Reklama

Reklama

René Berthier

René Berthier

nar. 07.07.1912
Paříž, Île de France, Francie

zem. 13.08.2001 (89 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský herec René Berthier proslul před kamerou především v rolích důstojníků a úředníků, na svém kontě má bezmála padesát filmových postav, často účinkoval také v televizi. Pocházel z Paříže a před kamerou stál poprvé po druhé světové válce v romantické komedii ANTONÍN A ANTONIE (Antoine et Antoinette, 1947). Během padesátých let se pak v řadě filmů objevoval v menších rolích lékařů, farářů nebo policistů. Spolupracoval s nejslavnějšími režiséry (Jean Renoir) i s tvůrci průměrných filmů různých žánrů (Ralph Habib).

V divadle vystupoval jen výjimečně (například v roce 1958 v Théâtre des Célestins), později často spolupracoval s televizí, objevil se například v několika epizodách oblíbených detektivních seriálů POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1961-1968) nebo VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1968-1973). Jako zavedený herecký typ dostal například příležitost v roli ředitele justiční policie v kriminálce OSUDOVÝ KRUH (Le cercle rouge, 1970) režiséra J. P. Melvilla.

Mezitím se poprvé před kamerou objevil jako Berthier, zástupce plukovníka četnictva, v komedii ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968). V této roli jej naši diváci mohli vidět i v dalších čtyřech filmech z četnické série, naposledy to byl snímek ČETNÍK A ČETNICE (Le gendarme et les gendarmettes, 1982). To byl ostatně také jeho poslední film, krátce nato uzavřel i svou spolupráci s televizí. René Berthier zemřel v Paříži 13. srpna 2001 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama