Reklama

Reklama

Kyslík

Trailer 2

VOD (1)

Mladá žena se probudí v kryokomoře a nic si nepamatuje. Musí si ale vybavit, kdo je, a dostat se ven dřív, než jí dojde kyslík. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (270)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Co si budem Alexandre Aja už dnes svoje dva kultovní kousky Haute tension(2003) a The Hills Have Eyes(2006) asi nikdy nepřekoná. Ale po pro mně zoufalým Animal Attacku Crawl (2019) se Aja vytasil s touhle klaustrofobickou One Woman Show Sci-Fi s kterou si u mě určitě alespoň trochu vylepšil reputaci. Mám rád filmy, který dokazujou, že i na malým jevišti se dá hrát velký divadlo. Lepší 3hvězdy. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja už síce dávno nie je ten drsniak, ako v počiatkoch svojej režisérskej kariéry, ale stále si vyberá zaujímavé projekty, v poslednej dobe survivaly so silnými ženskými hrdinkami, s čím určite nepohrdnem, tentoraz navyše využíva atraktívny námet, extrémne uzavretého prostredia, jednej kryokomory a teda lepšie to už podľa mňa dopadnúť nemohlo. Film na prvý pohľad určite okamžite pripomenie Pochovaný za živa s Ryanom Reynoldsom, ale našťastie na to ide úplne inak, tu postava a ani divák vôbec netuší, kde sa vlastne nachádza a tak sa tu okrem tých klasických zoznamovacích scén, v ktorých sa postava len preberá a zisťuje, čo sa okolo nej nachádza a ako sa to dá využiť ešte dá tešiť aj na to, čo z toho nakoniec bude. Veľmi som si prial, aby to bola jedna z mojich obľúbených tém a našťastie nesklamalo, presne sa tu aj jedna z nich využije a tak som bol z toho zvratu v polovici filmu úplne nadšený, keďže to zoznámenie s ním bolo úžasné a tá v podstate najveľkolepejšia scéna z celého filmu bola nádherná a veľmi emotívna. Vo väčšine filmov s podobnou témou si tvorcovia vypomáhajú množstvom flashbackov, čím sa snažia natiahnuť celkovú dĺžku, ale tu skoro vôbec, dej mi prišiel stále dostatočne pútavý s dobre riešenou komunikáciou, aj keď v určitom ohľade aj trochu nelogickou a aj zvraty prichádzajú v pravidelných intervaloch, takže tu má stále čo baviť. A záver našťastie tiež nesklame, páčil sa mi. Takýto film nutne potrebuje toho správneho herca, ktorý to utiahne, keďže prakticky nezmizne z obrazu a Melanie Laurent bola skvelá voľba, vždy to bola dobrá herečka a s postavami silných žien už má svoje skúsenosti. Technicky je to prvotriedne zvládnuté, vizuál sa mi teda veľmi páči, kamera a použitý filter mi úplne sadli a Aja tu tiež odviedol skvelú prácu, je to napínavé, občas nepríjemné a aj emocinálne. A za to môže aj tá nádherná hudba. Takže na Oxygen som bol z viacerých dôvodov dosť zvedavý, ale predčilo to moje očakávania, lepšie to už byť nemohlo a určite si to ešte pozriem.  80% ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kalustrofobická, katastrofická sci-fi o bioformě v kryogenické krabici. Uhrančivý vizuál, napínavé konverzace s ovládací jednotkou se slizským hlasem Mathieu Amalrica a poměrně překvapivé dějové zákruty patří hlavním devizám Kyslíku. Aja ukazuje že neumí jen krvavé bubu, ale má i cit pro vyprávění. Chcete sedativum? ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

V mezích klaustrofobických filmů se nedá hýřit originalitou, protože když jste zavřený v bedně, ať už jde o dřevěnou rakev nebo luxusní kryokomoru, důvodů proč by jste tam měli bejt není zrovna hodně. Přesto Aja dokázal v rámci žánru překvapit, i když u toho vykrad minimálně tři filmy (nelze jmenovat, protože by to byl spoiler). Je to umně natočeno, s dobrou kamerou, výbornou Melanie Laurent a se slušným soundtrackem. Divák filmem protřelý, s průměrnou zálibou v vědu, ale odhadne všechny zásadní zvraty chvíli před tím, než k nim dojde. I tak v rámci tvorby Netflixu solidní čtyřhvězdí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Minimalistické komorní drama o jedné kryse, která hledá cestu z tunelu, obrazně řečeno. Za ryzí sci-fi to lze považovat jen s velikou nadsázkou. Tematicky a dějově bych to přirovnal ke Gravitaci, Moon, Pasažéři, nebo třeba 127 hodin. Další příklady by se jistě našly, ale základní myšlenkou je unudit diváka xmrti. Natočit něco takového je vždycky trochu balancování na tenkém ledě a ne vždy se to podaří. Tohle je příklad typické nemastné a neslané ucourané vykrádačky "point of interest" filmů, která se táhne jak poševní hlen přestárlé provozovatelky nejstaršího řemesla. Vše je dost předvídatelné, stejně jako konec, a tak divák pomalu upadá do letargie a po očku sleduje, kolik ještě musí protrpět do konce této tryzny. Nezachrání to ani hezký xicht hlavní představitelky, ani flashbacky z minulosti, jak se snažíme vypátrat příčinu celé té kyslíkové patálie. Už zítra si nevybavím detaily a za týden už si nebudu pamatovat děj, který byl složitý, jak puzzle pro děti do tří let. Jediné, co vím s jistotou je, že to nikomu doporučovat nebudu. 35% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Když Liz (Mélanie Laurent) z kryokomory telefonuje se „svou“ matkou Alice, tak ta by podle věku skutečné Liz měla být již v extrémně vysokém věku nebo po smrti. Vylučuje to její poklidnou nabídku, že se za dcerou zastaví. (TaNya_)
  • Ve finále se konečný odpočet času do vyčerpání kyslíku zrychluje a zpomaluje tak, aby to vyhovovalo zápletce. (Nathaniell)

Reklama

Reklama