Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pane jo. Hned po Mumii asi nejlepší monster film, který je zajímavý z mnoha důvodů. Hlavního hrdinu na féra vidíte až v posledních deseti vteřinách (a možná to tak dlouho ani není), jinak celou dobu vůbec není vidět. Postava Neviditelného muže je zajímavá, nesmírně skvěle napsaná, se zajímavým charakterem a výborně zahraná. Film samotný má naprosto boží atmosféru, skutečně nenudící příběh plný báječných nápadů, a i když jako celek je to vlastně příběh tragický, určitě nejednou se u toho i zasmějete. A výhodou je, že se rozhodně nebudete smát tomu, že to působí směšně - protože ať to na vás bude působit jakkoliv, směšně rozhodně ne. Trikově je to nesmírně zajímavé a já byl fascinovaný tím, jak jsou ty efekty perfektní. Ve výsledku rozhodně nejlepší film Jamese Whalea, který musíte vidět už prostě proto, ale on tak vlastně nějak předběhl svou dobu, vlastně ve všem. Nemá to žádný přehnnaný úvod, prostě se jde hned na věc, navíc tam není žádná origin story - ten film má prostě spoustu důvodů, proč je tak strašně dobrý. A pak má taky jednu nesmírně hysterickou a nesnesitelnou, dementně ječící ženskou (která hrála i neméně otravnou služku v Nevěstě), která byla fakt na zabití. Nejzajímavější postava ze všech monster filmů a taky nejzajímavější monster film. 85%. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od dle mého názoru trochu přeceňovaného Whaleova Frankensteina, je tohle hororové sci-fi na svou dobu skvělým a velmi zábavným snímkem, na který velmi rád vzpomínám jako na jeden z nejlepších filmů třicátých let minulého století. Film nabere na síle hned v první scéně, kde neznámý muž v bandážích prochází sněhovou vychřicí, načež rozrazí dveře baru a stane se středem pozornosti nejen všech zákazníků, ale i diváků. Chytrý a na velmi dobré triky bohatý snímek, který překvapí, rozesměje, ale i vyděsí. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, šel jsem do toho spíše z povinnosti a kvůli dlouhotrvajícímu pocitu, že bych měl mít nakoukánu i starší žánrovou klasiku, ale teď mohu říct, že nebyl důvod se takto starému filmu vyhýbat. Je to krátké, zábavné a s velkou historickou hodnotou. Občas hodně naivní (kdyby ho v té stodole rovnou propíchli vidlema, mohli si ušetřit ty manévry :-D), ale to jsou třeba i filmy o třicet a více let mladší. Takže určitě spokojenost a velké překvapení, že mě to skutečně bavilo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"The whole world's my hiding place!" Neviditelný muž má tu smůlu, že Universal vyprodukoval ve své zlaté monster éře i lepší snímky, byť nikdy s nimi o tolik neposunul technologický pokrok (zajímavé, že ve stejném roce vznikl i původní King Kong a tak je možná právě rok 1933 nejzásadnějším letopočtem na poli speciálních efektů). Griffinovi filmové peripetie s (ne)výhodami neviditelnosti jsou výbornou záležitostí s vražedným tempem (i na dnešní poměry) a nepochopitelnou Whalovou slabostí pro vřeštidlo Uno O´Connor. Jenže místy jako by se Whale až příliš opájel tím, že vrší efekt na efekt a zapomíná tak trochu na film samotný. Čímž, bohužel, rovněž předběhl svou dobu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat pořádný scénář a kurevská atmosféra! Nikdy bych nevěřil, že film, který je skoro sto let starý, bude tak napínavý a strhující. Navíc jsem byl uchvácen vizuálními efekty, které musely být na svou dobu dechberoucí. Když se k tomu přidá příjemná stopáž, tak je z toho moc dobrá podívaná. 90% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (14)

  • Efektu neviditelnosti bylo dosaženo složitým maskujícím procesem, kvůli němuž musel být Claude Rains (Dr. Jack Griffin) celý zahalen do černé, těsně přiléhající sametové kombinézy. Točilo se na černém pozadí a záběry se kombinovaly se záběry prázdné scény, takže ve výsledku bylo vidět jen oblečení bez herce. (Pavlínka9)
  • Neviditelného muže hrál obvykle Claude Rains, ale někdy ho zastupoval dublér. Od Rainse se dá rozeznat podle toho, že je vyšší a má výraznější nos, což je viditelné i přes obvazy. (Pavlínka9)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama