Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (12)

plakát

Titanic (1997) 

Titanic...Jasně, viděl jsem ho poprvé někdy v období jeho premiéry a od té doby...no jo, mockrát! Za chvíli bude filmu 2O let, proboha, jak to letí...Bylo o něm už napsáno asi vše, sám nevím, co bych připsal jako novinku...Snad to, že Titanic patří k těm filmům, na které se můj osobní názor nikterak nevyvíjel, byl a je totiž pořád stejný-je to veledílo ve všech smyslech tohoto výrazu a pokud se rozhodnu na něj opět podívat, nevadí mi ani jeho dlouhá stopáž. Je se zkrátka pořád nač dívat, je to jeden z nejprecizněji natočených děl, co existují! Ale to už každý ví. Spíš, asi tím, jak stárnu, víc se jako by vžívám do těch postav a mnohdy si říkám, jak bych se asi zachoval já a přiznávám, že prostě nevím...Musím jen napsat, že Kate Winslet mě prostě okouzlila, tenkrát a trvá to do dnes a bude to trvat asi už napořád...A s ní souvisí i to, o čem jsem ještě s nikým nemluvil, takže nyní prozradím malé tajemství...Mnozí oceňují technickou stránku filmu, výpravu, hudbu, pokusu o držení se faktů a ve všech těchto ohledech dávám i já plný počet bodů! Ale absolutně nejsilnějším okamžikem celého filmu pro mě je scéna, kdy Rose poté, co ji Jack navždy opustí, přeplave oněch pár metrů k mrtvému muži s píšťalkou...Vloží si jí do úst a z posledních sil začne pískat...Ten výraz jejího obličeje, ta směsice strachu, aby jí někdo slyšel, ta naděje v jejích očích, ta strašná touha po přežití, ten výraz...Víte, pokaždé, když tuto scénu vidím, jakoby na mě něco sáhlo, nedá se to přesně popsat, skoro cítím ten chlad ledového oceánu...Titanic se na své poslední cestě zachoval jako opravdový král a dal Rose šanci...Takhle to prostě vidím já...

plakát

Kurýr 3 (2008) 

M. Praed byl kdysi, coby seriálový hrdina Robin Hood, také neporazitelný, také velice charismatický a nakonec...zahynul...No, tohle se Franklinu Martinovi nejspíš nikdy nestane a kdo ví, zda z tohoto akčního nářezu, nevznikne také seriál, přinejmenším po vzoru "Rychle a zběsile"-kde jsme zatím skončili-u šestky? Já bych ani proti nijak zvlášť nebyl, protože tahle, zatím minisérie, mě prostě hrozně baví a co teprve mou ženu! Ta, když vidí Jasona, je u vytržení a vlastně se ani nedivím, on je zkrátka fajn a velice, velice cool:-) Jeho hlubší herecké umění ponechám stranou, všechno ostatní vyvažuje skvělou kondicí, přihrblou chůzí a kamennou tváří a je to moc dobře, protože tohle se stalo jeho jakousi ochrannou známkou a patří to k němu. Tvůrci filmů tohle vědí, i to, že to dost dobře funguje a není proto důvod cokoli měnit. Do šejkru naházet Terminátora, Bruce Lee, Jamese Bonda, protřepat-nemíchat a vyskočí Frank Martin! Zařadí pětku, šestku, brzdu ignoruje a jede a jede a jede...Je to akce, spád a minimum nudy, co se mi na tomhle nejvíc líbí a úplně jednoduše kašlu na určité námitky, že je poslední dobou nějak moc přestathamováno! Tahle éra akčních námrdů prostě patří tomuto Angličanovi, tečka! Tvůrci mají také poměrně jistou ruku při výběrech Stathamgirls-hezká Číňanka, Amber Valletta a teď tahle Ukrajinka, která má v sobě směsici antipatie, sexappealu a zvláštní, mrazivé přitažlivosti, no a k tomu opět naprosto skvělý dabing i hudba a vlastně i ten francouzský komisař už sem patří. Tahnle filmařský tým zkrátka umí natočit akční nevěrohodnost a jako vypínačka po náročném dni to prostě funguje! Líbil se mi silniční souboj Audi vs. Mercedes, obojí v černém závoji a prostě sexy, ani jsem nevěděl, komu fandit, při pádu Mercedesu z útesu...lidi, pukalo mi srdce! No nic, jezdím ve Fordu:-) Chci další díly o Franku Martinovi, prostě chci a chci a oni budou! Nevěříte?:-))

plakát

Kurýr 2 (2005) 

James Bond je úplný břídil ! Kdepak, v tomto žánru nyní vládne Jason Statham a to od A do Zet ! Je to moc charismatický chlápek a podobné role mu prostě sednou, co na tom, že se už dostal do jisté škatulky filmů, na hranici "A" a "B" Možná jednou příjde doba, kdy bude hrát i v nějaké serióznější roli, to ukáže čas. Každopádně teď jede na plné pecky a myslím, že si to užívá a já společně s ním ! "Džejsne, jsi fakt dobrej !" Ta hubená, bezprsá blondýna, je moc sexy, mám rád tyhle typy! Ve své roli záporňáka, se hodně blížila hranici, kdy je divákem skoro až nenáviděna a to jí slouží ke cti-role se zhostila dobře! A Amber Valletta? Tahle Amber...To je tak krásná žena...Co to kecám, to je PŘEKRÁSNÁ ŽENA a také díky ní se na tento, těžko uvěřitelný nářez, rád dívám! Oddychovka, kdy se vypne mozeček a jen se hltá akce, promíchaná černým i různobarevným humorem a odpovědi na případné otázky, zda je to či není možné, se ani nemá cenu snažit hledat:-) Za mně-dobrá zábava a sázím za pět!

plakát

Expendables: Postradatelní (2010) 

Pokud pominu jednoduchý a poměrně předvídatelný, léty prověřený styl akčního děje, pokud při sledování filmu jednoduše vypnu mozek a jen si to užívám, pokud rozbaluji už druhý balíček chipsů a zalévám to megacukry z Coca-Coly, pokud...Pokud se mám vyjádřit naprosto jednoduše a srozumitelně, tak píši toto a sakramensky si za tím stojím: ze všech hrdinů doslova sála a čpí skoro až nestravitelné charisma ! ! ! Všichni tito "hrdinové" mají obrovské zkušenosti s natáčením akčního žánru a podle všeho si tento "comeback" setsakramensky užívali a Stallonemu lze prostě pouze vyjádřit velký dík za to, že vrátil tyto chlapáky na filmové plátno ! Nechci probírat jednotlivé herce, my všichni je přece známe a víme, jak umí či neumí hrát a možná se dnes poněkud mýlíme v jejich předvídatelnosti(?!) Třeba Lundgren, tenhle švédský obr...docela si ho umím představit i v nějaké komedii, stejně jako Jeta Li v nějakém dramatu, o Rourkem ani nemluvě, jeho mimické hraní nic neztratilo z umění před dvaceti lety a Statham je fakt hezký chlap když se směje a ostatní i když se mračí a Sly...ten se jenom podívá a všichni už víme...a Eric Roberts? Tenhle parchant prostě uzrál jako to nejlepší jihofrancouzské víno ! Každý z nich by i dnes utáhl celý film, co na tom, že svaly už nejsou ze železa a vrásky skoro odhalují šedou kůru mozkovou...Své práce, toho, co umí nejlépe, se všichni zhostili na jedničku, opakuji-úplně všichni a dokázali, že pracovat ještě umí a mají co nabídnout, bez ohledu na minulost a na to, že jsou vlastně nesmrtelní ! Ignorujme docela lacinou digitální krev i oheň, milióny tun munice a neomylné střelecké mušky a položme si zásadní otazku: mají tito chlápci ještě co dělat na plátně a co nabídnout ? Já říkám naprosto zodpovědně-MAJÍ ! ! Pro mou generaci jsou tahle esa akčního žánru totiž naprosto...NEPOSTRADATELNÍ !

plakát

Hříšný tanec (1987) 

Nejspíš mi to bude asi málokdo věřit, ale já jsem tento film prostě ještě nikdy NEVIDĚL ! A ani se na to nechystám. Ale ústřední melodii znám, to zase jo:-)

plakát

Zrada a pomsta (1986) 

Tenhle film má u mě své zvláštní místo...Dodnes, při jeho občasném sledování, cítím vůni hašlerek někoho, kdo je chroustal v kině řadu přede mnou, kdepak popcorn a jiné voloviny-tohle v té době nebylo-hezky rulička hašlerek nebo pomerančových bonbónů za 1KČS...Už jsem před tím viděl pár kung-fu filmů, především s Bruce Leem a jinými, neznámými herci. Ale byly to takové příběhy bez příběhů, prostě souboje a ukázka bojového umění, kdy hlavní hrdina seřezal všechny, kdož se mu postavili do cesty. Tady to bylo trošku jiné. Příběh neměl sice kdoví jakou hloubku, konec a hlavní pointa filmu, byly známy snad po deseti minutách, možná trošku té čínské propagandy a vítězství spravedlnosti a cesty za ní. Jenže to jsem ve svém věku rozhodně nevnímal. Mě se totiž velice líbilo zasazení příběhu, to, že hlavní hrdina nebyl jen oděn do žluté kombinézy a všichni ostatní byli, víceméně, komparz a statisté. Moc mě zaujalo, že příběh se odehrával mezi obyčejnými lidmi, mezi vesničany, kteří byli špinaví a otrhaní, ale přesto si šli za svým. Mělo to docela kouzelnou atmosféru a ty bojové scény-hmmm! Na svou dobu vynikající bojová choreografie, ukázky různých bojových stylů "Hung-Gar", k tomu docela slušná hudba-na velikém plátně v kině jsem na to koukal s otevřenou pusou, fakt! Už těžko zapomenu jména hlavních hrdinů-Kao-Jü Lung, Paj- Wen Ping a strýček "šuošuo",Ta-Feng, stejně jako závěrečný souboj na vrcholu skály, kde to všechno začalo...Zvláštním momentem byla scéna na začátku, kdy generál Kao, zraněný dýkou, zastavil gestem svého meče snad sedm svých protivníků a poté skočil ze skály dolů...Dnes, v době Scotta Adkinse a jemu podobných, digitálních kamer a zpomalených záběrů, film asi moc diváků neohromí, asi i proto, že sehnat, byť jen slušnější kopii, je nemožné. V žánru filmů o kung-fu má ale Zrada a pomsta naprosto svrchované postavení coby legenda!

plakát

Vzpomínky (2006) 

Sci-fi filmy nejsou zrovna mým oblíbeným žánrem...Až do chvíle, kdy se v nějakém neobjeví Denzel Washington! Tenhle chlap dokáže utáhnout celý film pouze svým obličejem, svými gesty a pohledy, mimikou a jakoby zamyšleným pohledem, kdy si člověk říká-co si ten chlap v tu chvíli vůbec myslí...Scénář a námět filmu, je hodně originální, působivý a myslím, že autoři si s ním pohráli do detailů! Tyhle cesty časem...Mnohdy jsou velice chaotické a málo realistické, ovšem tady je to vše tak nějak uvěřitelné, až si člověk říká-no, ono by se to snad i stát mohlo. Celý film na mě působí jako dobrá akční podívaná, okořeněná poměrně vysokou dávkou psychologie ve smyslu pohledu na, zatím nemožnou(nebo možnou?), cestu časem a vnímání tohoto fenoménu, který lidstvo provokuje už od nepaměti. Člověk má v sobě zakódován smyls pro "sakra, kdyby to šlo, udělal bych všechno jinak...", je to asi podvědomé, ale nejspíš přirozené-něco měnit, něco/někoho zachraňovat, uvádět věci na pravou míru-do té polohy, kdy si třeba uleví i svědomí...O tomhle film pojednává a herecké výkony všech účastněných velice napomohly tomu, že film je pro mnohé snad i uvěřitelný, ač u něj musí divák zákonitě trošku jinak přemýšlet-dopředu, dozadu, ale přemýšlet! Washingtonův pohled zblízka do očí překrásné Pauly Patton skrze časovou smyčku...tohle je velmi silný moment celého filmu, který v člověku vyvolá prainstinkt ve smyslu-"sakra, tohle přece takhle dopadnout nemůže...!" Celý příběh má vlastně jakýsi otevřený konec, prostě možnost volby, kdy si každý určí, jak má vlastně skončit a pokud tohle bylo úmyslem, tak provedeným na jedničku a 100%

plakát

Vlak plný peněz (1995) 

Mám rád vlaky, jak na plátně, tak i v reálu. Tento film, i přes svůj věk zrodu, jsem viděl poprvé teprve nedávno. Když je v názvu filmu slovo VLAK...páni, to bude asi akční jízda typu " Únos vlaku 123" nebo "Nezastavitelný vlak" Zde ovšem zmýlená platí, bohužel. Žádný, kdoví jaký akční "sešup", se nekonal. Jistě, o vlak zde nakonec jde, ale jen jaksi okrajově. Byli dva bratři, jeden černý(hodný), druhý bílý(zlobivý), oba policisté, OK. Naštěstí se nám tvůrci nesnažili vnutit, že šlo o bratry POKREVNÍ, protože...Ale vlastně-proč ne? Vždyť bílé ženy prý touží po černých mužích, mají prý veliké...charisma, takže snad by to možné i bylo. Zde je ale hlavním prvkem filmu nikoli rychle ubíhající a třeba i ztřeštěná akce, nýbrž jakási sonda do duší a životů obou hlavních aktérů-bratrů. Film je jednoznačně zaměřen na "hodňáctví" a "zlobiváctví" s uvedením všech možných důvodů, takže v mnohém by se mohlo jednat i o jakýsi pokus o psychologické profily oněch poldů. No, klidně bych si dokázal představit i scénář, kdy by byly role obrácené a možná by to více sedělo typu obou představitelů. Wesley jistě promine, ale Woody je mnohem lepší herec a toho hodného brášku, by jistě zvládl mnohem lépe a minimálně pro mně by to bylo i více uvěřitelné. Nakonec k akčním scénám i došlo a nutno dodat, že byly povedené. Přesto bych tento film za ryze akční nepovažoval, ale jako oddechovka dobré.Jennifer Lopez moc nemusím, ale tady jí to neskutečně slušelo, pokusila se i hrát, což jí slouží ke cti. Nejspíš je dost pravdy na tom, že ona si přeje co nejméně záběrů na její krásný zadeček; holka zlatá, ptám se-proč? :-)) Celkově film jakž takž ucházející, ale v mé osobní sbírce stálé místo nenašel, bohužel.

plakát

Parfém: Příběh vraha (2006) 

Na první pohled, tedy dle názvu, béčková filmařina. Nenechte se ale mýlit! Po dlouhé době film, který, tedy aspoň ve mně, zanechal nějaké hlubší dojem! Především skvělou kamerou a velmi povedeným navozením atmosféry staré Paříže, ktarážto musela být nádherná i v jejím založení. Příběh jako takový...no, velmi zajímavý, ale nejspíš se nikdy neudál. Ale kdo ví...Zde jsem osobně objevil dalšího zajímavého herce- Bena Whishawa ,představitele hlavní role, které se zhostil nadmíru povedeně, kdy jsem měl místy pocit, že tohle opravdu snad i prožil! Tento chlapík má v sobě těžko popsatelné, mrazivé charisma, čímž ke kvalitě filmu přispěl rozhodnou měrou! Film mě osobně rozhodně vtáhl do děje, takový ten skoro zombie příběh, kdy je člověk zkrátka zvědavý na vyvrcholení. Dojem z filmu poměrně dost pokazila závěrečná scéna s hromadnou orgií, tohle se filmařům moc nepovedlo a ani se jim to nedalo moc věřit. Já však ten "hlubší dojem" vidím někde úplně jinde. Docela mě mrzí, že se nejspíš nedožiji velice vysokého věku, kdy už technologie(snad) umožní přes filmové plátno přenášet i vůně. Protože tohle mě provázelo od první třetiny filmu až do konce-jak asi taková lidská esence může vonět...

plakát

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984) 

Už dávno filmová klasika! Tento díl jsem viděl poprvé asi jako šestnáctiletý, kupodivu dříve, než "Dobyvatele ztracené archy" a více se mi i líbil. V tehdejších dobách bylo u nás těchto filmů jako šafránu, mnohokráte "dřené" VHS kazety sice ušly, ale vidět takový film v kině, na velikém plátně, s dobrým ozvučením-to byl tenkrát zážitek! Moc se mi líbil příběh, bylo to poutavé dobrodružství, skvěle vybrané exteriéry a jako zjevením na mě působil Harrison Ford-prostě chlap každým coulem, čímž se pro mě stal klukovským hrdinou i vzorem! Jen mě trochu rozčilovalo to blonďaté "Indýýý...Indýýý" Celá tahle sága o Indianu Jonesovi je už možná trošku pokrytá prachem minulosti, přesto si myslím, že pokusy o "náhražky" typu "Flynn Carsen" Indymu nesahají ani po ramena! Film ty starší asi už ničím neohromí, mladší diváky si snad nachází dodnes.