Reklama

Reklama

Liberator: Operace Avalanche

(seriál)
  • USA The Liberator
Trailer 2
USA, 2020, 3 h 17 min (Minutáž: 46–56 min)

Scénář:

Alex Kershaw, Jeb Stuart

Kamera:

Michał Łuka

Hrají:

Bradley James, Martin Sensmeier, Jose Miguel Vasquez, Ross Anderson, Finney Cassidy, Sam Gittins, Kiowa Gordon, Tatanka Means, Matt Mercurio, Filip Lipiecki (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Nesourodá jednotka odhodlaných vojáků zvyklých dělat si věci po svém razí za druhé světové války cestu invazi spojenců do Itálie. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (55)

drackula 

všechny recenze uživatele

Som rád, keď sa príbehy z druhej svetovej vojny v rámci oslobodzovania Európy zamerajú aj na inú líniu ako Normandia. Liberator bol zaujímavý aj animáciou a celkovým spracovaním. Škoda je, že jednotlivé epizódy boli od seba dejovo trochu odtrhnuté a chýbala tak kontinuita, ktorá by diváka dokázala vtiahnúť do deja. Namiesto toho musel divák úvod epizódy hádať, kde a v akej situácii sa hlavný hrdinovia nachádzajú. Záver bol ale emočne silný. Objavenie Dachau považujem za top moment seriálu. 70% Netflix ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

První věc, která Vás na tomto počinu zaujme je jeho nezvykle vtahující animace, jež mi po většinu času připomínala tu, co byla užita ve snímku "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Dále je tu samozřejmě fakt, že celý seriál je založen na skutečných událostech a postavách, což ještě více prohlubuje divácký zážitek. Jediným nedostatkem zde tedy zůstává jen to, že série má pouze čtyři díly. Pokud se tedy zajímáte o události z Druhé světové války, tak je The Liberator pro Vás jako stvořený! (Netflix) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo je odkojen Bratrstvem a Pacifikem, bude první minuty provádět opakované restarty a mžikat očima. Ani mně se to zpracování nelíbí a nechápu co koho k tomuto obrazovému ozvláštnění vedlo. Jakoby jste koukali na rozpohybovaný komiks. Nicméně , když se budete snažit, nakonec se vám podaří tak nějak přijmout vizuál za svůj a přestane vás rušit. Někdy dokonce tam najdete zajímavě zpracovaná místa, například v odlescích reflektorů aut atd... Přiznívám se, že o operacích Torch a Husky něco vím, ale kolik v rotách bylo cowboyů, Indiánů a Mexikánců, to fakt netuším. Mně osobně se ten námět líbí i ta tužící linka bratrstva, které by za normálních okolností spolu do hospody nešlo. Jenže tohle je seriál Netflixu a tak je třeba se mít na pozoru. Osobně bych to s tou rasovou tolerancí v jednotkách US. army tak růžově a bratrsky neviděl. Přeci jen Amerika čtyřicátých let byla rasistická jako prase a řada kluků co šla do armády nebyla většinou dost vzdělaná na nějaké filozofické úvahy o tom jak jsme si všichni rovni. Znali to, co znali od sebe z farem a jak se k barevným chovali jejich rodiče. Moc si tu dobu neidealizujme. Každopádně jak jsem psal, mně se ten příběh docela líbí. Je to v podstatě taková seriálová obdoba Big Red One kdy s četou americké armády táhneme Evropou přes významná bojiště až do srdce Německa. Sem tam musí člověkpřimhouřit oko na bojovými scénami, třeba když minomet jednou ranou zruší německý tank Panzer III, ale budiž. Poslední díl se mi líbil hodně. ,,Tak kdo je tu sakra hrdina?''    ****         ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by mě to neoslovilo, ani že by se mi to líbilo. Ztotožňuji se s některými recenzemi, které nechápu použití daného vizuálu. Když si vzpomenu třeba na Valčík s Bašírem, tam mě to trhalo oči mnohem méně. Nevím, nemohu se rozhodnout, jestli bych něco takového chtěl vidět znovu. Spíš ale asi ne. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava pod drobnohledem rotoskopie koncipovaná jako pocta všem veteránům. V podstatě nic převratného, ale v rámci možností jde o velmi atypickou estetickou kuriozitku - divák má totiž dojem, že sleduje oživený komiks (neboli motion comic) či plnohodnotný seriál od Tell Tale - z hlediska vizuálu a stylistiky nelze nic vytknout. Minisérie navíc dramaturgicky kráčí ve šlépějích kultovního 'Bratrstva neohrožených' a nezaměřuje se na velkoformátové válečné scenérie, tudíž primárním středobodem jsou osudy jedné skupinky vojáků. Každopádně mohu vřele doporučit. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Sedmá armáda, které byl 157. pluk z Oklahomy součástí, byla po masakru v Dachau rozpuštěna a přeorganizována, USA si tak chtěla za každou cenu zachovat tvář dobráků v rámci propagandy, kdy z Německých vojáků dělala bezcitná zlá zvířata. O Franku Sheeranovi, který se celého incidentu účastnil, byl dokonce natočen film Irčan (2019). (UncleMorty)
  • Celých 500 dní 157. pluku 45. divize bylo zmapováno a detailně popsáno z pamětí veteránů v knize „The Liberator: One World War II Soldier's 500-Day Odyssey from the Beaches of Sicily to the Gates of Dachau“, ze které tvůrci čerpali. (UncleMorty)
  • Původně byl Liberator zamýšlen jako osmidílný hraný seriál, z nedostatku peněz ale došlo k redukci epizod na polovinu a také k rozhodnutí vyprávět pomocí animace. (Duoscop)

Reklama

Reklama