Reklama

Reklama

Na ostří nože

Trailer

Obsahy(1)

Havárie letadla v mrazivé divočině Aljašky postaví proti sobě intelektuála a miliardář Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Creena v brutálním boji o přežití. Každý z nich brzy zjistí, že největší nebezpečí se neskrývá v přírodě, ale v lidském strachu, proradnosti a schopnosti vraždit. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (467)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikdy neľutuj chlapa s lietadlom.“ Zbožňujem tento film. Čím častejšie ho vidím, tým je lepší. Veľmi dobrá a nedocenená záležitosť. Novozélanďan Lee Tamahori sa s ničím nezdržuje (a už tobôž sa s tým nemaže). Razantná, čistá, príjemne neambiciózna, sympaticky priamočiara a rázne jednoduchá dobrodružná trilerová jazda s miestami až hororovými čeľusťovskými motívmi. Akurát s tým drobným rozdielom, že nemilosrdného a extrémne krutého žraloka vystriedal rovnako drsný grizly a zlovestnú plutvu mrazivé ručanie naprieč gigantickými lesmi. Tie sú JEHO teritóriom a človek v nich nemá čo hľadať. A ak predsa len niečo hľadá, bude brutálne, drasticky a nekompromisne potrestaný. Okrem samotného medveďa podstatnú časť vnútorného napätia vytvára otvorená nenávisť medzi povýšeneckým, sčítaným Hopkinsom a presvedčivým metrosexuálom Baldwinom, ktorý si chce len trochu užiť a tak nejak z princípu odnepamäti nenávidí každého, kto sa má lepšie ako on. Aj to treba vedieť zahrať a Alec to dal na pána. K tomu krásna, majestátna Aljaška (ktorú McAlpine brutálne dobre kameramansky predáva... a rázny skladateľ Goldsmith mu to rozhodne nekazí) a skvelý, zjazvený kovboj L.Q. Jones. Keď som to videl kedysi s rodičmi, obaja boli zhrození z príšerného "vtípku", ktorý na Hopkinsa ušili uprostred noci... a čím som starší, tým musím dať viac a viac rodičom za pravdu. To ozaj nebolo vtipné. Jeden z najväčších amerických prepadákov roka (30 miliónov rozpočet, celosvetová tržba ani len 7), ale to o kvalitách nič nevypovedá, v tomto prípade skôr presne naopak. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, který je mimo jiné o vůli přežít. Popravdě si nejsem jistá, jestli bych já v takové krizové situaci vůli k přežití našla, a přitom podle slavné Příručky jak přežít Johna Wisemana je prý samotná vůle žít stejně, ne-li více, důležitá než konkrétní znalosti nutné k přežití. Což je zajímavá skutečnost. Film vykresluje nehostinnou krajinu Aljašky s fůrou nebezpečí, z nichž největší jsou medvědi grizzly. Jedna ze scén je téměř „hororová“ a upřímně mě vyděsila. Co ale povyšuje film na něco víc než „jen“ dobrodružný thriller o přežití v drsných přírodních podmínkách, je napětí mezi dvěma hlavními postavami, z nichž každá má nejenom zcela jiné zázemí a charakter, ale především mezi nimi pomalu probublává skrytá zášť a stejně tak pomalu se okrývá zrada. Jenže pokud mají přežít, je třeba táhnout za jeden provaz. A právě to vzájemné „tření“ a komplikovaný vztah dělají film o to napínavějším. Anthony Hopkins byl v roli rezervovaného miliardáře se sklonem k intelektuální zvídavosti jako obvykle výborný a Alec Baldwin mu tvořil náležitou protiváhu. V rámci mých preferencí možná nejde o typ filmu, který bych chtěla vidět opakovaně, ale rozhodně stojí za to vidět aspoň jednou. ~(4,1)~ ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dalším zhlédnutí nakonec hvězdičku přidávám. Kontrast mezi kladným a záporným hrdinou jsem konečně pochopila. Miliardář Hopkins se ke svému bohatství nedostal náhodou, ale díky svým vlastnostem. Odvaha, statečnost, neomezená studnice nápadů ... Na rozdíl od laxního a zbabělého Baldwina, představitele to "obyčejných" lidí. Jen nevím, jak by se tento princip dal aplikovat na naše zbohatlíky, zvláště ty z tunelářských 90. let minulého století. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Medvěd sežral černocha, oni slupli medvěda...Takže vlastně pojedli i černocha. Hopkins, medvěd a příroda to zachraňují, jinak by to byla bída. Od spousty nelogičností ( 1.pořád mráz, studená voda a nedostanou ani rýmu 2. teoretický expert na přežití a snaží se chytit rybu na ,,udici,, místo aby zahradil říčku...3. na říčku narazili už první den, místo toho jdou podle ,,kompasu,, 4. vrtulník přivolává vlhkým jehličím, což je sice v pořádku, ale potřebuje to chvíli času-lepší bylo po něm vystřelit z pušky, 5.takhle se přes kmen neleze...). Hezky se to radí že. :-)). To já jen proto, že tam byl ,,expert,, na přežití, byť teoretik. Hloupý patos na závěr, ( proč mu neběžela naproti, ale čekala jak královna na vyslance ) zachraňovalo až předání hodinek. 50% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Po Čelistech pravděpodobně nejlepší zvířecí survival, o medvědovi ani nemluvě. Celej se ošívám, jestli Jane s Thorntonem trumfnou Hopkinse s Baldwinem. Velice těžké to bude, protože The Edge má u mě 85% a pokud to Grizzly nedá, zvednu mu to na plnej. Doporučuju! Update: Zvedám na 5*. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Keď vo filme vravia o medveďoch Kodiak, Styles (L.Q. Jones) hovorí, že sú veľmi agresívne, rýchlo napádajú a zabíjajú ľudí bez provokácie. V skutočnosti sú tieto medvede veľmi plaché a keď stretnú človeka, typicky odstúpia. Útoky sa vyskytujú, ale sú dosť vzácne a takmer nikdy fatálne. (Lulu13)
  • Filmovanie prebiehalo v mesiacoch august až november roku 1996 na viacerých miestach v Kanade. (Laslo)
  • Anthony Hopkins se během natáčení potýkal s vyhřeznutou plotýnkou a využil toho, aby svou bolest promítl do hereckého výkonu. (HellFire)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

23.01.2012

Souboj civilizovaného člověka s divokou přírodou je vděčný námět. Je fajn, když se občas přehází pořadí v potravním řetězci. Byli jsme toho svědky v dnes už klasickém dobrodružství Na ostří nože, se… (více)

Bradley Cooper je k sežrání

Bradley Cooper je k sežrání

15.02.2010

Každý druhý producent v Hollywoodu chce do svého filmu Sama Worthingtona... a ti ostatní chtějí Bradleyho Coopera. Po tomhle víkendu, kdy Na sv. Valentýna utržilo 52 milionů dolarů a připsalo si tak… (více)

Reklama

Reklama