Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Před 12 lety, když jsem tenhle film viděla poprvé, byla jsem z něj u vytržení, oslovil mě dojemný příběh i jeho zpracování. Hezká hudba, nadpřirozené jevy, osamělost odlišného člověka, romantika, trochu napětí, ke konci smrkání do promočeného kapesníku... jo, líbilo se mi to:-). Nedávno jsem měla příležitost vidět "Fenomén" znovu, a přestože část kouzla zůstala zachována, přece jen už nejsem to přecitlivělé děvčátko jako kdysi. S věkem přišel cynismus, co mi dříve přišlo dojemné a krásné, to mi dnes přijde sladkobolně kýčovité, patetické. Jóó, věk je sviňa nenechavá... Role J. Travoltovi každopádně sedla, R. Duvall si vystřihl sympatického doktora a Forest Whitaker rovněž odvedl svůj dobrý standard. Pěkný film, jen přespříliš sladkobolný:-). 75% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem se natahoval pro pětihvězdičkovém hodnocení, ale nedosáhl jsem. A já narozdíl od Travolty telekinezi neovládám, takže musím zůstat tak vysoko, jak jen kurzorem dosáhnu - 4*. Nebýt posledních pěti-šesti minut a toho přílišného sentimentu (určitě to šlo - a taky mělo být - natočeno jinak), tak s plným hodnocením neváhám ani vteřinku. Velice příjemná podívaná u které mi vrněly blahem i uši. Travolta dal Georgeovi neskutečné osobní kouzlo, nebojím se říci, že jde o jednu z jeho nejlepších rolí a zároveň je Fenomén nejspíš nejlepší práce Jona Turteltauba. Chyběl jen kousek.. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý snímek o vztazích mezi lidmi 1) a ostrakizací jako prostředkem obrany nevědomých vůči strachu z neznámého._____ 2)  Škoda jen toho podbízivého přeslazeného balení._____ 3)  Jak je patrné z komentářů, většina diváků vnímá film jako komedii se scifi prvkem nebo jako melodramatickou romanci. Ano, prvotní důvod, proč jsem se díval, byl ten scifický moment. Tloustnoucí Travolta ani připitomělá romance by mě k obrazovce nedostali._____ 4)  Spoiler. Mně přijde film zajímavý něčím jiném. Je o reakcích běžných vesničanů na neobvyklý pro ně nepochopitelný jev. O sociálním vyloučení, k němuž dojde v důsledku toho, že se lidé toho "nového" George bojí a netuší, co od něho mohou čekat. O strachu z neznámého._____ 5)  41letý (1995) John Travolta tu už není tím kulervoucím týpkem (rád jí, jak sám říká) z Horečky sobotní noci, ale stále si zachovává jisté charisma. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Travolta v roli, která mu sedla jako snad nikdy. Sympaťáka s dobrým srdce jedno večera v den jeho narozenin osvítí záhadné světlo z nebe a to mu daruje nadlidské schopnosti. Travoltovi se tak změní život k nepoznání, najednou má hlavu plnou myšlenek a nemá je kde ventilovat. Film se mi hodně líbil. 80% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Lidé se bojí toho, čemu nerozumí. Těžko pochopíte existenci někoho geniálního, když jste venkovskej buran a jediný co vás zajímá je pivo v hospodě. A chytří lidé se bojí toho, že našli někoho chytřejšího, takže se pod nimi může začít kývat židle. Ale Travoltova hrdinu nic takového nezajímalo, dostal dar a snažil se ho využít ve prospěch všech. Hezké a smutné drama. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • V mestečku Old Town Auburn v Kalifornii je plaketa, kde George (John Travolta) stál a videl "svetlo." V roku 2015 bola pôvodná plaketa ukradnutá, nahradila ju nová a zabezpečená proti odcudzeniu. (chesterko)
  • Keď George používa magnetofón na nahratie signálov Morseovej abecedy, v prístroji nie je kazeta. (Peter-1307)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. června 1996 v East Hamptonu (stát New York). (Varan)

Reklama

Reklama