Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (218)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hraná předělávka klasického animáku z roku 1989 je hodně doslovná, ikonické scény zůstaly zachovány a celé to povýšilo do vysloveně něžné dívčí romantické pohádky, jakých se dnes už mnoho nevidí. Žádná ladovská aktualizace, žádná emancipace, žádná princezna Máňa, která by sama přemohla draka a přijela by autem. U Disneye tentokrát vsadili na starosvětský počin. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nová kontroverzná verzia The Little Mermaid so sebou priniesla kopu rozruchu, ale tým pádom aj zvedavosti divákov. Vizuálne je to rozhodne na vysokej úrovni, a celý ten podmorský, ale aj nadmorský svet pôsobia skvelým dojmom. Je to natočené veľmi pekne a aj dejovo to je vyvážené, dômyselné vo všetkých ohľadoch. Ale súhlasím, že Halle Bailey sa do role Ariel skutočne nehodila. Jej celková vizáž a vzhľad (a nemyslím tým len jej kreolský look) mi na Ariel proste nepasoval. Každopádne, spracovanie tejto klasiky bolo kvalitné a rozhodne stojí za pozretie. Silné 3* (nechýbalo veľa k štyrom) ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já bych upřímně Malou mořskou vílu zas až tak černě neviděl, tedy samozřejmě až na samotnou Ariel a matku prince 8D, u níž jsem ovšem popravdě skutečně význam její odlišné pleti od ostatních členů královské rodiny a služebnictva jaksi vůbec nepochopil, je ale asi zbytečné se v tom jakkoliv vrtat, prostě je jen třeba si na takovéto nesmysly už definitivně jednou provždy zvyknout, každopádně abych se ale vyjádřil přímo k tmavěji pojaté Malé mořské víle, já v tom problém vůbec nevidím, jelikož její představitelka Halle Bailey je velmi sympatické děvče, a myslím, že řešit barvu pleti hlavní hrdinky je tak v tomto případě prostě zbytečné, i když by možná se mnou jistý pan Andersen třeba nesouhlasil, no doba je ale taková jaká je a já jsem přesvědčen, že se dočkáme v budoucnu ještě daleko větších bizárů, než nějaké snědší mořské víly. Nyní už ale k samotnému filmu. Já si zkrátka myslím, že se ve výsledku jedná o poměrně lehce stravitelnou pohádku, která disponuje především vážně svižným tempem, výraznými postavami, sympatickým obsazením a fungující atmosférou. Na druhou stranu musím určitě Malé mořské víle vytknout hudební čísla, která působili opravdu jen rušivým a bezvýznamným dojmem, a to i díky nevýraznosti jednotlivých písní, zmínit musím zbytečně přepálenou stopáž, chyběly mi tu jinak ale i nějaké odlehčenější, vtipnější momenty, a pak mě ještě fakt zklamalo zpracování podmořského světa, respektive celková kvalita efektů, která mi přišla jednoduše vzhledem k dnešním možnostem fakt nedostačující, chvílemi snad až směšná. Tudíž s odřenými oušky hodnotím tuto podívanou průměrnými 3* a celé to ukončím konstatováním, že dát tomuto zpracování klasické pohádky se vyplatí jen v případě tolerantního a nenáročného přístupu, pak se bude jednat o příjemný a nenudící zážitek, očekávat od toho cokoliv navíc ale nemá rozhodně cenu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla, její tragické, protože mimodruhové, zamilování a průšvih, co z toho pro ni a její rodinu vzešel, zejména ve světle toho, že nebylo ani co pohřbít. Takhle to bylo napsáno. Mužem. Poté, co byl ve své lásce odmítnut. Jiným mužem. Malá mořská víla je metafora. Je to metafora zhrzeného chlapa. K čemu už taky připodobnit komicky hubeného nesmělého trochu zapšklého a nijak extra přitažlivého chlapa jinému, než k něžné krásné romanticky idealistické mořské víle, že jo. Byla to dcera vládce moří, což nám logicky celou historku lokalizuje někam na jih, kde asi tak vládce moří bude žít (by natuty nežil ve studených kalných vodách autorovy domoviny). Disneyho pojmenování onoho vládce (a tím defacto nastolení skutečnosti, že Ariel byla příbuznou, konkrétně prasestřenicí jiného Disneyovského hrdiny, Herkula) je vcelku logický krok. Co je jednoznačně dané, že autor o barvě pleti hrdinky nepsal. Psal o mořské víle s krásným hlasem. S ohledem na jeho životní realitu, na to, jak vypadali lidé, které potkával, se dá předpokládat, že si mořskou vílu představoval světlou, nejspíš přímo blond. Že je mořská víla světlá, křehká a něžná nikdy nebylo debaty. Rybí břicho, nevystavené slunci, je taky světlé. Všechno, co žije pod kamenem, je světlé. Inu, tady je malá mořská víla černá, vcelku bytelná (nikoli tlustá, ale třeba proti Mirce Šafránkové ve stejné roli je tohle kus ženský). Navíc má vlasy barvy ... ehm. Vlasy více barev a ta z animované verze ikonická zrzavá se tam najde taky. Malá mořská víla měla především krásný hlas. Originál jsem slyšela v ukázkách a traileru. Tahle Malá mořská víla má krásný hlas a její česká dabérka (ano, ta pro mnohé kontroverzní a vlastně ne vlastní vinou příliš sympatická Natálka Grossová) má hlas krásný neméně. Zpěv mořské víly nejen nerve uši, ale potěší. Trochu jiné texty na známé melodie potěší též a potěší i zcela nové texty na nové melodie, zejm. zpěv prince. Jo, princ. Tak ten je fajn. Je z kategorie pohledných sympaťáků. Žádný prvoplánový krasavec z plakátu. Takovému princi se dá věřit, že by hledal svou zachránkyni spatřenou na zlomek okamžiku zakaleným okem. Jeho zmatení a rozpolcení mezi to, co je správné a to, co by rád, je věrohodné a uvěřitelné. Prostě princ se bez debat povedl. Ano, je bílý a jeho adoptivní matka je pro dorovnání kvót černá, nemůžete za to, komu se narodíte, nemůžete za to, kdo vás adoptuje. Z ostrova neutečete. Uršula je postava natolik nosná, že se to zkazit ani nedalo. A otcovsky královsky vlídný i přísný Chavier Bardem si konečně vyjasnil, jak to má s tím trojzubcem. Jak mě představa Malé mořské víly v černém provedení iritovala, když nastala ta chvíle, neshledávala jsem ji krásnou, protože žádný vizuální zázrak to není, její bradavice nad okem je iritující a účes příšerný (a taky iritující), ale ona ta holka je roztomilá, krásně zpívá a toho hudlana od sympatického prince si přes tu hystericky barevně přebujelou barevnost šupin a původ v obskurně patchworkové rodině zaslouží. ()

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Dokonale zprasená Andersenova pohádka. Kde se mezi mořskými pannami vzala černoška? Pozastavil se nad tím už kolega Psychor: „Pigment melanin, který zabarvuje kůži, se evolučně vyvinul jako obrana proti ultrafialové složce slunečního záření. Kde k němu přišla mořská víla, jež se celý život skrývá pod vodní hladinou? Už samotné obsazení afroamerické herečky do role Ariel by tak postačovalo k udělení odpadu, jelikož tvůrci očividně upřednostnili šíření woke agendy před snahou o vystavení uvěřitelného fikčního světa.“ (Viz též komentáře od uživatelů Fiftis, Isag1 a dalších.) Mě by ještě zajímalo, od kdy mořské panny nosí podprsenky a kde je berou. To si je šijí na dně oceánu? Nebo je získávají topením koupajících se turistek? Co k tomu ještě dodat? Leda tak tvůrcům doporučit, aby se spláchli do hajzlu i s tou sračkou, kterou vyprodukovali. Mám už toho utiskování bílé rasy plné zuby! Podle mého názoru je to jeden z mnoha filmů, který propaguje rasismus, konktrétně rasismus zaměřený proti bílé rase. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Krab Sebastian (Daveed Diggs) má v tomto snímku deset nohou – v původním snímku z roku 1989 měl však končetin pouze osm (včetně klepet), jelikož v té době by něco takového bylo pro animátory příliš náročné. (fiLLthe3DD)
  • Halle Bailey na kritiku jej obsadenia povedala, že ignoruje rasistických trollov a ďalej dodala, že jej postava "nie je o rase, ale teraz, keď som ňou, ľudia nechápu, že keď si čierna, tak je to o celej komunite. Je to pre nás veľmi dôležité, že sa môžeme vidieť." (Arsenal83)
  • Po zveřejnění traileru na YouTube obdržela upoutávka přes 1,5 milionu disliků, což vyústilo až v to, že bylo toto tlačítko odebráno. Hlavním důvodem byla nespokojenost fanoušků s výběrem hlavní hrdinky v podobě Halle Bailey. (FeatherBoy)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama