Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (13)

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Přestože tvůrci naservírovali neskutečný zvrat a nechali diváka s otevřenou pusou těsně před závěrečnými titulky ... odpouštím jim to za tu dokonalost dvě hodiny před tím. A kdyby to šlo, tak 6/5

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) 

Geniální! Naprosto geniální a klobouk dolů před všemi, kteří se na tvorbě tohohle skvostu mezi animáky podíleli. Ani jedno hluché místo, akcí je to našlapané od začátku až do konce ... nemyslel jsem si, že Shrekovo universum mě ještě něčím překvapí, ale stalo se. Jen si upřímně nedokážu představit, že by se laťka tak vysoko udržela, /malý bezvýznamný spoiler/ pokud by opravdu do Far Far Away dopluli ...

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Původní Matrix pro mě představuje jeden z kultovních filmů mého mládí, takže teď budu možná trochu více kritický. Při sledování první třetiny Resurrections jsem měl pocit, že koukám na nějakou předělávku od The Asylum, takže se moje dojmy pohybovaly někde mezi odpadem a jednou hvězdičkou. Další velká část filmu vytáhla sice hodnocení ke třem hvězdám, ale akční scény, choreografie a triky, to vše podle mě dosahovalo sotva poloviční kvality svého předchůdce. Poslední půlhodina stáhla hodnocení na konečné dvě hvězdy ... tohle se opravdu nepovedlo.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

"I see a little silhouetto of a man ..." little golden man called Oscar, protože jestli tady aspoň jednou nezazní "And the Oscar goes to ...", tak už tomu vážně nerozumím. Dokonalý zážitek už od první sekundy (ano, včetně 20th Century Fox znělky), až po poslední záběr filmu z Wembley a v podstatě až do konce titulků. Je moc dobře, že se na podobě filmu podíleli i ostatní členové kapely a další lidé, kteří s Freddiem spolupracovali, hodně scén je díky tomu autentických a přestože nevidíme celý životopis legendy, dozvíme se to nejpodstatnější. Casting je úžasný, hlavně Gwilym Lee je téměř stoprocentní kopií Briana Maye, no a přestože jsem se při prvních informacích o představiteli hlavní role hodně bál, po skončení filmu musím říct, že moje obavy byly zbytečné a Rami Malek byl ta nejlepší volba. Byly momenty, kdy ta podoba nebyla úplně zjevná, ale ve spoustě záběrů se zdálo, že tam skutečně Freddie Mercury je. Rozhodně tedy co se týče pohybů a gest, to bylo zvládnuté precizně a jen by mě zajímalo, jak dlouho se točila závěrečná scéna z koncertu Live Aid, než byla dovedena k dokonalosti. Stačilo mi těch pár minut a hned závidím všem, kteří tam v roce 1985 mohli být, zatímco já jsem si hrál někde na písečku. Emocemi je to nabité a kdo tvrdí, že mu ke konci ani jednou nezvlhly oči, tak prostě kecá, tomu nevěřím. U několika scén se dostavila husí kůže a mráz přeběhl po zádech, nejvíce pak v mém případě v části, kde se prolíná vznik "We will rock you" ve studiu se záběry z koncertu. Dokonalé ... jako celý film. A já jdu upravit žebříčky v osobním profilu.

plakát

Nerve: Hra o život (2016) 

Inspirace knížkou knížkou Game, kterou jsem četl, se nezapře. Během sledování filmu jsem postupně v duchu měnil hodnocení ze 4* přes 3* ke 2* a nakonec zpět na 3*. Neubráním se srovnání s knížkou, kde atmosféra byla rozhodně propracovanější a celý příběh tak nějak ucelenější. A především chování postav uvěřitelnější. Ve filmu mi naprosto stupidní přišlo chování "diváků", kteří mají najednou celý den (i noc) čas sledovat pochybnou soutěž, všichni se chovají jako ovce a v tom závěrečném finále jsou jich stovky na jednom místě, skandují, ... a hlavně asi všichni mají v telefonu baterku 50.000 mAh, protože jsou pořád online, točí videa, přenášejí data, ... Měl jsem vážně velkou chuť dát 2*, nakonec se ale přikloním k lepšímu průměru za napětí, které provázelo tak první tři čtvrtiny filmu, a za sympatickou hlavní hrdinku.

plakát

Smrt ve tmě (2016) 

Hodně jsem přemýšlel mezi 4* a 5*, nakonec se ale prostě musím přiklonit k hodnocení nejvyššímu (časem třeba přehodnotím, kdo ví). Další spolupráce F. Alvareze s producentem Samem Raimim (předtím remake Evil Dead) se hodně povedla a tenhle kousek překypuje atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. Ovšem místo Rákosníčka v ní najdeme slepého veterána /spoiler/ s dost zvrhlým zázemím ve sklepě /konec spoileru/, který se s mladými zlodějíčky vypořádá dosti svéráznou cestou. Bavily mě momenty, kdy to vypadalo, že "už konečně nic nehrozí", ale během mžiku se zase něco pokazilo. Celkově vzato pro mě velké překvapení, které nepostrádá skvělý nápad, parádní atmosféru, pár nečekaných zvratů a dokonce i povedené herecké výkony těch několika málo lidí. A kladně hodnotím i stopáž, která je přesně tak akorát pro tenhle žánr.

plakát

Kruhy (2017) 

Musím říct, že by bylo vhodnější v záhlaví z toho popisu "Drama / Horor" vyjmout to slovo "Horor" a film by to charakterizovalo lépe. Příběh nebyl zase tak špatný a uznávám, že jsem čekal horší dějovou linii a scénář ... však hodnocení "47%" před návštěvou kina mě nějakým přehnaným očekáváním nenaplňovalo. Hrozně mi ale chybělo nějaké větší napětí, mráz běhající po zádech se nedostavil ani jednou a lekačky byly všechny totálně předvídatelné, přičemž pouze u jedné jsem se opravdu lekl :-) To je na horor velmi málo. Pár nelogických momentů a chování postav by se taky dalo najít, přesto všechno bych hodnotil někde mezi 60% - 70%, takže slušné tři hvězdičky pro film, na který se asi už znovu nepodívám :-)

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Tenhle film JE na pět hvězdiček. Dokonalý ... neskutečně silný příběh a i když každý ví, jak to dopadne, stejně jsem se přistihl, že pasažérům držím palce, aby to zvládli a letadlo přistálo. V mnoha scénách by se napětí dalo krájet, telefonáty na rozloučenou blízkým jsou totálně emotivní a odzbrojující ... Paul Greengrass to prostě zrežíroval bravurně a s ohromnou úctou. Posledních pár minut od plánování útoku na únosce jsem skoro nedýchal. A poslední vteřina filmu je taky dokonalá - dokážu si představit desítky režisérů, kteří by nám nabídli pohled shora, s výbuchem, troskami všude kolem, atd. Nicméně "střih - tma" je asi nejdokonalejší řešení konce.

plakát

Zabijáci (2014) 

Jako velký fanda knih od Jussi Adler-Olsena, který přečetl všechny díly o Oddělení Q, jsem se rozhodl pro zkouknutí všech tří zatím zfilmovaných dílů. Oproti Ženě v kleci je tento film o něco lepší, trochu víc se věnuje úštřední dvojici, navíc do týmu přibyla Rose, tak se možná postupně dočkáme většího rozvoje postav. Pořád si ale myslím, že to hlavní, co mě poutalo ke knize, tj. vztah mezi Carlem a Asadem, jejich popichování, humor a Asadova záhadnost tu nesmírně chybí. Potěšil mě prostor, jaký získala postava Kimmie. Jinak je to pořád průměrná, možná lehce nadprůměrná detektivka ze severu, která nepřekvapí a ani nezarmoutí. Kdyby to šlo, dám 3 a 1/2 hvězdičky, jenže to nejde, takže z toho jsou tři a podle mě tak 60 - 65%. Naděje na čtyřhvězdičkové hodnocení vkládám do Vzkazu v lahvi.

plakát

Žena v kleci (2013) 

Jako velký fanda knih od Jussi Adler-Olsena, který přečetl všechny díly o Oddělení Q, jsem se rozhodl pro zkouknutí všech tří zatím zfilmovaných dílů. Jak už to tak bývá, film se knize téměř nikdy nevyrovná, nejinak je tomu i u Ženy v kleci. Po zfilmování je z toho průměrná detektivka s typickým severským detektivem a nesmírně mě mrzí to, že chybí vtip mezi Asadem a Carlem a vykreslení jejich postav. Je jasné, že 97 minut v souboji se 400 stránkami neobstojí, ale podle mě si tohle detektivní duo zasloužilo více propracování a scénáristé mohli jít více do hloubky. Třeba na jejich vztahu zapracují v dalších dílech. Zatím u mě bohužel jen za 50%.