Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria vynikajúco ukazuje americký svet pred občianskou vojnou. Na osudoch postáv sa dozvedáme, v čom boli základné rozpory medzi severom a juhom. Dôležité ale je, že sa nám tu nevnucuje obraz toho len dobrého severu a zlého juhu. Naopak, ukazujú sa tu a svetlé stránky a zápory na oboch stranách rovnako. Herecky u mňa víťazí David Carradine čo by odporný záporák, zo žien zase fanaticky nepekná Kirstie Alley. Príbeh vás vtiahne do deja, postáv je mnoho, nájdete si viacero obľúbených. Skutočne premakaný seriál, hoci zobrazuje pre mňa nie až tak populárnu tému občianskej vojny v USA ()

Venkovan 

všechny recenze uživatele

Průmyslník George Hazard ze Severu a plantážník Orry Main z Jihu v přátelském poutu, které nerozdělí nepřízeň politická, kulturní, státní ani rodinná. Sever a Jih je seriál, který diváka provede historií Spojených států a díky oběma hlavním postavám a jejich rodinám dává nahlédnout na rozdíl mezi oběma státy v kulturní a společenské rovině. ()

Reklama

GaleW 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný seriál jsem viděla, už když ho dávali kdysi v devadesátých letech v české televizní premiéře. A dodnes patří mezi to nejlepší, co americký televizní průmysl vyprodukoval. Jde o nejlépe zpracované období civilní války, které jsem kdy viděla. Osudy dvou rodin, které se mají rády navzdory tomu, že by se měly nenávidět. Líbí se mi nejen napínavý děj, ale i krásné kostýmy, obrovská precizní výprava a pak samozřejmě i herecké výkony, v popředí s Patrickem Swayzem a Jamesem Readem ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snad nejčervenější ze všech červených knihoven, jaké jsem kdy na plátně viděla. Chvílemi, s prominutím, až k zblití. Tady se hraje na city diváka/čtenáře velmi laciným a odporným způsobem. Vše do sebe zapadá dle autora předlohy a pak i filmařů jako ozubená kolečka pomocí spousty záměrně nesmyslných/nereálných náhod, momentů a situací, jen aby byl seriál za každou cenu líbivý/vlezlý a srdcervoucí. Řada bitev, ve kterých se vojensky neškolený divák pomalu ani nevyzná. Řada zbytečných líbaček a cicmání, které jdou postupem času na nervy, protože jen zdržují a oddalují konec, kterého jsem se už nemohla dočkat...Jedna hvězda za milého Billyho Hazarda (John Stockwell) z první knihy a za proradnou Ashton (Terri Garber), která celou tu nereálnou přeslazenost alespoń trochu nakopla...Děkuji, už nikdy více!...Komentář platí pro kompletní seriál. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitní seriál a skvělá popularizace období dvaceti let před občanskou válkou v USA. Vrcholem jsou především vzájemné návštěvy Mainů a Hazardů, kdy hrozí nějaký vyhrocený konflikt, např. pomoc otrokovi Gradymu na Jihu či pokus o likvidaci Orryho na Severu (či Billyho na Jihu). Charakterově dost černobílé: Orry Main, George Hazard, Billy Hazard, Charles Maine, Madeline La Mottová-Mainová, Constance Hazardová, Brett Mainová-Hazardová vs. Justin La Motte, Ashton Mainová-Huntoonová, Elkanah Bent, Salem Jones, Izabel Hazardová. Vymyká se protiotrokářská fanatička Virgilie Hazardová, jež není zase tak zlá, "jen" zaslepená svým světonázorem. Zejména v druhé řadě ukáže i jiné dobré stránky než je vymezování se proti otrokářství. 90 % ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie trvalo viac ako dva roky. Scenár obsahoval 940 scén a mal 540 strán. (misterz)
  • V rámci prípravy na rolu Georga Hazarda strávil James Read niekoľko týždňov na ranči Patricka Swayzeho (Orry Main), kde ho ten učil jazdiť na koni. (misterz)
  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)

Reklama

Reklama