Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

akisha 

všechny recenze uživatele

Kniha od Kinga je naprosto skvělá. Udrží pozornost na celých 1000 a víc stránkách, nádherně napsané charaktery, skvěle zachycená hluboká dětská přátelství, traumata z dětství, šikana, první láska, odvaha atd., no prostě knížkou jsem byla unešená! A "To" vůbec není o tom klaunovi, "To" má v knize mnoho významů a bohužel do filmu se dostal jenom ten klaun. Sice ho hrál Tim Curry, ale i tak je to velká škoda. Spousta děsivých momentů z knížky se do filmu vůbec nedostala (např. popis požáru v černošském baru, útok pijavic z lednice, ubití gaye atd.) a strašně moc filmu ubírají ty debilní triky (jako ten pavouček na konci éééh, ten je děsivej ne zrovna tím žádaným způsobem). Hodně dobří jsou dětští herci, to teda klobouk dolů, přesně vystihli svoje knižní jmenovce. Naopak doslova otřesný byli jejich dospělé ekvivalenty. Jeden jako druhej (možná kromě toho černocha) jsou to neherecký paka, dřeva, nýmandi a ještě navíc i vzhledově stáli za prd. Kde je vyštrachali, ksakru?! No nic, rozhodně doporučuju si přečít knížku, je to zřejmě od Kinga jedno z nejlepších a nejvíc epických děl! Ta by si zasloužila velký plátno, schopnýho režiséra a mnohem větší rozpočet, dovedu si představit remake nebo tak něco, ale tohle je fakt hodně slabý. 40%. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Tenhle TV horor jsem ve svém ranném mládí ani nemohl sledovat, jelikož jsem pak měl strach projít kolem temné díry či místnosti, abych si nepředstavoval, že je tam někde TO. Teď o pár let let později jsem se na tenhle snímek kouknul znovu a svůj názor zde pěkně vyložím. Jelikož se jedná pouze o televizní snímek, tak mě nepřekvapila řada herců, které znám z různých seriálů (Seth Green, Jonathan Brandis). A naštěstí se zde našla řada poměrně slušných herců, takže se moc nepřehrává, což je slušný klad. Film byl v televizi rozdělen na dvě části. Sice je rozdělení nesmyslné, jelikož film byl natočený jako 3 hodinový, a proto nemá budovanou atmosféru zvlášť. A aby působil uceleně musí ho divák vidět najednou. Což není na dvd problém :). První část je rozhodně zajímavější a lepší. Je zde více retrospektivních scén z dětství hlavních hrdinů, které působí mnohem svěžejším dojmem než scény ze současnosti, kdy děti vyrostly do podob čtyřicátníků. I když většina herců hraje celkem solidně, nikdo z nich nevyčuhuje... tedy až na jednoho a tím je představitel Pennywise Tim Curry, který naprosto vystihl podstatu téhle role a film se prakticky stává jeho excelentní one man show. Kvůli celkovému stáří snímku klidně odpustím i nezajímavě působící závěr s pavoučím monstrem, které dnes opravdu nevypadá dobře. Po první polovině bych film hodnotil 4*, ale protože druhá polovina už ztrácí na zajímavosti, kompromisně dám 3*. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

TO a o čtyři roky starší STůJ PŘI MNĚ jsou pro mě celoživotními srdcovkami - poprvé jsem je viděl v pubertě, okamžitě si je zamiloval a následně mě navedly na dráhu autora hororů s dětskými postavami (nebýt jich, nebyla by žádná TŘÍDA SMRTI). Filmový rok 1990 byl rokem Stephena Kinga - do filmu bylo adaptováno nejen To, ale také Misery, tedy hned dva z jeho podle mě nejlepších románů (plus povídka Noční směna). Komorní MISERY měla výrazně lepší startovní pozici - vzhledem k střízlivému rozsahu knihy a minimalismu příběhu s de facto jen dvěma postavami představovala podstatně menší výzvu a přitom nafasovala prvoligového režiséra Roba Reinera, který se už dříve blýsknul právě vynikajícím STůJ PŘI MNĚ. Oproti tomu zhustit epickou symfonii hrůzy se sedmi hlavními postavami (zachycenými navíc v dětství a dospělosti), nepočítaje Pennywise a samotné Derry s jeho pohnutou historií, do jednoho tříhodinového televizního filmu byl vpravdě herkulovský úkol (stejně jako u později zfilmovaných, podobně rozmáchlých a špalkovitých Nezbytných věcí) a i když výsledek za MISERY nutně zaostal, nemusel se za něj béčkař Tommy Lee Wallace (režisér mého nejoblíbenějšího, třetího HALLOWEENU) zas tak moc stydět. Košatý děj je nezbytně, ale citlivě a smysluplně redukován a přepsán, první, reminiscenční polovina s dětmi je velmi příjemná a připomene STůJ PŘI MNĚ, dětští herci včetně představitele Henry Bowerse byli dobře obsazeni a dobře hrají (a Tim Curry je skvělý Pennywise) a film tasí několik kvalitních hororových momentů (scény s krví, výrostek mizící v rouře, odvrácená stařenka mluvící klaunovým hlasem). Film sice není tak drsný jako kniha, což mi ale osobně nevadí, ale s odstupem času vidím, jak levně a naivně to působí, i díky přehrávajícím dospělým hercům a zatmívačkám, po kterých v americké televizi zjevně nastupovaly reklamní bloky. Jelikož jde ale o jednu z mých největších nostalgických srdcovek, nemůžu jít pod čtyři hvězdičky. Jinak popularitu tohoto snímku v českých luzích a hájích ilustruje i song skupiny Plexis To ("TO se zase vrátí, TO nás neopustí... Chceš balónek? Chceš balónek?" :) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hrůzným adaptacím většiny Kingových knih, vzpomeňme jen na katastrofálního Trávníkáře, Schwarzeneggerovského Running Mana či v poslední době komerční zrůdnost Pavučinu snů, je toto televizní dílko poměrně zdařilým pokusem o přenesení jednoho z nejlepších Kingových románu do filmové (televizní) podoby. Skvělý Curry jako Pennywisse je opravdu děsbudící a film je až do opravdu velmi televizního finále - ta maketa je opravdu příšerná poměrně zdařilý ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další horor mého dětství viděný z videopůjčovny na VHS :) Další film co jsme si přehráli na videokazetu, tenkrát jsme měli dvě videa a přehrávali jsme si na kazety spousta filmů v té době. Tohle jsem si jako malej přehrával hodněkrát, strašně mě to bavilo, hlavně ten první dabing z roku 1993, to byla prdel. Nejvíc mě bavila ta první část kdy hlavní hrdinové příběhu jsou ještě děti. Knihu jsem nikdy předtim od Kinga nečetl, mám jí rozečtenou teprve až dneska a strašně mě baví :) Triky ve filmu nejsou úplně tak špatný až na konec filmu, kdy je tam ten obří pavouk, to nebylo úplně nejlíp udělaný, ale zas v tomhle filmu mi to tak nevadí. Ve filmu mi hlavně celkem vadilo v druhý části kdy naši hrdinové jsou už dospělý a většina těch dospělých herců nejsou vůbec podobný těm dětským hercům, což v novém TO v kapitole dvě bylo naopak, tam výběr dospělých herců zvolili velmi dobře. No každopádně je tenhle film moje srdcovka a Tim Curry v roli Pennywise je výbornej. Na to že je to jenom TV film, tak se to tvůrcům podařilo dobře natočit. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • V románu není skupina označována jako „Lucky Seven“, ale jako „The Losers' Club“. (Delock)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama