Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (218)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Původní Malá mořská víla je jednou z mála Disneyho pohádek, které jsem jako malý pravidelně sledoval. Jak už je tomu ale u Disneyho hraných remaků zvykem, filmy naprosto ztrácí kouzlo originálu, kdy kupříkladu realistická zvířata nepůsobí úplně nejlépe a z nějakého důvodu mají tvůrci potřebu opět natáhnout stopáž. Chápu, že hraný film funguje jinak než animace, ale prodloužit adaptaci o 50 minut je naprosto zbytečné. Globalizace je tu pochopitelně opět znát, kdy je na evropský folklor roubovaná americká ideologie, ale co už. Herečka je víceméně schopná, kdy mi ve srovnání s ostatními herci přišla o stupeň lepší. I jinak skvělý Bardem mi tu přišel nějaký toporný. Možná je to ale i těmi efekty, které místy působí i nedodělaně, čímž Hollywood kvůli neplacení animátorů teďka trpí. Už s těmi hranými adaptacemi prosím přestaňte. A nebo když už, snažte se respektovat jedinečnost původní kultury, ze které vychází. Hodnocení: 40 % ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Když nastal ten povyk kolem barvy pleti nové Ariel, nechápala jsem to. Pro mě představoval problém hlavně fakt, že herečka není kdo ví jak půvabná. Jako dětský fanatik do téhle knížky s Disneyovskými ilustracemi, jsem to měla nakoukané a prostě to nešlo, nebyla to Ariel. Nicméně, na plátně si mě získala, protože byla rozhodně cute a sympatická. Velký plus je princ, kterého asi z té knížky vystřihli i s jeho psem, nebo nevím. Asi je zjevné, že nové zpracování mě dostalo. Romantika jako prase, přátelé, a to chceme prostě. A musím říct, že Melissa konečně dostala roli, která jí sedne, protože to její přehrávání se hodí právě sem, do role Disney padoucha…ti totiž přehrávají všichni. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zde strhaná nová verze nejspíše skupinou puritánů, kteří nedokázali přijmout, že nová Ariel, není albínská zrzka. Ve výsledku právě tato změna je pro mě tím nejmenším problémem a hlavně nová Malá mořská víla, není špatný film. Bohužel je zbytečně dlouhá (skoro 50 minut navíc oproti animované verzi) a některé úpravy, hlavně co se písni týče, nejsou k lepšímu. Původní animovaná verze není mou úplně oblíbenou Disneyovkou, tak mě nová verze neuráží ale ve výsledku je zbytečným filmem. Ale určitě ne špatným. ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Stejně depresivní vizuál jako ten nový Petr Pan. Sebastian je jak z hororu....Nejlepší kámoška rybka jakbysmet (proč není žlutá?!). Dabing kupodivu fajn i Halle Bailey. Ale ty červené vlasy....ty nedokážu odpustit. Ty přece k Ariel patří! Humor nulový, potenciál promarněný. Změny neprospěly (myslím tím třeba scénu s vidličkou, kdy v animovaném filmu, kdy se odehrává v paláci pobaví - a sblíží prince i Ariel, tady se to děje na tržišti a je to takové prapodivné). Hlavní dvojice je taková kostrbatá. Závěrečné shledání, kdy Erik objímá svou znovunalezenou lásku neupřímné a bez emocí. Líbila se sekvence s písničkou "Under the sea". Rapující racek a krab....to mě zničilo. Ale asi o chlup lepší než výše jmenovaný film. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Ideologicky pojatá adaptace stejnojmenného příběhu dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, ve které dochází k popírání všech myslitelných evolučních mechanismů a zákonitostí. Pigment melanin, který zabarvuje kůži, se evolučně vyvinul jako obrana proti ultrafialové složce slunečního záření. Kde k němu přišla mořská víla, jež se celý život skrývá pod vodní hladinou? Už samotné obsazení afroamerické herečky do role Ariel by tak postačovalo k udělení odpadu, jelikož tvůrci očividně upřednostnili šíření woke agendy před snahou o vystavení uvěřitelného fikčního světa. Jakožto znalec literární předlohy jsem si však povšiml i značně svévolného zacházení se zdrojovým materiálem, kdy Disney originální melancholicky laděnou a existenciálními motivy protkanou pohádku neskonale zinfantilnil a transformoval do obskurní obludnosti v čele s rapujícími racky. Andersen se musí obracet v hrobě. Odpad! ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Jodi Benson, ktorá nahovorila Ariel v pôvodnom animovanom filme, sa mihne v malej postave predavačky na trhu, ktorá hlavnej hrdinke podáva vidličku. Od tvorcov išlo o symbolické gesto, keďže vidlička bola vždy poznávacím predmetom Ariel a pôvodná malá morská víla tak svojej nástupkyni vo filme predala žezlo. (matthew.17)
  • V tomto snímku je Uršula (Melissa McCarthy) Arielina (Halle Bailey) teta. Stejně tak tomu mělo být i v původním filmu z roku 1989, nicméně tenkrát tento motiv tvůrci do příběhu nakonec nezakomponovali. (fiLLthe3DD)
  • V máji 2023 editoriál čínskeho štátneho bulvárneho denníka Global Times obvinil Disney z „núteného začleňovania menšín“ a „lenivého a nezodpovedného prerozprávania príbehov“, pričom slabý výkon filmu v Číne pripisoval tomu, že: „Disney premenil klasické rozprávky na ‚obetné baránky‘ za politickú korektnosť.“ (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama