Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už po prvých 40 minútach som vedel, že sa niekde stala chyba, keďže mi to pripadalo, akoby prešla hodina a pol filmu a ja som stále poriadne nevedel o čo vlastne ide. Neviem, či je to tým, že je Kauza CIA miestami nudná, alebo tým, že pri nej treba byť nesmierne sústredený, no pravdou je, že zachytiť všetko sa zrejme nedá. Hrdina sa pohybuje z miesta na miesto, postavy sa striedajú a roky ubiehajú a tak vďaka bohu za tých zopár scén, ktoré dokážu znovu vtiahnuť do deja. Sú to buď scény, ktoré sa snažia v nejakom drsnom, realistickom svetle ukázať, aká CIA skutočne bola, alebo scény, ktoré sa sústredia na vývoj, či psychiku hlavného hrdinu (výborný "suchar" Matt Damon). Na druhej strane je ale formálna stránka výborná, či už ide o výpravu, kostýmy, alebo kameru, preto sa moje hodnotenie zaseklo niekde na 70% a keďže som čakal niečo, čo ma do deja vtiahne viac, prikláňam sa k nižšiemu hodnoteniu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

133minútová, zostrihaná verzia, ktorú som videl, mi mala (dedukciou) podľa väčšiny tunajších komentárov priniesť kvalitnejší a hlavne svižnejší filmový zážitok. Film sa mi zdal pomalý a monotónny tak akurát na hranici prípustnosti, takže pozerať toto ťarbavé tempo o tridsať minút viac, asi by som ešte hviezdičku upustil. Dúfam, že nekrivdím, ale silno pochybujem, že vystrihnutých bolo tridsať minút zaujímavých a pohotových scén, ktoré by zbystrili divákovu pozornosť. Je dosť kruté, že príbeh a scenár, ktorý v sebe obsahuje špionážne udalosti udalosti počas druhej svetovej vojny, kubánskej krízy, či zároveň aj samotný zrod aj začiatky CIA, ma nedokázal ohúriť, či lepšie zaujať. Zameranie na agentov život popri bežných špionážnych operáciách a ich dopad na rodinu vôbec nemal taký efekt a účinok. Herecká nespôsobilosť Damona ma navyše úplne ubíjala. Angelina bola skvelá, no najviac som sa tešil na výstup Joea Pesciho po ôsmich rokoch a dočkal som sa dvoch rozvitých súvetí. Pár slov viac by som sa možno dočkal v dlhšej verzii, no i tak je to sklamanie. Ako v podstate celý film. 60%. ()

Reklama

Gary 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na další DeNirův režijní film (Příběh z Bronxu byl moc fajn). Na DVD jsem zkouknul intersonicovou "cut verzi", která bohužel/bohudík trvala "jen" 134 minut. Možná to filmu uškodilo, možná ne, ale já se nudil. Damon podává svůj standart a herci, na které jsem se nejvíc těšil (DeNiro, Baldwin, Pesci) jsou tam po pár minutách (Pesciho grandiózní návrat se nekoná, stráví na plátně tak 2 minuty). Celkově krutě utahané, ale moc hezky nasvícené a nasnímané drama, po kterém nejsem vůbec chytřejší. Nicméně: Zkusím si sehnat dlouhou verzi a mrknu na to ještě jednou, protože mám tenhle styl filmů moc rád, ale doufám, že Angelina Jolie nebude mít žádné přidané scény... ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý De Nirův režijní počin se podle mně vydařil. Ač je snímek napěchován známými jmény, celý příběh se nese v komornější atmosféře a pomalém tempu, jenž mu ale velice době sedí. S čím se v podstatě dokáži ztotožnit je názor, že Matt Damon zde předvádí nejlepší výkon své herecké kariéry. Postavu přemýšlivého, málomluvného muže, jenž stál u zrodu CIA vystihl opravdu dokonale. Kauza CIA je v očích diváků a kritiků možná trochu neprávem opomíjený film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalé, ale do detailu promyšleně zamotané a skvěle zahrané. Kamenný Matt Damon byl přesně ten typ chladnokrevného agenta-úředníka bez patřičného citu podle mého gusta. Ačkoliv příběh je především o životě Edwarda Wilsona, tak i tady si člověk může užít špionážní hry a já osobně jsem žasnul, co už v 60tých letech dokázali vyčíst z jedné kratičké nahrávky. 90% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo sa predovšetkým v americkom štáte New York, no filmári navštívili aj Londýn či Dominikánsku republiku. Natáčanie trvalo od 15. augusta 2005 do 31. januára 2006. (MikaelSVK)
  • Matt Damon (Edward Wilson) popsal práci s Robertem De Nirem coby režisérem: "Slýchal jsem o něm historky od lidí z výpravy. Když jsem točil Skrytou identitu, jeden z nich mi vyprávěl, že když naposledy dělal s De Nirem, tak se chodil dívat na sebemenší drobnosti. Když měl volný den, přišel k nim a zeptal se třeba: 'Máte tady to pouzdro na cigarety?' Chtěl si ho podržet, osahat a zjistit, jestli se mu zamlouvá. Pak řekl: 'Tak jo, to je dobrý.' A tak to bylo se vším. Každý detail je pro něj součástí výkonu. Když jsem měl mít na hlavě klobouk, přišel a sáhl si na něj. Co se klobouků týče, je naprostý puntíčkář. Občas si všiml statisty, řekl: 'moment, to je špatně' a šel mu upravit klobouk. Tyhle věci pro něj mají absolutní důležitost. S ničím není hned hotový... což je taky někdy i jeho nevýhoda." (NIRO)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama