Reklama

Reklama

Tři tisíce let touhy

  • Austrálie Three Thousand Years of Longing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Akademicky vzdělaná doktorka Alithea Binnie s tváří Tildy Swinton vede svůj život osaměle se striktně racionálním přístupem. Na svých cestách se ale v Istanbulu střetne s kouzelným džinem z lahve, kterého hraje Idris Elba. Výměnou za svou svobodu jí džin nabídne splnit tři přání. Neodolatelná nabídka má ale háček. Doktorka je zběhlá v mytologii a moc dobře ví, že s džinem není radno si zahrávat bez následků a že takto splněná přání se často zvrtnou a obrátí proti tomu, kdo po nich toužil. Džin jí začne vyprávět fantastické příběhy ze své historie a historie lidí. Nakonec se doktorka nechá zlákat a vysloví přání, které oba dva překvapí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (131)

corpsy 

všechny recenze uživatele

George Miller so svojím, takmer dekádu starým MAD MAXOM, rozprášil mnoho terajších akčných tvorcov a ukázal, ako sa to robí. Myslím, že niečo podobné dokázal aj týmto snímkom, keď moderných fantasy tvorcov, tak trochu zahanbil nielen formálne, ale aj naratívne. Je to rozprávka, ktorá sa krásne vyníma ako možné povinné čítanie ( pozeranie ) pred spaním. Síce komerčný prepadák, ale viac ako dobrý film. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejosobitějších fantasy posledních let, dost možná vůbec, která však nejde nikomu naproti. Zdánlivě klasický námět překovaný v neotřelý originální koncept, který dokonale naplňuje žánrová pravidla, ale zároveň je rozbíjí a uvědoměle komentuje. Na jednu stranu dekonstrukce pohádky, na druhou čistá krásná pohádka s myšlenkovým přesahem. Film překvapuje / odrazuje / oslovuje již specifickou strukturou, jelikož valnou část stopáže tvoří příběhy-flashbacky a zbytek se odehrává povětšinou v jednom hotelovém pokoji. Skrze příběhy-flashbacky Miller prezentuje svůj osobitý vizuál a krásnou scénografii, zároveň dává jasně najevo, že si zakládá i na malých detailech, protože ty přece jen tvoří celek - postavy v Osmanské říši skutečně mluví turecky, nikoliv anglicky s přízvukem, archetypální dějové rámce i decentní implementace magických prvků dávají vyprávění kouzlo a pohádkovou atmosféru, příběhy na sebe tématicky přirozeně navazují. V rámci “hlavního” děje je hrdinka (ne náhodou vystudovaná naratoložka, ať už to je cokoliv) konfrontována s těmito archetypy a sama je konfrontuje, vzniká tak metažánrová hra, kde se obcházejí pohádková pravidla a naráží do sebe skutečný a magický svět. Film se bohužel v posledním dějství snaží neohrabaně dojít k rozhřešení a až příliš rozšafně a obrazně předává různé velké myšlenky, což mi silně brání dát vyšší hodnocení, nicméně se pro mě i tak jedná o jednu z nejzajímavějších a nejpodnětnějších fantasy, které jsem zatím viděl. Jinak scéna vypuštění džina z lahve je top a hýří nápady, miluju tu scénu! 8/10 ()

Reklama

CYP3A4 

všechny recenze uživatele

Jsou tam silný momenty, ale ten konec je tak pitomě plochej...škoda, že zajímavej scénář i celkem solidní režie jsou ke konci tak odfláklý, že Idris Elba i Tilda Swinton potom vypadaj občas jako přehrávající amatéři - a to je dost těžký u nich. Fakt tomu nerozumím, proč to ke konci tak zahodili. Ale v principu to byl ještě celkem fajn film. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že se trochu nechávám ovlivnit zdejším hodnocením. To jen aby bylo na začátek jasno. Ale pakliže se jste na hraně čtyř a tří hvězd a přečtete si pár naštvanějších recenzí, kterým bohužel musíte dát za pravdu, tak ty tři dáte. Ale hned na začátek. Film měl velice slibný úvod a dokud/pokud šlo ve filmu jen o snivou fantasy, byl jsem spokojen. S nástupem Idrise Elby se film začíná trochu motat v kruzích a moc ''uměleckých'' dialozích občas přerušené trochou toho humoru (který ale když už, tak už, funguje). Jenom ty věčné kecy, které se sice zabývají zajímavými myšlenkami mytologie, lásky a podobně, tak nedokážou člověka občas úplně chytit a tam se to motá v takových kruzích. Stejně jako pár příběhových zlomů, kde se furt všechno jakoby loudá pomalu dopředu a najednou se stane něco strašně rychle a... pak je zas ta nudnější část. Takže to jsou ty věci, co tomu ubírají na síle. Jinak to je samozřejmě moc pěkně a barevně natočený a... to je vlastně všechno. Ten vizuál to vlastně strašlivě tlačí dopředu a já si na něho nemohu stěžovat. Georgovi Millerovi tohle století a jeho filmařské možnosti prostě sedne. A herci docela fajn. Takže tak. Rozhodně se jedná o zajímavý film, ale zhruba takhle si představuji (minimálně ode dneška) promarněný potenciál v podobě dobrého vizuálu a nápadu. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Idris jako džin je castingova výhra roku, Tilda je samozřejmě taky super (i když ta role kdovíjak zajímavá není), a většinu času je na co koukat, Miller očividně ve svých téměř osmdesáti furt netrpí nedostatkem nápadů... Celkem vzato mi ale na ničem příliš nezáleželo, a příběhy samotný nejsou navzdory chvályhodné míře divnosti rozhodně nic extra zapamatovatelného. Každopádně jsem rád, že si mezi dvěma obřími passion projecty mohl Miller natočit jeden menší passion project. 6/10 ()

Galerie (77)

Zajímavosti (4)

  • Průvodní píseň k filmu „Cautionary tale“ zpívá Matteo Bocelli, syn Andrey Bocelliho. Matteo Bocelli si zahrál i roli prince Mustafy. (Sykomora)
  • Natáčení mělo původně probíhat v Austrálii, Londýně a Istanbulu v březnu 2020, ale pandemie covid-19 v té době způsobila zrušení natáčení v Londýně a Istanbulu, takže se celý film točil v Austrálii. (mikki089)

Související novinky

Junkie XL složí hudbu k Furiose

Junkie XL složí hudbu k Furiose

24.05.2022

Skladatel Tom Holkenborg aka Junkie XL (Alita: Bojový Anděl, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti) znovu spojí síly s mistrem Georgem Millerem (Šílený Max: Zběsilá cesta) a složí hudbu i pro… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama