Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Není nic víc, než zemřít se svou hrdostí a ctí pod vlajicí americkou vlajkou. Holt se budeme muset smířit s tím, že se podobné filmy s vojenskou tématikou budou dál využívat spojení národní vlajka + hrdé projevy, ale mě to v určité míře nevadí - prostě to k tomu tématu patří. Filmu dominuje dvojice Redford - Gandolfini díky níž se nakonec dostanu někam k 70%, ale několik nelogičností a scénáristických mezírek jsem prostě přehlédnout nemohl. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Chápu hodnocení z pohledu těch, co se jim zvedá kufr z té americké fascinace vlastní armádou. První polovina filmu se nijak neliší od běžných (spíše tuctových) filmů z vězeňského prostředí. Druhá je ale hodně originální, když jde o takový zajatecký tábor ve vlastní armádě. Střet regulerních vojáků s vojenskými vězni je dost nápaditý a souboj na konec věže obsazené mužem s brokovnicí a vrtulníku pro mě byla třešnička na dortu. Co je ale nejlepší na celém filmu? Herci. Redford si hraje to co v každém svém filmu, ale Gandolfini předvádí asi nejúlisnějšího velitele věznice, co kdy ve filmu byl. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak to aby som išiel baliť.“ – „Tak to aby ste išli baliť.“ Klišé a stereotypná réžia je jedna vec, zaujímavo vyhrotený psychologický súboj dvoch hrdých, neústupčivých mužov, druhá. Práve dominantné výkony skauta Roberta Redforda a zrejme už navždy nedocenenej hlavy rodiny Sopránovcov, Jamesa Gandolfiniho, robí z POSLEDNEJ PEVNOSTI pôsobivú väzenskú drámu. Pôsobivú, ale nie takú výbornú, ako FRAJER LUKE alebo nedajbože VYKÚPENIE Z VÄZNICE SHAWSHANK. Škoda béčkarského akčného riešenia problémov v druhej polovici (streľba, padanie helikoptér), oproti prvej (inteligentnej) polovici je to značný prepad kvality. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná super pojatá expozice vojenského dramatu, ve kterém jde o čest, patriotismus, loajalitu a poznání sebe sama. Poprvé jsem byl snímkem naprosto uchvácen a doteď mě baví. Nějak nemůžu pochopit ten hate, mě to přijde jako nadstandartní záležitost s dobrým nápadem, chytře sepsaným scénářem a svižně natočenými akčními scénami na konci. Super role jak pro Redforda, tak nedávno zesnulého Gandolfiniho...90% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pre mňa kvalitný film, ktorý má pár múch. Väzenská dráma. Tentoraz sú väzni americkí bývalí vojaci a vojenskí veteráni, ktorí sa dopustili rôznych trestných činov. Dalo by sa povedať, výborný námet. Ale. Väzenie pre vojakov skôr pôsobí ako zberba tých najťažších gangstrov, kde sedia bieli, čierni, hispánci a podobne. Film má ale celkom dobrý nápad, ale vždy keď sa tam pripletú americké ideály a všetky tie srač*y o dokonalosti, statočnosti a odolnosti Američanom vlastné, tak to veľmi oslabí celkový výsledok. Inak vcelku dobre spracované. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama