Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, vůbec jsem nečekal, že bude až takto vydařená. Navíc Vlasta Burian nebyl ve své kůži, zato nemocný. Prostě to už nebyl ten herec, kterého diváci znali dřív. Ale výkon odvedl opět parádní. I tady nám naservíruje pár bezvadných hlášek a nezapomenutelných scén. Velice pěkný je i styl kamery, život na maloměstě tu je velmi dobře ukázán. Kvalitní je i scénář a o to šlo v té době asi nejvíc. Jinak mě moc potěšili další známí herci, nejvíc Miloš Kopecký v další ,, záporné" roli své kariéry. Tato komedie je velmi vydařená a podle mě patří s králem komiků k tomu nejlepšímu. 80%. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Těžká satira nejen na poměry v obecním zastupitelstvu, ale vůbec na lidské pokrytectví a manipulovatelnost. Relativně nízké zdejší hodnocení mne překvapuje. Cožpak toto téma má být pouze komunistickou kritikou maloměšťácké společnosti první republiky? Ne, ne, tohle téma bylo a je aktuální ať v dobách totality, tak i dnes! Stále si ti "výše postavení" v čele s politiky nahrávají do vlastní kapsy a důvod jejich angažovanosti je často jiný než by měl být... Vlasta Burian zde hraje podstatně jinou postavu než v 99% svých filmů a myslím, že se jí důstojně zhostil, a já ji hodnotím vysoko! ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film je tak trochu křížencem Revizora a Až přijde kocour. Nedosahuje sice kvalit ani jednoho, ale to nevadí. Charakteristika maloměsta je více než zábavná zejména dík výborně napsaným postavám dobře zahraným našimi hereckými esy. Sám poštmistr Burian je na svůj věk a zdraví v excelentní herecké formě, jako za starých časů. Nesouhlasím s tím, že zde jeho výkon pokulhává. On a Neumann jsou perfektní páreček komiků. Nejlepší člověk není sice nejlepší film, ale přesto si místo v mé filmotéce zaslouží...80% ()

ripo

všechny recenze uživatele

Autoři „Nejlepšího člověka" obrátili pozornost na české maloměsto z přelomu století a vzali si v něm na mušku výkvět městské smetánky, usazené na radnici a starající se nikoliv o blaho a rozkvět města, ale o co nejpohodlnější a nejblahobytnější vlastní živobytí. Jejich svornost naruší zásilka z ciziny, adresovaná nejlepšímu člověku městečka, která způsobí, že se ctihodní radní o titul nejlepšího člověka doslova seperou. Scénáristé Neuberg a Vlček, zkušení a obratní kresliči nejrůznějších postav i postaviček našeho života, šli nepochybně ve stopách francouzských „Zvonokos", na něž i děj filmu nejednou upomene. Podařilo se jim kolem vtipné ústřední zápletky rozvířit řadu scén, v nichž postupně prostřednictvím lišáckého poštmistra odhalují prodejnost, chamtivost i tupost „lepších" lidí městečka. Těžkopádné a — zdá se — i chvatné scénáristické i režijní zpracování námětu však film citelně ochudilo o onu lehkost, svižnost, břitkou i jiskřivou ironii, jíž by měl film tohoto druhu překypovat a kterou jsme obdivovali právě u zfilmovaných „Zvonokos". Filmový přehled 52/1954 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama