Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

honz 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém nedobrovolném odmlčení skvělý návrat Vlasty Buriana jako poštmistra Plíška v městečku Pětice v Rakousko - uherské monarchii. Poštmistr zde sehraje svou roli v souvislostech s předvolební kampaní do zastupitelstva městské rady. Nejlepší člověk je tak nejen svěží a vtipná komedie, nýbrž i nadčasová (a světe, div se!, natočená v pdesátých létech!). Výborná scéna: "Vy jste tam napsal sebe?!"... "A koho jsem měl volit? Vždyť jste tady jeden větší lump než druhej!" ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborna satiricka komedie s hvezdnym obsazenim. Scenar sice neprichazi s nicim novym v nasem filmu ci literature, forma natoceni a stridmy humor me ale v tomto snimku potesil. Z hlavnich postav clovek nemuze s nikym sympatizovat, a tak se muzeme jen usmivat nad bidou lidske duse, ktera, jak videt se nemeni po desitky, mozna stovky let. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem tušení o této komedii. Hlavně jsem byl zvědavý na Vlastu Buriana a dostalo se mi velkého zklamání. I kdybych stokrát přehlížel politický podtón, nemohu se zbavit dojmu těžkopádnosti a nucenosti. Grandiózní komik je pouhým vlastním stínem v loutkovém maglajzu. Pokud se autoři snažili zesměšnit monarchistický politický systém, tak to nedokázali. 24%. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních dobrých filmů Vlasty Buriana. Tady je dobře ,že to tvůri hodili na začátek století což tomu jenom prospělo. Pošták Choura dostane zapeklitou zásilku pro nejlepšíjo člověka ,ale kdo to je, To je ale otázka. Městská rada se muže přetrhnou ,až se jako vždy poperou ,když schůzujou a musí zasahovat hasičí. Hercké obsazení je pěkné. Hlavně složení rady J.Hlinomaz,M.Kopecký,V.Vydra a jiný k tomu jim sekunduje J.Kemr. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama