Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (730)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

**hvězdičky berte jako průměr. Začátek byl výborný, vše se ale změní s příchodem Gurneye (Josh Brolin), jehož postava by se dala charakterizovat jako samoliběduležitýko*otnamistrovaný (herecký výkon tomu odpovídá). No a jeho vlastnosti se pak šíří filmem jako infekce: přibývá patosu, póz a machrování. A taky primitivizující doslovnosti: když nás před závěrečným soubojem Paula s Feyd-Rauthem upozorní otázkou: "Proč tak riskuje?!" na níž se dostane podobně vysvětlující odpovědi, ocitáme se rázem v seriálu Simpsonovi a celkové hodnocení se začíná blížit odpadu..

plakát

Lesní jahody (1957) 

Tak nevím - "surrealistický sen" na začátku filmu mi trochu připomněl humor Woody Allena, ale asi legrační být neměl. Zato pozdější "vtipně duchaplné" dialogy mi příliš zábavné nepřišli. Taky tomu neprospělo, že bezstarostnou mládež ("děti", jak je láskyplně nazývali profesor a jeho snacha) představovali herci, kterým bylo přes třicet. Trochu zajímavé a podnětné pro mě byly až scény a rozhovory na konci snímku.

plakát

Road House (1989) 

Příběh je velmi naivní, ale celkem příjemně ubíhá (jen ve třetí čtvrtině se děsně táhne). Choreografie soubojů vypadá na dnešní poměry dost zastarale. Většina postav je sympatická a herci umí hrát. Jen zlosyn Marshall R. Teague trochu přehrává a scény s ním občas působí jako parodie.

plakát

Trojúhelník smutku (2022) 

Tak nevím - zatímco Vyšší moc měla myšlenku, se kterou Östlund dokázal výborně pracovat, tady se mu příliš nedaří. Všechno je tu děsně prvoplánové, tvůrci diváka velmi podceňují (nebo jsou snad cílovou skupinou děti do 12 let?). Úvodní "trapné" rozhovory páru modelů jsou pojaty dost jalově (tento motiv je ve filmech poměrně častý, ale většinou má nějaké opodstatnění - zde moc ne), potenciálně zajímavý moment žárlivého udání námořníka jde do ztracena, scény střetávání chudých s bohatými vyznívají banálně (nejspíš i kvůli tomu, že autoři nemají o životech obyčejných lidí ani páru a vcítit se do nich opravdu nedokáží). I když distributor uvádí, že jde o břitce satirickou komedii, zapomeňte na to, že by vás opravdu pobavila. Jedině ve scéně konfrontace opilého kapitána s ruským oligarchou je náznak vtipu, ale protože obě postavy jsou spíše karikatury, není z toho nic. Tento film prostě nefunguje.

plakát

Domino (2005) 

Zvláštní film - měl jsem pocit, že v některých scénách se stává úmyslnou parodií sebe samotného, ale kdo ví.. Bohužel často působil velmi křečovitě - každopádně jsem se chvílemi bavil, chvílemi nudil, chvílemi pochybovačně zvedal obočí. Potěšil Tom Waits, ale nejvíc oceňuji nápad obsadit herce z Beverly Hills 90210, kteří mají představovat herce z Beverly Hills 90210: "Tak drž radši hubu, jo!"

plakát

Moucha (1986) 

Cronenberg a osmdesátá léta - to je téměř jistota dobré podívané. Snímek je opravdu vynikající: podmanivý vizuál a zároveň velmi sugestivní scény hnusu - kam se hrabe většina dnešních hororů! Všechno je tady tak nějak poctivě uděláno - film ze staré školy.. A k tomu ta nádherná parafráze na Čuangův sen o motýlu - i když tady je na místě použít spíš výraz "noční můra"..

plakát

Godzilla x Kong: Nové impérium (2024) 

Vysoké hodnocení odpovídá žánru. Že to nemělo myšlenku? Ale prosím vás, tenhle film měl především pobavit. Že byly všechny postavy spíš karikatury a ještě odfláknuté? Díky za to, protože nic není v akčních filmech otravnější, než pokusy o psychologii postav a hlubší myšlenky. Spektákl utržený ze řetězu: je libo ničení egyptských pyramid? Nebo Řím? A co prastará civilizace žijící pod zemí? A závěrečný souboj pojatý jako wrestlingová show! Tohle snad vymýšlel puberťák - a náramně se u toho bavil (a já v kině taky)!

plakát

Čest mezi zloději (2015) 

Asi to měl být pokus o syrové sociální drama, ale vyšlo z toho jenom velké banální klišé - a navíc děsně nudné..

plakát

Neutečeš (2014) 

To slabé hodnocení mě překvapuje. Já tedy nejsem hororový expert, ale tento film má podle mě vše, co se od tohoto žánru očekává a navíc skvěle zvládnuté: napětí, atmosféra, mrazivě strašidelné scény. Kromě toho je vizuálně výborný (tak dobré kompozice jsem viděl naposled v Barry Lindonovi), denní i noční scény jsou nádherné (projížďky městem, hřiště s houpačkou). A navíc to zvláštní bezčasí,  podivná absence dospělých a ještě podivnější výprava do "města" - zneklidňující, něco sotva naznačené, tajemné..