Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Spojenci měli Market Garden, Němci zase Watch am Rhein, nebo-li Bitvu v Ardenách. Rozsáhlé vojenské operace, které se pro své velitele staly neúspěšnými, s jasným cílem-rychle zvrátit vývoj války na svou stranu, ačkoliv Německo se v době spuštění akce, ocitalo v úplně jiné pozici, než jeho západní nepřítel předtím. Film sleduje obě strany, a je mu to pouze k velkému prospěchu. Nácky tady ukázkově zastupuje Shaw a jde mu to skvěle. Zbytek vydařeného obsazení potom reprezentuje druhou stranu. Dnes už má film nějaké ty mouchy, ale jako zábavná prezentace boje se spoustou tanků slouží dobře. Jen mě to ještě více nažhavilo na Pittovu Fury. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skoro tříhodinová nuda. Bez hrdinů, bez děje, kromě sudů na konci bez akce. Tohle se dalo natočit líp, než nájezdy kamery nad moduritovou plání s modýlky tanků. Pálí se tu ostošest, ale kromě nadšenců pro techniky asi budete nejvíc koukat na to, když už bude proboha konec. Herecky vytříbené, jinak ovšem nijaké. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 hudba 8/10 Efekty 8/10/// +výtečné takové bitvy, výborné obsazení, zajímavý pohled na válku z obou stran, postavy -tohle by klidně mohlo být natočeno v moderním kabátku, někomu se možná bude zdát, že se hodně mluví a málo koná/// Tahle bitva byla parádní. Jak moc válečné filmy nemusím, tak tehnle býl výtečný. A to mě děsně odrazovala délka filmu. Ale nakonec bych chtěl aby film ještě pokračovál. Jak říkám zajímavé postavy, poutavé osudy a pěkné bitvy. Velké překvapení, zvláště když přihlednu k roku výroby./// Celkem 86%/// ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Američané si zprznili historii své dost možná nejslavnější bitvy na Evropském bojišti Druhé světové války víc než dostatečně, ale naštěstí to dojmu skoro neublížilo. Bitva v Ardenách patří do silné trojky klasických hollywoodských válečných velkofilmů, spolu s Nejdelším dnem a Bitvou o Midway. Od zbylých dvou eposů se odlišuje větším důrazem na jednotlivé postavy. Režisér žánr trošku okořenil westernem, díky čemuž děj působí trochu plytce a naivně. Když ale na jeho hru přistoupíte, tak nemá snímek chybu. Nabízí úplně všechno, včetně několika nezapomenutelných scén. A nejde jen o momenty z boje. Záběr na zamaskované Königstigery schované v Ardenském lese neztrácí sílu ani při druhé, třetí či čtvrté projekci. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Klasický americký válečný film, který je sice plný hvězd, ale historická přesnost mu absolutně nic neříká. Nechápu jak může film mít tak vysoké hodnocení, jelikož až na povedené herecké výkony absolutně nic nefunguje. Největším propadákem na filmu je zvolená vojenská technika, kdy všechny tanky hraje prakticky jeden typ a to jak německé tak americké. Pohled na největší tank celé války nemeckého Tigera je urážející. Nemluvě o další technice a zbraních. To, že bojové scény vypadají příšerně a nereálně nechci moc hodnotit, jelikož nevím jak na lidi působili v době vzniku tohoto filmu, v dnešní době ale působí příšerně a už tehdy vznikaly lepší a uvěřitelnější válečné filmy. Další a absolutně neodpustitelná vlastnost filmu je, že neodpovídá historické přesnosti a to i v těch nejzákladnějších vyobrazeních. To že se jednalo o ardenské zalesněné prostory a krutou zimu asi nic tvůrcům neříkalo, jelikož po většinu filmu se bitvy odehrávají v lehkém stepním terénu a největším vrcholem je závěrečná bitva v krajině připomínající poušt. Netřeba mluvit o tom jak jsou američtí vojáci vyobrazeny hrdinsky a na druhé straně sfanatizovaná armáda Německa, která je udělaná jako by to ani nebyli lidi aby je náhodou nezačal divák litovat. Naivní vyobrazení, které ale je bohužel u podobných amerických filmů běžné. Ale abych jenom nekritizoval, film má i pozitivní stránky. Snaha pohlédnout na celou akci z dvou různých stran oceňuji. Stejně tak pár povedených scéna jako třeba zpívání německých tankistů píseň Panzerlied. Film ale nemůžu hodnotit jinak než pouhou jednou hvězdičkou jelikož historická nepřesnost a špatná technika je trnem do oka nejen historikům, ale i běžnému divákovi, který se v dané problematice aspoň trochu vyzná. Určitě existují lepší filmy vyobrazující tuto bitvu. Moje hodnocení 20%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu je bitva znázorněna na rovině a za krásného počasí. Ve skutečnosti byla převážně v lesích a vojáky, kteří tvrdě bojovali, sužovala zima, husté sněžení a nemilosrdný vítr. (Jimmy15)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)

Reklama

Reklama