Reklama

Reklama

Zrůda

  • USA Monster (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Aileen je prostitutka, která přemýšlí o sebevraždě. Selbu pošlou rodiče na Floridu, aby se „vyléčila" z homosexuality. Aileen a Selba se potkají v baru, zamilují se a žijí spolu. Aby měli z čeho žít, pokračuje Aileen v prostituci, ale nenávist k prostituci a pokoření z prostituce, v ní vytváří zuřivou nenávist k mužům, která vrcholí několika brutálními vraždami. (Film+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (614)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní film. Myslím, že lépe to snad zrežírovat ani nešlo. Navíc Charlize Theron tu podává BEZ NADSÁZKY životní výkon, který byl po právu oceněn Oscarem. Jenže ani Christina Ricci (sakra, od prvních Addamsů se výrazně změnila :-)) nezaostává a více než zdatně jí sekunduje. Takže suma sumárum mohu doporučit, ale věřte tomu, že je to vážně silný snímek. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dokonalá fyzická a duševní přeměna Charlize Theron, za kterou stojí její ochota nechat se pro roli zošklivit a skvělá práce maskérů. Zde nejlépe sedí slova renomovaného Rogera Eberta, že u ní to už není herecký výkon, ale čiré "vtělení se". Změna hlasu, klátivá chůze, výrazný předkus, tělo obalené tukovými pneumatikami (zvlášť patrné v jedné scéně), způsob vyjadřování. Už to není Theron, ale Wuornos - lesbická vražedkyně a prostitutka, zhnusená ze svého zpackaného života a plná emocí a lásky ke své mladičké partnerce v dost depresivním a místama velmi působivém filmu. Při vypjatých scénách vražd umí Jenkins pořádně "zahustit" atmosféru, brutální scéna se znásilněním a první vraždou mi jen tak z hlavy nevymizí, stejně jako třeba tragikomický moment s "hand-jobem". Ale hlavně - chtěl jsem se dívat na Monster jako na film, kde hraje Charlize Theron. Ale prostě jsem jí v tom filmu nenašel. Ta ženská mi prostě nedala šanci :o) ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Famózní film, který mě naprosto pohltil, hlavně díky vědomí toho, že se to skutečně stalo. Takovéhle filmy mají podle mě největší smysl. Popisují realitu, ač někdy drsnou, před kterou nemůžeme zavírat oči. Mrazivý příběh podtrhuje nadpozemským hereckým výkonem Charlize Theronová, která si záslouženě odnesla sošku oscara... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Proč je Monster tak dobrý film jako je? 1) Proto, že Patty Jenkins sáhla po kontroverzním tématu a využila populární fígl "natočeno podle skutečné události". 2) Proto, že při svém psaní a natáčení narozdíl od mnoha jiných v podstatě nekecala (tedy neužívala uměleckou licenci:P). 3) Proto, že věděla přesně, co chce napsat a natočit. 4) Proto, že si k tomu vybrala zejména dvě skvělé herečky, a to skvělé jak individuálně, tak v tandemu. Myslím si, že šanci na Oscara měly obě, ale Charlize měla přece jen větší prostor a musela toho obsáhnout víc - a hlavně naprosto vůbec nebyla sama sebou. Chůze, gesta, hlas, VŠECHNO u ní bylo naprosto jiné než jak jsme ji mohli do té doby i potom vidět. A bylo to v té nejenom fyzické odpudivosti fascinující. Až by jeden skoro chápal, jak se to všechno mohlo stát, a jak se ty dvě mohly takovým způsobem chovat jak k sobě tak k ostatním. Sociologové a psychologové musí z tohohle filmu jásat, protože takováhle pozoruhodně kompaktní a emotivní dramata, dávající nahlédnout do světa (psycho)sociálně narušených lidí takovýmhle způsobem, se nevidí každý den (a to je tam ještě pořád to s těmi skutečnými událostmi;)). Třeba momenty, kdy si Aileen na kratičký okamžik uvědomí, že se ve svém odsudku zmýlila, a kdy začne automaticky omlouvat svoje jednání, jsou nezapomenutelné... Patty Jenkins to prostě měla promyšlené do nejmenšího detailu a díky dokonalému fungování trojúhelníku, v jehož vrcholech stojí režisérka a její dvě hvězdy, si podle mě Monster zaslouží 90%. Nejenom za Christinin poslední telefonát a Charlizino závěrečné ohlédnutí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Příběh o "vzniku" jednoho lidského monstra. Snažící se relativně úspěšně ukázat všechny aspekty, takže sice ukazuje i ty "zlé věci", které byly na Aileen páchány, ale zároveň ji nijak neobhajuje, nesvádí všechny její problémy na společnost. Zároveň se snaží odhalit i její lidskou tvář a že i ona byla schopna milovat. Film se do všeobecného povědomí spíše než-li tématem a svými nespornými kvalitami zapsal výkonem k nepoznání změněné Charlize Theron. Což je nefér ke Christině Ricci, která jí více než zdatně sekunduje. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Charlize Theron získala Oscara za nejlepší herecký výkon v Zrůdě přesně 29. února, kdy má skutečná Aileen Wuornos narozeniny. (imro)
  • Christina Ricci (Selby Wall), proslulá řadou "divných" postav (ale trvající na tom, že ve skutečnosti nijak zvlášť divná nebo exentrická není) k práci na další takové do sbírky řekla: "Nevěřil byste, jak zábavné většinou bývá někoho takového hrát. Je to i o obranném mechanismu, který máme v mozku, ale tentokrát funguje pozitivním způsobem. Když totiž hrajete někoho děsně trpícího, tak si ty pocity buď můžete doopravdy pustit k tělu - a z toho vám taky může přeskočit -, nebo se aktivují úplně protichůdné emoce a vlastně si to náramně užíváte. S Charlize jsme se při natáčení mezi záběry hystericky řezaly smíchy..." (NIRO)
  • Světová premiéra Zrůdy se odehrála 16. listopadu na filmovém festivalu AFI, který takto ukončila. (imro)

Související novinky

Thor a Captain America chytají druhý dech

Thor a Captain America chytají druhý dech

25.09.2011

Komiksoví fanoušci v ČR se vztekají, že The Avengers se budou promítat pod přeloženým názvem Mstitelé, ale svět se točí dál. V Marvel Studios se neflákají. Thor 2 už byl oficiálně schválen, dokonce… (více)

Místo ulic válečná zóna

Místo ulic válečná zóna

29.08.2006

Tak se zdá, že irský herec Stuart Townsend definitivně zlanařil dlouholetou přítelkyni Charlize Theron do svého režijního a scenáristického debutu. Držitelka Oscara za výkon v dramatu Zrůda bude… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno