia na obrovskom území dnešného Poľska a Pobaltia. Čo by mali byť citové alebo emocionálne vyhrotené scény, sa úplne míňa účinkom. Zaujímavé postavy sú ploché figúrky. Dojem sa zlepšuje v druhej polovici vďaka väčšej časovej, priestorovej aj dejovej zovretosti, ale zdá sa, že všetky sily si tvorcovia šetrili na skutočne megalomanské finále, ktoré prekonáva zvyšok filmu o pekných pár obrnených konských hláv. ()

July 

všechny recenze uživatele

Značně zidealizovaný pohled na historii, poněkud prkenní herci a laciné souboje dělají z proklamovaného velkofilmu jen průměrný "historický film". Nebylo to špatné, vlastně se mi film celkem líbil (a postava hlavního intrikána z křižáckých řad by chtěla rozvést) a román by mohl být hodně dobrý, ale slavný snímek mě přímo neoslnil. Husitská trilogie mi přišla i trochu lepší. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický epos pro náročného diváka. Skutečně tvrdý film, bez klišé a serepetiček. Po Potopě další výborný snímek z tohoto prostředí. Ale jak může kvalitě FILMU ubrat špatná DVD EDICE Urania? Všem hodnocením s tímto odůvodněním vážně nerozumim. Jinak všechny hodnocení nižší než 3 hvězdičky jsou ubohé, většinou s odůvodněním: nudila jsem se, dlouhý film mizerní herci. Cha. Tak koukejte na americký High-school komedie, nebo české komedie poslední dekády. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama